Tautinių šokių ansambliui „Rasa“ įteikta „Aukso paukštė“

  • Teksto dydis:

Ežerėlio kultūros centro liaudiškų šokių ansambliui „Rasa“ šie metai – ypatingi. Kolektyvas ne tik švenčia 55-ąjį veiklos jubiliejų, bet ir džiaugiasi pelnęs aukščiausio mėgėjų meno apdovanojimą Lietuvoje – „Aukso paukštę“. Šis neeilinis apdovanojimas buvo įteiktas Raudondvario menų inkubatoriuje vykusiame ansamblio jubiliejiniame koncerte.

Išskirtinis kolektyvas

Nuo 1999 m. Lietuvos nacionalinis kultūros centras ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondas įvertina ir apdovanoja geriausius metų meno saviveiklos kolektyvus ir jų vadovus už reikšmingą, aktyvią meninę veiklą, svarų indėlį puoselėjant tautinę kultūrą. Kiekvienais metais apdovanojami geriausi šalies folkloro, liaudiškos muzikos, vokaliniai, liaudiškų šokių ansambliai, chorai, teatrai ir pučiamųjų instrumentų orkestrai, jų vadovai ir tautinei kultūrai nusipelniusios asmenybės. 2021 m. nominacijos „Geriausias liaudiškų šokių ansamblis ir vadovas“ nugalėtoju buvo pripažintas ansamblis „Rasa“ ir jo vadovai Gintaras Vilčiauskas ir Darius Žilinskas.

„Aukso paukštės“ apdovanojimą įteikusios Lietuvos nacionalinio kultūros centro choreografijos specialistės Gražina Kasparavičiūtė ir Živilė Adomaitienė prisiminė, kad būdamos dar jaunos, žiūrėdavo į ansamblio pasirodymus ir mokėsi iš jų elegancijos ir profesionalumo scenoje.

„Nors esate mėgėjai, tačiau kartais – profesionalesni už profesionalus“, – teigė G.Kasparavičiūtė.

Šokėjų kartos

Į šventę susirinko pilna salė buvusių ir esamų ansamblio „Rasos“ kolektyvo narių, gausus būrys artimųjų ir gerbėjų. Dvigubą progą paminėti pakvietęs ansamblis visus džiugino koncertine programa, sudaryta iš pamėgtų šokių ir skambių melodijų.

Kauno rajono savivaldybės sveikinimus perdavė mero pavaduotojas Antanas Nesteckis ir Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Lukas Alsys.

„Džiaugiuosi matydamas senjorus, kurių tiek daug šioje salėje, ir pilną sceną įvairaus amžiaus šokėjų. Akivaizdu, kad visada buvote pavyzdys jauniems žmonėms ir į savo veiklą gebėjote pritraukti naujas kartas. Kitaip negalėtume švęsti tokios gražios sukakties“, – kalbėjo vicemeras A.Nesteckis.

Įsikūrę Ežerėlyje

Daugiau kaip penkis dešimtmečius gyvuojantis liaudiškų šokių ansamblis „Rasa“ – šokėjų, dainininkų ir muzikantų, mėgstančių lietuvišką tautinį meną, kolektyvas.

Kolektyvą įkūrė buvusieji Kauno technologijos universiteto tautinių šokių ansamblio „Nemunas“ nariai Romas ir Simona Galiniai. Jie suvienijo tautinį meną mylinčius žmones ir sukūrė liaudiškų šokių ansamblį „Rasa“, kuris nuo pat įkūrimo tapo vienu žymiausių saviraiškos kolektyvų Lietuvoje. Ansamblio įkūrėjai iki šių dienų aktyviai dalyvauja liaudiškų šokių ansamblio veikloje.

Ansambliui vadovauja savo srities profesionalai – ansamblio meno vadovas ir liaudies instrumentų orkestro vadovas G.Vilčiauskas ir ansamblio choreografas D.Žilinskas, koncertmeisterė Rasa Karaškienė.

Jau ketverius metus kolektyvas įsikūręs Kauno rajono Ežerėlio kultūros centre, kur puoselėja ir skleidžia meilę lietuvių liaudies menui tarp Kauno rajono bendruomenės narių.

Gausi bendruomenė

Šiuo metu liaudiškų šokių ansamblis „Rasa“ turi per 50 aktyvių narių. Tai puikiai sugyvenantys skirtingo amžiaus ansamblio dalyviai ir jų šeimos. Kolektyve šokio žingsneliu sukasi dvi šokėjų grupės – jaunatvišku veržlumu pasižyminti jaunimo šokėjų grupė ir subtili, elegancija ir išmintimi žavinti vyresniųjų šokėjų grupė. Ansamblis turi kūrybingą ir muzikalų liaudies instrumentų orkestrą. Liaudiškų šokių ansambliui „Rasa“ priskirta pirma meno mėgėjų kolektyvų kategorija.

Ansamblis koncertavo ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, rajonų centruose, miesteliuose, bet ir daugelyje kaimo vietovių. Liaudiškų šokių ansamblis „Rasa“ nuo 1970 m. dalyvavo visose Lietuvos dainų šventėse, o nuo 2006 m. – visose Lietuvos ir Baltijos šalių studentų šventėse ir festivaliuose.

„Rasa“ yra devynių respublikinių apžiūrų, trijų respublikinių dainų švenčių, penkių tarptautinių festivalių laureatas. Kolektyvo kūrybinė veikla yra įvertinta įvairių institucijų, organizacijų, įmonių ir bendruomenių padėkomis ir garbės vardais. Daugybę kartų su dideliu pasisekimu jie koncertavo įvairiose užsienio šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Ansamblyje šokau vos susikūrus jam, vadovaujant Ričardui Tamučiui. Tuomet dirbau Žemprojekte. Nežinojau apie renginį Raudondvary, būčiau atėjęs.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių