Pereiti į pagrindinį turinį

Lytis tampa atgyvena?

2009-03-17 09:00

Europos Parlamento (EP) vadovybė išleido brošiūrą „Lytiškai neutrali kalba“, kurioje nerekomenduojama kreiptis į moteris žodžiais „ponia“ arba „panele“.

Rekomendacijų autoriai tvirtina, kad tokie kreipiniai, nurodantys dailiosios lyties atstovių šeimyninę padėtį, yra diskriminuojantys. EP nariams taip pat patariama vengti sudurtinių anglų kalbos žodžių, kurie turi daiktavardžio „vyras“ (angl. - man) šaknį. Pavyzdžiui, vietoje žodžio „sportininkas“ (angl. - sportsman), siūloma vartoti „atletas“ (angl. - athlete), o vietoje „valstybės veikėjo“ (angl. - statesman) - „politinis lyderis“ (angl. - political leader).

Nauji kalbos pasiūlymai nesulaukė visuotinio pritarimo. Didžiosios Britanijos europarlamentaras Struanas Stevensonas juos pavadino politinio korektiškumo kvailystės viršūne. Jo kolega Philipas Bradbournas pareiškė: „Aš šiame cirke nedalyvausiu ir toliau kalbėsiu taip, kaip kalbėjau visą gyvenimą.“

ES institucijų pasiūlymai jau ne pirmą kartą kelia juoką ir pasipiktinimą. Prieš septynerius metus siekdama sumažinti triukšmo lygį ES vos neuždraudė groti dūdmaišiais. O direktyva, reikalaujanti, kad prie kiekvienos guminių batų poros būtų instrukcija, išversta į 12 kalbų, galioja iki šiol.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų