Pereiti į pagrindinį turinį

Menininkai atvėrė namų ir studijų duris

2009-05-25 09:50
Menininkai atvėrė namų ir studijų duris
Menininkai atvėrė namų ir studijų duris / V.Liaudanskio nuotr.

Kamerinio orkestro koncertas sandėlių pašonėje, paroda sunkvežimyje ir pasižvalgymas po loftus – tokių atrakcijų žadėjo po vienu stogu susibūrę menininkai.

Loftai atkeliavo į pajūrį

Tačiau šeštadienio vakarą žadėtas įdomybes pakoregavo prapliupęs lietus. Renginio organizatoriams teko keisti planus.

Praėjusio šimtmečio viduryje Amerikoje gimusi idėja apgyvendinti buvusias pramonines ir prekybines teritorijas neseniai pasiekė ir uostamiestį.

Prieš porą metų vadinamuosiuose loftuose Klaipėdos prekybinių bazių teritorijoje pradėjo kurtis jauni menininkai.

Loftas, išvertus iš anglų kalbos, reiškia palėpę, viršutinį aukštą, pastogę, galeriją. Nuo šio žodžio kilo būsto tipo pavadinimas "loftas". Kol kas lietuviško atitikmens jis neturi. Tai gali būti apleista gamykla ar kitas pramoninis pastatas su didelėmis erdvėmis, pritaikytomis gyventi.

Uostamiestyje, beveik 20 metų neprižiūrėtame buvusio sovietinio skaičiavimo centre kaskart įsikuriantys nauji gyventojai papildo ne tik gyvenamąją erdvę. Kaimynus vienija ir bendros kūrybinės idėjos.

Šeštadienį klaipėdietiški loftai minėjo dvejų metų sukaktį, tad ta proga nusprendė plačiau atsiverti miesto gyventojams, pristatydami kūrybines ir gyvenimo būdo idėjas.

Pakoregavo lietus

Tačiau žadėtoji renginio pradžia vėlavo. Namo kieme pastatytą sceną iš krovinių padėklų teko ardyti, o sulytą aparatūrą nešti po stogu. Lietus renginio pradžią pavėlino keliomis valandomis.

Renginio organizatorius Algirdas Sabaliauskas apgailestavo, kad subjūręs dangus sugriovė pagrindinį vakaro sumanymą – Klaipėdos kamerinio orkestro (kompozitorius Vladimiras Konstantinovas) koncertą. Daugelis susirinkusiųjų tikėjosi pasiklausyti profesionalaus scenos meno neįprastoje aplinkoje.

Klausytojai bei žiūrovai sulaukė kitų žadėtų atrakcijų: eksperimentinės muzikos grupės "Sense of future", elektronikos projekto "Girių dvasios" pasirodymų, diskotekos kieme, tapybos galerijos atidarymo sunkvežimyje, pasižvalgymo po neįprastas gyvenamąsias erdves.

Atitinka miesto šūkį

Renginiai loftuose organizuojami kas savaitę, tačiau pirmą kartą sulaukta didesnio smalsuolių būrio. Pasak A.Sabaliausko, gyvenimas loftuose – tai ne tik gyvenimo būdas, bet ir galimybė iš arčiau parodyti gyventojų veiklą.

Po vienu stogu loftuose gyvena video kūrėjai, juvelyras, dizaineriai, fotografas, muzikantai.

"Mūsų pozicija – parodyti, kad labai svarbi žmogaus asmeninė iniciatyva ir kad be savivaldybės ar valstybės vykdomos kultūros rėmimo politikos galime kurtis ir kurti, nors ir kukliai. Daug kūrėjų tik skundžiasi ir dejuoja, kad valdžia nieko neduoda. Mūsų tikslas – parodyti, kad ir patys galime padaryti. Tik reikia nebijoti rizikuoti", – aiškino kitas lofto gyventojas Algimantas Seselskis.

Jo manymu, uostamiestyje loftai turėtų būti itin paplitę, kad labiau atitiktų miesto šūkį "gyvenimas laisvu stiliumi".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų