Pereiti į pagrindinį turinį

Už meilę – gabaliukas mėsos

2009-04-10 09:00
Už meilę – gabaliukas mėsos
Už meilę – gabaliukas mėsos / "Shutterstock" nuotr.

Kelias į šimpanzės patelės širdį eina per jos skrandį, paskelbė Vokietijos mokslininkai.

Leipcige esančio Maxo Plancko instituto mokslininkų studija parodė, kad šimpanzių patelės labiau linkusios poruotis su patinais, kurie dalijasi su jomis maistu, o šios išvados gali nušviesti ankstyvųjų žmonių bendruomenių santykius.

"Nustatėme, kad laisvėje gyvenančių šimpanzių patelės dažniau lytiškai santykiavo su patinais, kurie per 22 mėnesių (tyrimo) laikotarpį dalydavosi su jomis mėsa", – trečiadienį pranešė studijos autorė Cristina Gomes.

Pagal tyrimo rezultatus, kurie buvo paskelbti žurnale "PLoS One", "galima daryti tvirtą prielaidą, kad laukinės šimpanzės dalijasi maistu už seksą ir kad jos taip elgiasi atsižvelgdamos į ilgalaikius santykius", – sakė ji.

C.Gomes ir jos bendradarbiai Dramblio Kaulo Krante trejus metus tyrė poravimosi ypatumus būryje, kurį sudaro 49 šimpanzės. Jie taip pat stebėjo, kaip patinai dalijasi medžioklės laimikiu su patelėmis.

"Nustatėme, kad patelės dažniau poravosi su patinais, kurie bent kartą dalijosi su jomis mėsa, negu su tais, kurie niekada su jomis nesidalijo mėsa. Tai rodo, jog dalijimasis mėsa su patelėmis didina patino galimybes susiporuoti", – nurodoma pranešime.

Mokslininkai mano, kad šie rezultatai gali apibūdinti santykius tarp individų primityviose "rankiotojų" bendruomenėse.

"Šios išvados tikriausiai turės įtakos mūsų dabartinėms žinioms apie vyrų ir moterų santykius", – sakė C.Gomes.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų