Dailininkės M. Gailiūtės kūryba gimsta ir kaip vidinių išgyvenimų atspindys

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje penktadienio pavakarę atidaroma dailininkės Mildos Gailiūtės darbų paroda „Pilka“. Eksponuojami kūriniai šiame muziejuje viešės iki vasario 13 dienos.

Parodos rengėjų teigimu, M. Gailiūtės kūryba dažniau tapatinama su grafika, piešiniu nei su tapyba. Prieš kelerius metus kūrėja yra atradusi konceptualią ir gana savitą peizažo žanro traktuotę – kūrinių spalvinis blankumas yra jaukus, kiek slėpiningas, gyvas ir virpantis. Autorė ieško pusiausvyros tarp klasikinės tapybos vertybių bei sąvokų, jas transformuodama į šiuolaikinio meninio mąstymo struktūrą. Peizažai gimsta ir kaip vidinių išgyvenimų atspindys, ir kaip socialinių aplinkos įvykių stebėsena, kartais perauganti į savitą vietos ir aplinkos dokumentavimo formą: Žagarė, Viena, Kauno rajonai (Šilainiai, Žaliakalnis, Šančiai)...

„Nuo 2008 metų dedikuoju po spalvą kiekvienai vietai, kurioje turiu galimybę gyventi ir dirbti. 2015 metais dalyvaudama Žaliakalnio plenere, nusprendžiau, kokią norėčiau matyti Kauno miesto spalvą. Ja tapo šaltas pilkas aliejinis dažas, kuris asocijuojasi su betonu, asfaltu, kasdieniu vaizdu.

2016 metais Šilainiai Project rezidencijoje turėjau galimybę naujai pažiūrėti į gyvenamąjį mikrorajoną – nuo daugiaaukščio stogo. Pradėjau tapyti nedidelio formato tapybos darbus pavadinimu „Miegamasis mikrorajonas“. Šios serijos paveiksluose nėra pastatų, – palieku baltą drobę, nes norėjau pajausti gamtos aplinką. Pastaruoju metu kūryboje bandau atsigręžti į Kauno peizažus – kasdienybėje stebiu besikeičiantį Kauno ir Kauno priemiesčių vaizdą. Ši tema yra pagrindinė personalinės parodos dominantė“, – teigia pati autorė.

Muziejaus pranešime pažymima, kad tapytoja M. Gailiūtė (g. 1984) gyvena ir kuria Kaune. Dailininkė aktyviai dalyvauja grupinėse, tarptautinėse parodose, už kūrybą yra pelniusi ne vieną apdovanojimą. 2007-aisiais, dar studijuodama Vilniaus dailės akademijoje, ji pradėjo dalyvauti parodose. Menininkė yra surengusi dvylika personalinių parodų. Jos darbai eksponuoti Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre (2012 m.), galerijoje „Meno parkas“ (2014 ir 2018 m.), VDA ekspozicijų salėje „Titanikas“ (2016 m.), Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje (2014, 2017 m.). Menininkės kūrinių yra įsigiję privatūs kolekcininkai iš Vokietijos, Austrijos, Lietuvos. 2020-aisiais M. Gailiūtės kūrinį „Gražus peizažas šalia Steinfhof ligoninės Nr. 2“ (2014 m.) įsigijo Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus.


Šiame straipsnyje: Milda Gailiūtėpilkaparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių