Virtuvėje karaliauja sūriai: netradicinio gardėsio su spanguolių uogiene receptas

  • Teksto dydis:

Kaip sūryje atsiranda skylutės, kada sūryje nebelieka laktozės, kokį sūrį kepti su šonine, o kokį valgyti su mėlynių uogiene? Apie visa tai ir dar daugiau įdomybių, patarimų ir gardžių patiekalų iš įvairių rūšių sūrių – šį savaitgalį laidoje „La Maistas“.

Sekmadienį 9 val. per TV3 rodomoje laidoje „La maistas“ prie profesionalių šefų Tomo Rimydžio ir Vyliaus Blauzdavičiaus šį kartą prisijungs sūrių ekspertas Vytautas Vaga. Jo gyvenime sūriai užima ypatingą reikšmę. Vyras jau septynerius metus keliauja po pasaulį ieškodamas ypatingų sūrių. Vytautas teigia, kad yra išragavęs visus Europos sūrius, tačiau vertina ir lietuviškus, ypač ūkininkų gamintus. „Lietuviai dabar ypač tobulėja sūrių gamyboje. Lietuvos sūrio istorija yra kuriama būtent dabar“, – sako V. Vaga.

Sūrių žinovas laidos žiūrovams papasakos daug įdomių dalykų: kaip atsirado pirmieji sūriai, kaip sūryje atsiranda skylutės, kada sūryje nebelieka laktozės ir jį gali valgyti net laktozės netoleruojantys žmonės, kokį sūrį su kuo derinti ir kaip skaniausia jį valgyti.

„Geriausia sūrį laikyti suvyniotą į popierių šaldytuve, daugiau skonio bus jei patiekalus gardinsite  šviežiai sutarkuotu sūriu, prieš valgydami sūrį, atsižvelkite į tai, kaip jį rekomenduojama patiekti – pjaustytą ar laužytą – nuo to irgi priklauso jo skoninės savybės“, – patarimų negailėjo Vytautas.

Laidos svečias gamins kremišką bulvienę su Čederio sūriu ir karštą sumuštinį su Reblochon sūriu, pievagrybiais ir marinuotais agurkėliais.

O kaip netikėtą derinį visiems rekomenduoja išbandyti sūrį su baltu pelėsiu ir mėlynių uogiene.

Tuo tarpu šefas V. Blauzdavičius siūlys derinti sūrį su šonine ir pagamins net du tokius patiekalus – keptą varškės sūrį šoninės „marškinėliuose“ ir duonoje keptą sūrį su traškia šonine.

Neliks nuskriausti ir saldumynų mėgėjai – jiems Vylius pasiūlys keptą saldaus pieno sūrį  su cinamonu ir medumi.

Kitas laidos šefas T. Rimydis taip pat turi ką papasakoti apie sūrius.

„Sūris mūsų istorijoje buvo prieinamas toli gražu ne visiems, savotiška prabangos prekė buvo. Jį sau leisti galėjo tik tie, kas turėjo žemės, pievų ir  galėjo išlaikyti karvę. Tie galėjo valgyti, sočiau, riebiau ir skaniau. Didele sūrių įvairove nepasižymėjome. Iš esmės buvo vienas varškės sūris, kuris būdavo įvairiai apdorojamas ir paskaninamas – keptas, sūdytas, džiovintas pečiuje, parūkytas, su kmynais, kanapėmis ir t.t.“, – apie lietuviškus sūrius kalbėjo Tomas.

T. Rimydis gamins anties šlauneles su keturių sūrių pyragėliu ir varškės sūrio desertą su šokoladu, vanile, šaltalankių tyre ir spanguolių uogiene. Šį netradicinį sūrio gardėsį šefas siūlo pasigaminti ir jums

Varškės sūrio desertas su spanguolių uogiene

Gaminimo trukmė: 20 min

Ingredientai:

200 g varškės sūrio

50 g šaltalankių tyrės

30 g cukraus (arba medaus)

20 g lazdyno riešutų

20 g juodojo šokolado

Patiekiant:

Spanguolių uogienės

Mėtų lapelių

Burokėlių miltelių

Gaminimas. Varškės sūris labai gerai sutrinamas su šaltalankių tyre ir cukrumi (kad nesijaustų sūrio gabaliukų ir cukraus kristalų). Įmaišomas tarkuotas juodas šokoladas ir smulkiai sukapoti lazdyno riešutai. Iš paruoštos masės formuojami rutuliukai. Rutuliukai dedami į šaldytuvą 1-2 valandoms, kad atšaltų ir sutvirtėtų.Patiekiami su spanguolių  uogiene ir mėtų lapeliais, papuošiami burokėlių milteliais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių