Pereiti į pagrindinį turinį

Joninių laužas šildė sušalusius kauniečius

2014-06-23 20:32

Pirmadienio vakarą kauniečiai buvo kviečiami Joninių šventę švęsti net keliose miesto vietose.

Kauno amfiteatre susirinkusiems miestiečiams buvo pasiūlytas labiau tradicinis šventimas. Koncertą pradėjusį ansamblį „Ainiai” scenoje pakeitė moterų ansamblis „Šerkšnas”. Dainininkės trumpai priminė kauniečiams, ką svarbiausio turime žinoti apie trumpiausios metų nakties dovanojamus stebuklus, žolynų galią, paparčio žiedo ieškojimo prasmę.

Ąžuolų vainikais pasipuošę vaikštinėjo šventėje pagerbti Jonai ir Janinos. Dainininkės drąsino susirinkusius čiupti scenos pakraštyje sukrautus žolynus ir nepatingėti skubiai nusipinti vainikus. Moterys gyrė jaunuolius, kurių galvas puošė vainikai.

Taip dainuodami ir šokdami kauniečiai, kiti sėdėdami ir šaldami sulaukė pagrindinio šventės akcento – Joninių laužo. Pirmomis akimirkomis gąsdinęs, kad neįsidegs, galiausiai laužas taip suliepsnojo, kad per daug prisiartinę miestelėnai turėjo skubiai trauktis.

Dar tebeliepsnojant Joninių laužui sceną užėmė svečiai iš Klaipėdos – lietuviško roko grupė „Varnos”, o koncertą pabaigė etninio roko grupė „Kreizas”.

Tuo pat metu visiškai kitokia Joninių šventė vyko VII forte. Čia Joninių naktis buvo mėgstantiems proto ir raumenų mankštą. Forto muziejaus lankytojai paparčio žiedo ieškojo orientacinių varžybų ritmu.

Kiekvienai komandai po žemėlapį į rankas – ir pirmyn ieškoti pirmiausia paparčio žiedlapių. Tik juos surinkusios komandos toliau tęsė kovą dėl pagrindinio prizo.

„Atitinkantis įstatymus, tačiau gaivinantis ir svaiginantis. Merginos po  to būna labiau draugiškos. Bet merginos į prizo pakuotę neįdėjome”, – juokavo Karo paveldo centro direktorius Vladimiras Orlovas.

Jis neslėpė, kad lietuviškosios Joninių tradicijos jų rengiamoje šventėje nėra akcentuojamos, tačiau neabejojo, kad čia susirinko tie, kuriems norisi patirti nuotykį.

Norintiems įveikti Joninių nakties iššūkį teko pereiti tamsiausius VII forto tunelius, apieškoti senuosius šaudmenų sandėlius bei panaudoti visą išmonę ir drąsą.

Finalinis akcentas ir VII forte buvo Joninių laužas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų