Pereiti į pagrindinį turinį

Dovana kalėdoms – silkė

2009-01-03 09:00
DMN inf.

Tarpukario Kauno kronikos

Kaip metų sandūros šventes švęsdavo tarpukario Lietuva? panašiai kaip ir šiais laikais: eglutės, pagalba skurstantiems, šventės vaikams... Įdomybes iš senų laikraščių parinko istorikas Jonas Palys. Kalba netaisyta.

LIETUVA

1919 XII 31

Gailėstin. Asm. Dr-jos "Vaikelio Jėzaus" suteikė 500 asm. po 4 sv. duonos, po 1 silkę ir po ¼ sv. lašinių. Iš viso išdalyta: 2000 sv. duonos, 500 silkių ir 125 sv. lašinių.

1919 XII 31

Gruodžio 28 d. Kauno karo ligoninėj buvo koplyčios ir kitų rūmų iškilmingas pašventinimas. Daugybė garbingų svečių, pakviestų ligoninės viršininko pulkininko leitenanto D-ro Šlyžio, pripildė koplyčios rūmą. Žemaičių vyskupas pasakė pamokslą iš tos dienos evangelijos apie nekaltų kūdikėlių žudymą prilygindamas tai prie mūsų kariuomenės ir laikė pirmas iškilmingas mišias, Paskui visi aplankė ligonis. Valstybės prezidentas, prezidentienė, vyskupas ir kiti meilingai kalbėjos su ligonims, juos palinksmindami ir stiprindami jų viltį. Dauguma jų gavo gražių Kalėdoms dovanėlių. Prie pietų, surengtų privatinėmis lėšomis, D-ras Šližys svečius pasveikino, išdėstydamas ligoninės darbą. Ji įsikurusi kovo mėn. Lig paskutinių dienų perleidusi 5000 ligonių: jų tarpe padaryta 300 operacijų. Valstybės prezidentas, kurs, kaip teko sužinoti, ligoninei paaukavo 2000 auksinų ir dėkavojo ligoninės gydytojams už jų pasišventimą sunkiame darbe. Žemaičių vyskupas reiškė džiaugsmo, kad dabar ligonys galėsią išeiti sveiki ne tik kūnu, bet ir dvasia. Be to kalbėjo vyriausias karo vadas Liatukas, viceministeris Merkis, generolai Nastopka ir Bulatas, Anglų, Prancūzų, Amerikiečių ir Estų atstovai, D-ras Nagevičius, D-ras Šliupas raudonojo kryžiaus vardu D-ras Gaigalaitis, D-ras Nasvytis ir kiti. Po pietų buvo vakaras. Ligoninės choras gražiai padainavo tautos himną ir keletą dainų. Be to, savi artistai mėgėjai vaidino "Tarnas įpainiojo" ir "Kurčias žentas". Vaidinęs roles pirmam veikale karininko, o antram tarno davė tikro artisto pasigėrėjimo. Karo ligoninė, būdama gana įtalpi, turi 800 lovų ir darbštų personalą, vaizduoja mažą pasauliuką, neužmiršdami nė meno. Ir reikia linkėti, kad karo ligoninė, kaip mūsų armijos dalis, ištvertų garbingam savo uždaviny.

LIETUVOS AIDAS

1937 XII 22

Baigiamos įrengti darbininkams ir tarnautojams čiuožyklos. Darbininkai ir tarnautojai Kaune turės net dvi savo čiuožyklas. Pirmoji čiuožykla jau baigiama ruošti Kęstučio gatvėje, antroji Šančiuose – Ringuvos sklype. Šia čiuožykla darbininkai galės naudotis už labai žemą kainą.

***

Eglutė "Pažangos" b-vės tarnautojų vaikams. "Pažangos" B-vė šiemet ruošia visų savo tarnautojų (kartu ir Vilties spaustuvės) vaikams eglutę. Tam tikslui b-vė yra skyrusi nemažą pinigų sumą, prie kurios prisideda ir patys tarnautojai išsigalimomis aukomis.

1937 XII 23

Alaus ir vaisvandenių buteliai turi būti su etiketėmis. Pastaruoju laiku kai kurie Kauno restoranai ar kitos krautuvės pardavinėja žemesnę alaus rūšį už aukštesnę arba net paprastą vandenį, kaip gerų firmų vaisvandenį. Dėl to keliuose restoranuose buvo nesusipratimų, nes vartotojams žinomų alaus daryklų buteliuose buvo parduodamas menkesnės rūšies arba net namie pagamintas alus. Pagal nustatytą tvarką tiek alaus, tiek vaisvandenių buteliai turi būti su atitinkamomis firmų etiketėmis.

***

Šiemet Kaune nutūpė 11 svetimų lėktuvų. Surinktomis žiniomis, šiemet Kauno aerodrome viso nutūpė vienuolika svetimų lėktuvų, iš jų keturi anglų lėktuvai, keturi latvių, du vokiečių ir vienas prancūzų. Iš jų dvimotorinių lėktuvų buvo du ir vienmotorinių devyni. Viso leidimų perskristi Lietuvos teritoriją šiemet buvo duota 20: anglams septyni, prancūzams šeši, vokiečiams trys, latviams du, čekams vienas ir Jung. Amerikos Valstybėms vienas.

1937 XII 27

Adventas ir Kalėdos kalėjime. Visą gruodžio mėnesį "Soterijos" Draugija ruošė Kauno kalėjime pritaikytas advento dvasiai pamaldas ir paskaitas. Pamaldas laikė ir išpažinčių klausė tėvai Pranciškonai, kun. Graužlys ir kan. Steponaitis; paskaitas laikė E. Starkienė, dr. Kaškelis, Markulis; meninėje dalyje koplyčioje ir salėje dalyvavo Lipčienė, Mažrimaitė, Steponavičius, Lenkevičius, Adomaitis, Šalytė ir Graužinis. Kalėdų pirmą dieną Bernelių Mišioms giedojo Zaniauskaitė, Bacevičius, akomponavo p-lė Dirvianskaitė.

1937 XII 28

Bedarbis išgelbėjo skęstantį vaiką. Nors Nemuno ledai ties Kaunu jau sustoję anksčiau, tačiau šioje upėje dar yra daug properšų ir net didelių neužšalusių vietų. Vakar ir užvakar Nemuno Neries santakoje buvo matyti daug bečiuožinėjančių vaikų. Kai kurie iš jų čiuožė prie pat neužšalusių vietų. Temstant mažametis Alf. Petrukaitis ir J.Kulikauskas mėgino nučiuožti į santaką. Netoli kranto Petrukaitis užčiuožė ant plono ledo ir, jam lūžus, pradėjo skęsti. Kulikauskas nusigandęs pabėgo. Skęstančiojo šauksmą išgirdo grįžtas iš miesto į Marvelę bedarbis Zabulionis. Jis greitai pribėgo prie vaiko ir jį iš vandens ištraukė. Vaiko tėvai bedarbiui davė 20 litų dovanų.

1938 XII 22

Praplėtė Konrado kavinę. Vakar laikraštininkai buvo paprašyti pažiūrėti naujo Konrado kavinės praplėtimo – prie esamų patalpų priestato, vadinamo "žiemos sodelio". Priestatas jau galutinai baigtas, atliktas originaliai. Nuo vakar priestatas jau pradėtas ir eksploatuoti – leidžiamas naudotis publikai.

1938 XII 23

Žymiai mažiau beperka eglaičių. Kitais metais prieš Kalėdas į Kauną būdavo atvežama parduoti daug tūkstančių jaunų eglučių. Pernai jų atgabenta jau mažiau, o šiemet eglaičių pardavėjų dar sumažėjo. Iš to daroma išvada, kad kauniečiai nuo minėto papročio pradeda atsisakyti.

***

Į Kauną atvežė vežimą baravykų. Vakar iš Dzūkų krašto – Alytaus apskr. ūkininkas Petras Žacukauskas į Kauną atvežė vežimą džiovintų baravykų. Ūkininkas šiuos baravykus su savo keliais sūnumis surinko per daugiau kaip du mėn. Už baravykų kg ūkininkas gavo po 5–6 lt.

***

Kauno geležinkelininkų vaikams rengiama eglutė. XXII geležinkelių šaulių rinktinės moterų taryba geležinkelių dirbtuvių salėje žemesniųjų kategorijų tarnautojų ir darbininkų priešmokyklinio amžiaus vaikučiams rengia eglutę su dovanėlėmis ir menine dalimi. Eglutė bus surengta sausio 1d. 18 val. ir sausio 6 d. 15 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų