Pereiti į pagrindinį turinį

Fotografijose – istorinė Kulautuvos atmintis

2017-12-11 16:00
DMN inf.

Kulautuvos centre, Akacijų alėjos skverelyje prie tvenkinio, veikia unikali lauko paroda "Istorinė Kulautuvos atmintis: kurortas prie upės". Fotografijų paroda nukelia į tarpukarį ir kiek vėlesnius laikus.

V. Migonytė-Petrulienė V. Migonytė-Petrulienė

Tarpukario kurorto dvasia

Skverelyje pasitinka keliolika stendų su nespalvotomis fotografijomis, kuriose įamžinta tarpukario kurorto dvasia ir žmonės. "Šioje didelio gamtos grožio ir sveikatingumo vasarvietėje norisi viešėti ne kelias valandas, bet kelis mėnesius. Esamos vietos visos perpildytos. Vasarotojai kasdien linksminasi koncertais, gali kada panorėti aplankyti tvenkinyje gulbes su penkiais jaunikliais, gali per dieną nemokamai žaisti krepšinį, tenisą, kroketą, vakarais nueiti į kino teatrą, kuris veikia kasdien ir rodo Kaune geriausius statomus filmus, gali būti pavyzdingai aptarnautas "Vitos" restorane ir nesijausi esąs pinigiškai nuskriaustas", – taip žaismingai Kulautuvą 1939 m. pristatė "Lietuvos aidas". Šia citata parodą pirmiausia pristato ir jos kuratorė Modernizmo interpretacijos centro "Modernizmas ateičiai" projektų vadovė, viena iš "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" kūrybinės komandos narių, architektūrologė Viltė Migonytė-Petrulienė.

Skaitmeninis parodos sluoksnis

Atvėrę šeimos ar giminės albumus, nuotraukas parodai paskolino patys kulautuviškiai. Pasak kuratorės, tik iš pirmo žvilgsnio tai gali pasirodyti įprasta fotografijų paroda. Lankytojai, pasinaudoję išmaniojo telefono QR skaitytuvo programėle, atvers ir skaitmeninį parodos sluoksnį: interneto svetainėje atmintiesvietos.lt galės susipažinti su asmeniškais nuotraukomis pasidalijusių žmonių pasakojimais apie Kulautuvos kurortą.

Kuriant parodą kuratorei buvo įdomu kaip šį miestelį, tarpukariu tapusį vienu žymiausių pakaunės kurortų, pamena jame gyvenę žmonės? Kaip kerinti Kulautuvos gamta – Nemuno pakrantės ir miškingi arealai, nulėmė čia atvykstančiųjų pasimėgauti kurorto malonumais poilsio kokybę? Kokius kasdienybės pasakojimus ir istorinius sluoksnius slepia XX a. pirmaisiais dešimtmečiais miestelyje pradėjusi formuoti savita laisvalaikio infrastruktūra? Kokius per amžių besikeičiančios vietos ženklus galima atpažinti Kulautuvoje dabar? Parodos kuratorė įsitikinusi, kad tai – bene svarbiausi klausimai, kylantys siekiant atsakyti, kokia Kulautuva yra šiandien, kokie jos dabartiniai gyventojai ir lankytojai.

Sukūrė specialų maršrutą

Svetainėje atmintiesvietos.lt taip pat galima rasti ir specialiai šiai parodai sukurtą maršrutą, kuris, kaip pristato kuratorė, "skirtas įženklinti vietos atmintį". "Jo herojais tapo dabartiniai kulautuviečiai – čia gimę, augę ir atvykę gyventi iš kitų kraštų. Miestelio bendruomenė, atvėrusi savo šeimų fotografijų archyvus ir pasidalijusi asmeniniais pasakojimais, fizinei aplinkai suteikė emocinį kontekstą. Kitaip tariant, pastatai, gatvės, kiemai, paminklai, parkai… tapo vietomis, turinčiomis dvasią ir turinį. Tikriausiai tik su didžiausia ir giliausia atmintimi susijusias vietas norėsime saugoti bei puoselėti, o kurdami kažką nauja būsime jautrūs per amžių susiklosčiusiam kultūriniam kontekstui" – teigė V.Migonytė-Petrulienė.

Ši paroda – dovana Kulautuvai artėjant 2018 m., kai bus minimas ne tik atkurtos Lietuvos valstybės šimtmetis, bet ir Kulautuvai suteikto kurorto statuso 85 metų sukaktis. Tikimasi, kad paroda paskatins visus gyventojus ir atvykstančiuosius dalytis savo prisiminimais ir nuotraukomis, taip puoselėjant ir įamžinant pirmojo Lietuvos kurorto atmintį.

Pasidalyti prisiminimais apie senąją Kulautuvą bei nuotraukomis esami ir buvę miestelio gyventojai kviečiami į Kulautuvos seniūniją. Gyventojų pateikta nauja medžiaga parodą ketinama papildyti ateinančiais metais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų