Pereiti į pagrindinį turinį

Kurjerių tarnyba – koncesijos vaisius

2009-10-30 23:59
DMN inf.

Tarpukario Kauno kronika

Atrodo, rudens vidurys, kai kauniečiams trūksta šviesos ir šilumos, slogus metas – ne tik šiandien, kai išgyvename ekonominį sunkmetį. Ir ko tik nebuvo šiomis dienomis tarpukario Kaune: virė meilės aistros, kukuška vadinamas traukinėlis žalojo neatsargius miestiečius, plėšikai vogė ne tik dviračius, bet ir drabužius. Tuo pat metu mezgėsi kurjerių tarnyba, o jaunam lietuviškam paštui plėtotis trukdė įtampa tarptautinėje arenoje.

Įdomesnius tarpukario Kauno gyvenimo įvykius iš to meto spaudos parinko istorikas Jonas Palys. Visus, turinčius senąjį Kauną įamžinusių nuotraukų, jis kviečia susisiekti tel. 8 628 44 630. Kronikos kalba netaisyta.

LIETUVOS ŽINIOS

1925 X 20

Raudondvaris. Čia praeitą savaitę įvyko baisus įvykis. Pas Selvį Runčą atėjo iš Kazlų-Rūdos jo suviliota 16 metų mergaitė Veronika Sudytė pasitarti dėl vestuvių. Tačiau tas nė nemanė ir išsivedęs mergelę iš namų pradėjo mušti. Išsprukusi mergelė atbėgo pas Runčos tėvą, bet ir čia paguoda menka: ji tapo sunkiai sumušta, sulaužyti šonkauliai ir užsmaugta gerklė. Kaimynai, išgirdę tai, pranešė policijai. Nedorėlis Runča suimtas, o mergelė be žado nugabenta ligoninėn.

Įgaliojo p. Girtavičių gauti paskolą. Kauno miesto valdyba įgaliojo firmos „Remington“ atstovą p. Girtavičių gauti Amerikoje pustrečio milijono dolerių paskolą Kauno miesto valdybai.

1925 X 21

Ekspreso biuras Kaune. Kauno miesto valdyba atidavė pil. Jodkai ir p. Michaeliui koncesiją atidaryti Kaune ekspreso biurą. Kalbamo biuro uždaviniu yra laikyti gatvėse, viešose vietose ir k. tam tikrus kurjerius – pasiuntinius privačių asmenų bei įstaigų patarnavimui. Tie ekspresai turėsią tam tikrą uniformą ir per juos galima būsią siųsti laiškų, pinigų, siuntinių ir t.t. Už visą jų darbą garantuoja kalbamas biuras.

1925 X 22

Nupiovė abi kojas. Spalių mėn. 19 d. po piet einant traukinėliui (...) ties pirtim „Higiena“ du įkaušę piliečiai bandė įšokti į vagoną. Vienas paslydo ir pargriuvo po traukiniu, kuris nupjovė abi kojas. Traukinys dėl to nušoko nuo bėgių ir vos nenukrito į upę, bet jį sulaikė geležinė užtvara. Nelaimingasis, kaip paaiškėjo, Adomas Leonavičius, nugabentas ligoninėn, kur jam kojas amputavo.

Rasti pas plėšiką daiktai. Kriminalinės policijos pranešimu, pas sugautą nesenai pabėgusį iš Kauno kalėjimo plėšiką Jušką rasta dviratis ir vyrų apsiaustas. Nukentėję prašomi kreiptis į kriminalinės policijos sekretorių. Laisvės al. 16 Nr.

1925 X 23

Daukanto gatvėj atrasti kapai. Kaip yra žinoma, Daukanto gatvėj dabar vyksta kanalizacijos darbai. Bekasant kanalą ten jau buvo nesenai rasti griaučiai. Šio mėnesio 19 d. vėl buvo iškasti 2 griaučiai. Tam tikra komisija nustatė, kad toj gatvėj kadaise buvo kapinynas. Prie kelių griaučių rasti šarvai. Manoma, kad čia palaidoti 17-m ar 18-m amžiuje žuvę kovoje kariai.

1925 X 25

Išleistos lietuviškos kortos. Jau pasirodė lietuviškos kortos, kurias išleido finansų ministerija. Kortų „Karaliai“ panašūs į Lietuvos kunigaikščius. Jos pardavinėjamos Lietuvos Banke.

Nuo lapkričio 1 d. nutraukiamas oro susisiekimas linija Karaliaučius – Kaunas – Maskva. Todėl ir oro pašto korespondencija į Vokietiją ir Rusiją nebus priimama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų