Virtuvėje – neišskiriamas mamos ir dukros tandemas (receptai)

"Tikiu, kad nuo mažų dienų įtraukusi dukrą į maisto gamybą, pastūmėsiu ją link subalansuotos mitybos ateityje", – šypsosi maisto tinklaraštininkė Rūta Pečiulienė. Įkvėpta dvimetės dukrelės Urtės, ji rašo tinklaraštį "Urtės virtuvėlė". R.Pečiulienė džiaugiasi taip stiprinanti tarpusavio ryšį ir formuojanti atžalos kokybiško maisto poreikį.

Skanūs atradimai

R.Pečiulienė pasakoja, kad idėja viešai dalytis savo receptais jai buvo kilusi jau seniai. Tačiau šiai veiklai pašnekovė pribrendo gimus Urtei.

"Kai atėjo laikas primaitinti dukrą garuose gamintomis košėmis, jas skanaudavome drauge. Juk vaikui smagu matyti, kad suaugęs žmogus valgo tokį patį maistą, kaip ir jis. Kartu tai buvo ir mano pačios žingsnis sveikesnės mitybos link. Anksčiau buvau įsitikinusi, kad sveiko, kokybiško maisto gaminimas atima be galo daug laiko ir energijos. Įsigijusi specialų garintuvą pamačiau, kad viskas daug paprasčiau ir lengviau, nei įsivaizdavau, – juokiasi ji. – Būtent taip, kartu ragaudamos ir atrasdamos naujų skonių, su Urte pradėjome drauge suktis virtuvėje. Geriausiais receptais nusprendžiau pasidalyti ir su kitais."

Taip gimė "Instagram" paskyra, kurioje Rūta dalijasi ne tik vaikiškais ar sveikuoliškais receptais. Kadangi tinklaraštininkė labai mėgsta pasmaližiauti, ji daug vietos skiria desertams. Pavyzdžiui, pasibaigus vasarai, Rūta su Urte išbandė net septynių rudeniškų pyragų receptus: kepė pyragus iš morkų, moliūgų, cukinijų, obuolių, kriaušių, burokėlių ir slyvų. Mažylei jie labai patiko.

Sakoma, kad vienerių–trejų metų vaikai jau suformuoja savo mitybos įpročius kone visam gyvenimui. Todėl juos vėliau pakeisti gali būti sunku. Tad nuo mažens su Urte virtuvėje besisukiojanti Rūta tikisi dukrai įdiegti tinkamus įpročius.

"Kai vaikas mato maisto gaminimo procesą ir jame dalyvauja, tai jam – tarsi linksmas žaidimas. Tačiau mažylis ne tik smagiai leidžia laiką su mama, bet ir įgyja vertingos patirties. Tikiu, kad mūsų bendra veikla prisidės prie Urtės tinkamo maisto raciono pasirinkimo ir gaminimo ateityje, – viliasi pašnekovė. – Dukra labai mėgsta daržoves, vaisius, kruopas, tad stengiuosi kasdien šiomis gėrybėmis pripildyti jos lėkštę. Negaliu teigti, kad mūsų šeimoje valgomi vien sveikuoliški patiekalai, kartais būna ir išimčių: savaitgaliais pietums valgome picą, paragaujame saldaus šokoladinio torto. Manau, kad svarbiausia turėti saiką ir nepiktnaudžiauti cukraus turinčiu maistu. Norint išlikti sveikam tikrai nebūtina visiškai atsisakyti saldumynų."

Virtuvės pamokos

Dauguma tėvų pasakytų, kad maistą gaminti su mažu vaiku – tikra terlionė. Juk vėliau tenka tvarkytis trigubai ilgiau, nei gaminant vienam. Tačiau, pasak R.Pečiulienės, gaminimo su atžala nauda nusveria visus trūkumus.

Kai vaikas mato maisto gaminimo procesą ir jame dalyvauja, tai jam – tarsi linksmas žaidimas. Tačiau mažylis ne tik smagiai leidžia laiką su mama, bet ir įgyja vertingos patirties.

"Daugeliu atvejų gaminimas drauge išties pareikalauja daugiau kantrybės ir pastangų. Ypač kai vėliau tenka tvarkytis. Tačiau matydama, kaip Urtei įdomu suktis virtuvėje, nedraudžiu jai padėti maišant, beriant kruopas ar išpakuojant maisto produktus. Taip ji susipažįsta su virtuvės taisyklėmis. Pavyzdžiui, kad vaisius ir daržoves prieš valgant reikia nuplauti. Ruošiant maistą dukrelė ne tik stebi, bet ir ragauja. Labai įdomu matyti Urtės pažintį su įvairių prieskonių kvapais ir skoniais. Dažnai tai būna linksma ir daug juoko sukelianti patirtis. Norint, kad mažylis jaustųsi saugiai ir patogiai, naudinga įsigyti specialų pagalbinį bokštelį, kad vaikas lengvai pasiektų stalviršį ir galėtų dalyvauti maisto gaminimo procese, – pataria pašnekovė. – Leisdami laiką virtuvėje su savo atžalomis ne tik stipriname tarpusavio ryšį, bet ir skatiname mažųjų motorinius sugebėjimus, ugdome savarankiškumo ir pasitikėjimo savimi jausmą. Tad negalėčiau Urtei drausti dalyvauti jai tokiame smagiame procese."

Kaip ir dauguma mažų vaikų, Urtė yra gana išranki maistui. Vis dėlto, anot R.Pečiulienės, dažniausiai šioje situacijoje gelbsti gebėjimas improvizuoti.

"Vaikus galime sudominti gražiai, įdomiai atrodančiais patiekalais. Aš dažnai, pasitelkdama įvairius vaisius ir daržoves, lėkštėje dėlioju vaikiškus personažus ir šypsenėles. Jie ne tik pakelia nuotaiką, bet ir sužadina apetitą. Padeda ir skirtingų produktų maišymas tarpusavyje, išgaunant įdomių ir neragautų skonių. Pavyzdžiui, jei vaikas nemėgsta avokado, pabandykite jį sutrinti kartu su bananu. Galima įberti ir šaukštelį nesaldintos kakavos, jei vaikas jai nealergiškas. Išeis nuostabaus skonio šokoladinė tyrė, kurią galima valgyti vieną arba įmaišyti į košes, patiekti kartu su blynais, – pataria jauna mama. – Dar viena naudinga gudrybė – jei vaikas nemėgsta daržovių, galima cukinijos, morkos, moliūgo įtarkuoti į mėgstamus kepinius. Neseniai kepiau sveikuolišką varškės pyragą su moliūgų tyre – Urtei labai patiko. Pastebėjau, kad kartais nemėgstami produktai labai skaniai suvalgomi leidžiant laiką lauke su mažaisiais draugais. Todėl, išeidamos pasivaikščioti į lauką ar pažaisti žaidimų aikštelėje, nešamės maisto dėžutę."

R.Pečiulienės gaminami patiekalai atrodo išties žaismingai ir patraukliai. Pasak pašnekovės, tereikia pasitelkti šiek tiek fantazijos ir iš neįmantrių produktų lėkštėje galima sukurti vaikui labai patrauklų vaizdą. Pavyzdžiui, Rūta dukrai patiekė ledų porciją primenančius blynus-širdeles. Ant blyno viršaus tereikėjo trikampiu išdėlioti plonai supjaustytą bananą, o viršų papuošti vyšnia. Mažajai Urtei labai patinka valgyti ir košes su veidukais. Tad pašnekovė iš vaisių, riešutų ir uogų sudėlioja gyvūnų veidelius. "Gražiai patiekta košė visada skanesnė", – juokiasi ji.

Skoniai kiekvienam

Vis dėlto Urtė yra gana išranki valgytoja. Tad pašnekovė visada turi keletą atsarginių, greitai pagaminamų dukros mėgstamų receptų. Jie gelbsti, kai patiektas patiekalas dukrelės visiškai nedomina.

"Neskirstau patiekalų į vaikiškus ir nevaikiškus. Tiesiog stengiuosi rinktis daug maistingų medžiagų turinčius ekologiškus produktus, naudingus tiek mažiems, tiek dideliems valgytojams. Džiaugiuosi, kad Urtės močiutė turi didelį daržą, kuriame auga įvairių daržovių ir vaisių. Vasarą mažylė mėgsta jame pasisukioti ir nusiskinti, ko tik širdelė geidžia", – šypsosi pašnekovė.

Žinoma, gaminti visai šeimai neretai tampa tikru iššūkiu. "Mano vyras Danielius mėgsta gana aštrų ir sūrų maistą. Mudviejų su mažyle maistą stengiuosi paskaninti kuo natūralesnėmis prieskoninėmis žolelėmis. Todėl gamindama patiekalą jį paskirstau į dalis ir paskaninu pagal kiekvieno poreikius", – atskleidžia tinklaraštininkė.

Vis dėlto, pasak Rūtos, nesudėtingų ir įdomių patiekalų, kuriuos gali valgyti visa šeima, yra gausu. Tad verta paieškoti įdomesnių maisto patiekimo būdų. Pačiai R.Pečiulienei patinka gaminti vištienos troškinį, patiekiamą išskobtame ananase. Toks patiekalas sudomina net pačius mažiausius ir išrankiausius valgytojus. Suaugusiesiems įspūdį paliko ir Rūtos gaminti makaronai su kastiniu.

"Nebijokite ieškoti naujų skonių, neapsiribokite puikiai žinomais patiekalais. Virtuvė yra ta vieta, kurioje kasdien galima eksperimentuoti", – ragina jauna mama.

Riešutų saldainiukai

1 stiklinė mirkytų graikinių riešutų,

0,5 stiklinės moliūgų sėklų,

1 stiklinė mirkytų datulių,

1 sauja kokosų drožlių.

Riešutus ir datules susmulkinkite maisto smulkintuvu iki vientisos masės. Formuokite norimo dydžio saldainiukus, apvoliokite kokosų drožlėse. Laikykite šaldytuve.

Varškės duonelė

200 g varškės,

3 bananai,

2 kiaušiniai,

200 g migdolų miltų,

2 šaukšteliai kepimo miltelių,

50 ml aliejaus.

Bananus sutrinkite iki tyrės, įmaišykite išplaktus kiaušinius, aliejų ir miltus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite. Sukrėskite masę į kepimo popieriumi išklotą skardą, kepkite 180 °C temperatūroje 50 min.

Datulių karamelė

200 g minkštų datulių,

150 ml kokosų pieno,

1 žiupsnelis druskos.

Datules užpilkite karštu vandeniu, kad gerai apsemtų. Palikite 15 min., nupilkite vandenį ir nulpkite atšokusias datulių odeles. Išimkite kauliukus ir sudėkite datules į trintuvą. Įberkite žiupsnelį druskos, supilkite kokosų pieną. Viską sutrinkite iki vientisos glotnios konsistencijos. Šaldytuve uždarame indelyje ši karamelė puikiai laikosi apie savaitę.

Vištienos troškinys ananase

1 didelis ananasas,

2 vištienos filė gabaliukai,

0,5 stiklinės vištienos sultinio,

1 šaukštas krakmolo,

mėgstamų prieskonių.

Ananasą perpjaukite išilgai pusiau. Šaukšteliu išskobkite ananaso minkštimą, supjaustykite kubeliais. Vištienos filė taip pat supjaustykite kubeliais, pamarinuokite su prieskoniais ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Apkepinę vištieną sudėkite ananasų gabaliukus, supilkite sultinį ir patroškinkite apie 10 min. Tada įberkite šaukštą krakmolo ir maišydami pakaitinkite, kol padažas sutirštės. Troškinį patiekite išskobtame ananase.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    5
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių