Pereiti į pagrindinį turinį

Pasaulis per mikroskopo akį

2010-10-09 23:59

Kas gyvena vandens laše? Dauguma mūsų, išgirdę šį klausimą, veikiausiai bandys prisiminti biologijos pamokas mokykloje, kai iš vadovėlių, plakatų į mus žvelgė neįtikimų formų ir spalvų būtybės, kurias stropiausieji piešė ir į savo sąsiuvinius.

Prisiminti elementariąsias biologijos žinias ar susipažinti su pačiais artimiausiais kaimynais – vandens lašo gyventojais – galima VDU Botanikos sode surengtoje parodoje. Jose – daugiau kaip tris dešimtmečius su fotoaparatu draugaujančio lenko Mareko Miso mikroskopinės fotografijos.

Tai nuotraukos, kurios atskleidžia ypatingą gyvūnų ir dumblių grožį, leidžia žmonėms pamatyti mikropasaulio gyventojus ir jo formas.

Parodos idėja kilo Botanikos sodo direktorei Vidai Mildažienei, vertinančiai sodo draugystę su Vygrių nacionaliniu parku Lenkijoje. "Vykdome bendrą projektą WIGRA, kurio tikslas – abipusė ekologinio švietimo potencialo plėtra ir jo vystymas, pasikeitimas patirtimi, edukacinėmis naujovėmis bei parodomis", – pasakojo V.Mildažienė.

"Šia paroda mes taip pat norime sudominti mokslu ir vaikus. Turime įsirengę vaikų edukacinį kambarį su reikalinga technika. Norime, kad vaikai kurtų, fotografuotų, domėtųsi mokslu", – pasakojo Botanikos sodo direktorė.

Ji prasitarė, kad ir pati yra bandžiusi daryti tokias fotografijas, tačiau jos nebuvo tokios geros kaip M.Miso – profesionalaus gamtininko, tarptautinių fotografijos konkursų prizininko.

Fotografijos įspūdingos, nors mikroskopas, kuriuo M.Misas įamžina mikropasaulio gyventojus, senesnis už jį patį. "Jam – apie 50–60 metų. Tačiau turiu prie jo pritaikytą tinkamą įrangą, kuri leidžia man sukurti atitinkamą apšvietimą. Tokioms nuotraukoms jis labai svarbus, kad vaizdas būtų ryškus", – pasakojo svečias.

Nuo 12 metų fotografuojantis lenkas ilgus metus objektyvą kreipė į įprastus gamtos vaizdus. "Mikroskopinė fotografija – mano mėgstamiausias pastarųjų dvejų–trejų metų užsiėmimas. Anksčiau mėgau fotografuoti iš labai arti, naudodamasis specialia technika – makrofotografija. Šiose nuotraukose yra matomos labai smulkios detalės, pavyzdžiui vabzdžiai su rasos lašeliais ant kojų", – pasakojo M.Misas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų