Pereiti į pagrindinį turinį

Metas, kai poetai įpirkdavo dvarus

2009-05-09 09:00
DMN inf.
Problema: tautinės valstybės atgimimo įkarštyje susirūpinta karo ligoninės gailestingųjų seserų įvaizdžiu.
Problema: tautinės valstybės atgimimo įkarštyje susirūpinta karo ligoninės gailestingųjų seserų įvaizdžiu. / Jono Palio archyvo nuotr.

Tarpukario miesto kronika

Lygiai prieš 90 metų kauniečių "neturtėlius" maitino amerikiečiai altruistai, jau po penkerių metų patys prakutome tiek, kad net poetai galėjo pirkti dvarus. Ir įsidrąsinome tiek, jog ėmėmės keisti, šių dienų žmogaus akimis žvelgiant, nekaltus carinės Rusijos ženklus – gailestingųjų seserų kosinkas. Nors į menkiausias detales apskritai jautriai reaguojame: net menkas priminimas apie lenkų užimtą Vilniaus kraštą mums kelią pyktį ir susirūpinimą. Šiuos ir kitus įdomiausius pavasario įvykius tarpukario Kaune parinko senąją spaudą vartęs istorikas Jonas Palys. Visus, turinčius nuotraukų, kuriose įamžintas senasis Kaunas, jis kviečia susisiekti tel. 8 628 44 630.

LIETUVA

1919 V 08

Gegužės 5 dieną Amerikiečiai lankė labdaringas Kauno miesto įstaigas, pažiūrėti, ko joms trūksta ir patirti vargingo Kauno neturtėlių būvio. Gegužės 6 dieną jie toliau lankys įstaigas ir mano atlankyti Aleksotą.

1920 V 06

Kauno elektros stoties valdyba pareiškia abonentam, turintiems skaitiklius, kad nuo gegužės 1 d. bus pakeltas elektros energijos tarifas.

1920 V 07

Organizuojama skrajojamoji vaidilų trupė, kurios priešakyje, scenos darbuotojas Aleksandras Vitkauskas prieš karą turėjęs trupę Lietuvoje, o karo metu Amerikoje. Bendrovės tikslas važinėti vasaros laike po Didžiąją ir Mažąją Lietuvą, o žiemą apsistoti Kaune. Artistai profesionalai ir mėgėjai norintieji dalyvauti ir lavintis, tesikreipia į atstovą A.Vitkauską. Kalnų gatvė Nr. 48 (kampas Gedimino gatvės) nuo 4 lig 7 valandą vakare.

RYTAS

1924 V 07

Tikromis žiniomis, Karo Sanitarijos skyrius pastaruoju laiku yra susirūpinęs gailestingųjų seserų rusų pavidalo skarutes (kosinkas) pakeisti lietuvių tautinio pavidalo skarutėmis, panašiomis į senovėje moterų vartotą nuometą. Toksai reiškinys galima tiktai sveikinti.

1924 V 09

Poetas pirko dvarą. Poetas Kazys Binkis pirko iš varžytinių išparceliuotojo buv. Stolipino Kalvaberžės dvaro centrą.

Drąsus šovinistas. Vakar Kaune Laisvės Alėjoj buvo pasirodęs kažkoks lenkiokas su lenkišku areliu prie kepurės. Bet drąsus šovinistas neilgai taip pasipuošęs vaikščiojo, miliciantas pamatęs, gražiuoju paprašė nusiimti ir įsidėti kišenėn.

1934 V 05

Badaujantiems vilniečiams šelpti Kaune sudarytas komitetas su Kauno burmistru priešakyje. Jis išleido į visuomenę atsišaukimą, ragindamas visus aukoti. Aukas siųsti reikia Koop. Banko ein. Sąsk. 4196 Nr. Vyr. komiteto būstas yra Pienocentro namuos, III aukšte.

1934 V 08

Nori statyti plentą Kaunas – Šakiai – Jurbarkas. Šiais metais norima pradėti statyti plentą, kuris eis iš Kauno per Lekėčius, Šakius ir baigsis Kiduliuose (ties Jūrapile 9 Jurbarku). Plento tiesimo darbas bus pavestas bedarbiams. Jo nutiesimas kainuosiąs apie 2 milijonai litų. Jei tai įvyktų, tai Zanavykų kraštui būtų didelis patogumas, nes Kaunas nuo Šakių būtų tik už 60 kilometrų – dabar, važiuojant autobusais, 128 klm.

1934 V 09

Kaip eina Kaune statyba. Kauno M. Sav-bė, balandžio mėn. yra davusi per 100 statybos leidimų. Iš jų 6 yra duoti gyv. mūriniams namams statyti, 23 – mediniams gyvenam. namams, 11 – mūrinių negyvenamų trobesių, 17 – negyvenamų medinių trobesių, likusius – įvairiems remontams daryt.

Rinkliava. Š.m. V. 10 d. visose Kauno gatvėse įvyksta rinkliava dėžutėmis. Ją daro L. K. Moterų Šv. Antano parapijos skyriaus neturtingoms motinoms ir vaikams globoti. Prašoma Gerb. visuomenės paremti gausiomis aukomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų