Botanikos sodo oranžerija taps teatru

  • Teksto dydis:

Sugrįžtantis netradicinio teatro meno festivalis „Namas“ šiemet įsikurs išskirtinėje Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo oranžerijoje. Spalio 18–27 d. vykstantis festivalis „Namas Nr. 5“ pristatys tris premjeras, sukurtas specialiai oranžerijai. Teatralai pakvies kartu išgyventi stebuklų ir netikėtumų kupiną naktį, pasiduoti Narcizo apžavams ir geriau pažinti ne tik augalus, bet ir pačius save.

Festivalio komanda kurti oranžerijoje pakvietė nepriklausomą vizualinių eksperimentų teatrą „Kosmos Theatre“, kūrybinį Justo Tertelio ir Raimondo Klezio duetą ir režisierių Karolį Zajauską.

Istorija ir aplinkosauga

Ankstesniuose festivaliuose teatralai pasirodymus sukūrė ten, kur, atrodė, tai padaryti beveik neįmanoma: apleistame dailininkų Tarabildų name, neveikiančioje šimtametėje V. Bacevičiaus mokykloje, Panemunės bendruomenės centre, Kauno tvirtovės V forte. Savo kūrybos galias išbandė daugiau nei dvi dešimtys Lietuvos ir užsienio menininkų.

Kodėl šiemet pasirinkta oranžerija? Aukštosios Fredos dvaro rūmų parko teritorijoje įsikūrusi oranžerija pernai šventė savo 100-metį. Kertinį akmenį jos statyboms padėjo dar prezidentas Aleksandras Stulginskis. Didžiausia Lietuvoje oranžerija, kurios plotas sudaro beveik 1 100 kv. m, saugo daugiau nei 1 tūkst. augalų rūšių.

„Dažnai oranžerijos visuomenės akyse atlieka tik estetinę funkciją, tačiau viena iš pagrindinių temų, kuri šiandien ypač aktuali – augalų išsaugojimas klimato kaitos sąlygomis. Pastaruoju metu ne tik pas mus, bet ir visame pasaulyje vienas po kito fiksuojami oro temperatūros rekordai. Ieškodamos šiam festivaliui namų, pagalvojome apie oranžeriją. Teatrinėmis priemonėmis galime kalbėti ne tik apie paties pastato istoriją, funkciją, bet ir atkreipti dėmesį į itin aktualius gamtosaugos klausimus“, – apie festivalio vietos pasirinkimą pasakoja festivalio sumanytojos Renata Bartusevičiūtė ir Paulina Pranciška Nešukaitytė-Skripkė.

Intriga: specialiai oranžerijai sukurti spektakliai atskleis dar nematytas augalų karalystės spalvas. / Festivalio organizatorių nuotr.

Projekto unikalumas

Pasirodymuose atspirties ir įkvėpimo centru menininkams tampa pastato istorija, architektūriniai sprendiniai, funkcija, vietinis mikrorajono kontekstas. Pasak sumanytojų, šis festivalis unikalus tuo, kad jo metu pristatomi ne kitur, dažniausiai teatre sukurti, kitai erdvei adaptuoti spektakliai, bet nauji, prie konkrečios lokacijai derantys projektai. Šiuose pasirodymuose dalyvauti galima tik festivalio metu – tai vienkartinis įvykis.

Festivalį oranžerijoje spalio 18 d. pradės režisieriaus K. Zajausko darbas „Narcizas“. Pernai tapęs Kauno kamerinio teatro organizuojamo konkurso „Išeities taškas“ laureatu, prieš kelerius metus – tarptautinio Spoleto festivalio „Festival dei Due Mondi“ Italijoje laureatu, šiuo metu kuriantis Kyjive, režisierius oranžerijoje pasakos Narcizo mito istoriją. Antikos mitų herojai nusileis iš savo Olimpo, kad leistųsi kartu su žiūrovais į vizualinę kelionę painiais oranžerijos takeliais.

Idėjos autorius ir režisierius Žilvinas Vingelis su kūrybine komanda atskleis slaptą oranžerijos gyvenimą, kurio neįmanoma pamatyti įprastomis darbo valandomis.

Nepriklausomas vizualinių eksperimentų teatras „Kosmos Theatre“ spalio 26–27 d. pakvies į naktinį, audiovizualinį, stebuklų ir netikėtumų kupiną įvietinto teatro spektaklį-kolektyvinę patirtį „Įsibrovimas“. Idėjos autorius ir režisierius Žilvinas Vingelis su kūrybine komanda atskleis slaptą oranžerijos gyvenimą, kurio neįmanoma pamatyti įprastomis darbo valandomis. Ilgametis oranžerijos raktininkas nusispjaus į moralės normas ir ims vesti nelegalias naktines ekskursijas.

Kaip ir kiekvieno festivalio metu, nelieka pamiršti ir jaunieji teatro žiūrovai. Teatro kūrėjai J. Tertelis ir R. Klezys pakvies vaikus į interaktyvų spektaklį-ekskursiją „Slaptos sodo istorijos“. Vaikai pasirodymo metu leisis į kūrybinę ekspediciją po oranžeriją ieškodami ne tik unikalių augalų ir jų pavadinimų istorijų, bet tyrinėdami tai, ką augalai gali mums papasakoti apie mus pačius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių