Vytauto Didžiojo universiteto „Taikos“ bendrabučio gyventojams vėlų trečiadienio vakarą pavyko įgyvendinti savo sumanymą – ilgiausias Lietuvos studentų sumuštinio junginys buvo suteptas, pamatuotas, nufotografuotas ir tik tada suvalgytas.
34,9 m ilgio gaminį jaunuoliai tepė iš studentiškam racionui būdingų produktų – virtos dešros, batono, margarino, pomidorų, agurkų ir kininių kopūstų.
„Nėra tokio patiekalo, kurio nesuvalgytų studentas“, – juokėsi bendrabučio pirmininkė Roberta Martinkutė, žvelgdama į neįmantrias sumuštinio sudedamąsias dalis.
Be šio studentiško meniu simboliu tapusio patiekalo savo mitybos neįsivaizduoja ne vienas toli gražu nestudentiško amžiaus žmogus. Ką apie sumuštinius mano gydytojai? Dietologai tvirtina, kad jis gali būti ir nuodų bomba, ir sveikas patiekalas.
Gydytoja dietologė Rūta Petereit perspėja, kad tokiais sumuštiniais, kokį sutepė studentai, piktnaudžiauti nereikėtų, mat jie nesukelia sotumo jausmo, o ir riebalų tokiame gaminyje per daug.
„Margarinas sumuštiniams išvis netinka, geriau rinktis sviestą. Jo ant juodos, geriausia grūdų, duonos reikėtų užtepti labai ploną sluoksnį. Vyresni žmonės turėtų rinktis sumuštinius be sviesto“, – patarė R.Petereit. Specialistė siūlo batoną keisti juoda duona.
Kokią dešrą reikėtų rinktis? „Sumuštinis bus sveikas, jei rinksitės dešrą be riebalų, kumpį ar virtą mėsą. Nereikėtų pamiršti sumuštinį pagardinti daržovėmis“, – dietologė siūlo nesirinkti ir virtos dešros, mat joje gausu riebalų, o mėsos – vos vos.
Jei žmogus daug juda ar sportuoja, kiekvieną dieną jis gali suvalgyti po 2–5 sumuštinius, kitiems tokiais greitais užkandžiais piktnaudžiauti nereikėtų.
Naujausi komentarai