Pereiti į pagrindinį turinį

Laimės Žiburio link

J.Naujalio muzikos gimnazijos dešimtokės Onos Jasinskaitės interesai stulbina įvairove ir gausa: muzika, žirgai, tenisas, drabužių dizainas iš žolynų, sveikų patiekalų gaminimas, mokantis "Žolinčių akademijoje", ir kiti užsiėmimai, kuriems laiko telieka tiek, kiek jo galima nugvelbti iš miego.

Nepaisant stulbinamo tokiam jaunam žmogui užimtumo, Ona sugebėjo praėjusį savaitgalį nuvykti į Palangą, kur sėkmingai dalyvavo tradiciniame Šeimininkių šeimininkės konkurse, surengtame sveikos mitybos šalininkų ir propaguotojų.

Ona, tris kartus nugalėjusi analogiškuose konkursuose Kaune, šį kartą pelnė Lietuvos šeimininkių šeimininkės titulą. Ši moksleivė, anot konkurso komisijos pirmininkės Lietuvos vegetarų draugijos prezidentės Ksaveros Vaištarienės, kilstelėjo tradicinį renginį į aukštesnį lygį. Turėtas galvoje ne tik patiekalų originalumas, jų lietuviškos gamybos tradicijos puoselėjimas, bet ir jų pateikimo subtilumas.

Šiam konkursui Onai pasirengti padėjo mama, kuri prieš kelerius metus supažindino dukrą su "Žolinčių akademijos" įkūrėja ir vadove Danute Kunčiene. Tad neatsitiktinai Onos konkursui parengto vaišių stalo, kurį moksleivė pavadino "Laimės žiburys", centre stovėjo iš mažų, pagal senovinį receptą pagamintų, duonos kepalėlių (duoniukus kepti kažkada mokė Danutė) sudėliota piramidė, kurios viršuje pleveno vaško žvakės liepsna. Ona konkursui pateikė Jono Biliūno apsakymo "Laimės žiburys" ir jos paruoštų konkursui receptų lapus, perrištus paprasčiausia virvele.

Jaunoji Šeimininkių šeimininkė įsitikinusi, kad tik tas žmogus gali pasiekti savo laimės žiburį, kuris yra sveikas kūnu, siela ir mintimis. "Manau, kad toks žmogus valgo sveiką maistą, tada kyla tik šviesios mintys, tampi sveikesnis", – įsitikinusi Ona (kaip nuostabiai dabar skamba šis istorinis lietuviams vardas!).

Norėdama praskaidrinti niūrią rudens ir sunkmečio nuotaiką, Ona siūlo sužvarbusias sielas šildančius patiekalus.


Rudens receptas

Šermukšnių uogų sūris

1 kg šermukšnių uogų,

200 g bičių medaus,

100 g moliūgų sėklų.

Nuplautas šermukšnio uogas suberti į emaliuotus puodelius, uždengti, 2–3 dienas palaikyti šaldymo kameroje, kad prarastų kartumą. Atšildytas uogas sutrinti dubenyje, įberti lengvai skrudintas orkaitėje moliūgų sėklas ir sukrėsti medų. Viską išmaišyti ir spausti sūrį.

Moliūgų švilpikai su kanapių įdaru

2 kg moliūgo,

600 g kanapių ar kitokių sėklų,

3 svogūnų ropelės,

kanapių aliejaus, druskos.

Supjaustyti moliūgą taip, tarsi ruoštumėte švilpikus. Sudėti juos į kepimo skardelę ir kaitinti neaukštoje temperatūroje maždaug 45 min. Kol moliūgų švilpikai vės, kanapių sėklas lengvai paskrudinti orkaitėje, po to jas sugrūsti arba sumalti kavamale. Tada susmulkinti svogūnus ir berti į indą su sutrintomis kanapių sėklomis, pabarstyti druska, viską sumaišyti. Aliejaus pilti tiek, kad trinant masę ji taptų tinkama tepti.

Bėda ta, kad Kaune oficialiai neįmanoma gauti kanapių sėklų ir aliejaus (tik Žemaitijoje ar Vilniuje), bet šias sėklas, kaip ir aliejų, galima pakeisti, pavyzdžiui, sezamo sėklomis, linų sėmenimis, saulėgrąžų branduoliais ar jų mišiniu (svarbu neužmiršti pakaitinti ir sumalti kavamale). Tada kiekvieną atvėsusį švilpiką aptepti kanapių ar kitų sėklų užtepėle. Tikrai labai skanu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų