Pereiti į pagrindinį turinį

Kalėdų eglutei – šiaudiniai žaisliukai

2016-12-05 12:55

Vilkijos A. ir J.Juškų muziejus kviečia į edukacinius užsiėmimus "Šiaudiniai žaisliukai eglutei". "Šie žaisliukai gali tapti ne tik išskirtine puošmena eglutei, bet ir puikia dovana", – užsimena muziejininkė, edukatorė Vida Sniečkuvienė.

V. Sniečkuvienė
V. Sniečkuvienė / Tomo Raginos nuotr.

Pačių sukurtos dovanos

"Šiaudiniais žaisliukais gali pasipuošti eglutę arba gali juos kam padovanoti. Labai smagu būtų sugrąžinti tradiciją, kad žmonės dovanotų savo sukurtas dovanas. Juk tai daug labiau džiugina. Vaikui sakau: ką tu savo rankelėmis padarei – tai didžiausia dovana. Vaikus reikia mokėti apžaisti, juos nesunkiai galima sudominti senąja kultūra. O per vaikus galima ir prie suaugusiųjų prisibelsti", – šypsosi V.Sniečkuvienė.

Saulutė, paukščiukas, arkliukas, angeliukas, liktoriukas, – tipiškus iš šiaudų veriamus tradicinius papuošimus eglutei vardija pašnekovė. Į edukacijas ji kviečia ne tik vaikus, moksleivius – ir suaugusiuosius, šeimas. "Ketvirtokai – pakankamai dideli šiaudinukams gaminti. Darželinukų laukiame tik su tėveliais, juk mažyliai dar nemoka ir adatos įsiverti, ir su žirklėmis jiems dar pavojinga", – užsiminė edukatorė.

Anksčiau puošdavo sodus

Šiaudinukus ir išskirtinius šiaudinius sodus kurianti muziejininkė užsiminė, kad tradicija puošti eglutę į Lietuvą atkeliavo tik XX a. "Kalėdoms kaimuose anksčiau šiaudinį sodą puošdavo. Taip, sodą, kuris tam tikrą misiją ir per Velykas, ir per vestuves atlikdavo, – šiaudinių sodų daugiaprasmiškumą primena V.Sniečkuvienė. – Tik XX a. pr. eglutės atsirado Lietuvos dvaruose, XX a. trečiajame dešimtmetyje – paprastų žmonių namuose. Iki tol kabindavo sodą, kas jo neturėdavo – saulutę. Tikėdavo, kad sodo paukšteliuose nutupia mirusiųjų artimųjų vėlės, su visa šeima dalyvaujančios Kūčių vakarienėje."

Pašnekovės žodžiais, advento metu iš viso nebūdavo galima medžių kirsti – tikėta, jei tokio medžio malkomis pakūrensi pečių – ugnis taip aukštai iš kamino iššoks, kad namus sudegins. "O jei iš tų rąstų pastatysi namą, bus labai neramu jame gyventi – bus gausu triukšmų, bildesių. Vienintelis advento metu leidžiamas kirsti medis – Kūčių vakarą tėvo su vaikais einama parsinešti eglutė", – pasakojo muziejininkė.

Ruošiantis šventėms – kurti

V.Sniečkuvienė primena, kad Lietuvoje nebuvo ir tradicijos per Kalėdas dovanoti dovanas. "Svarbiausias buvo pasiruošimas, taip pat grąžinti skolas, atsiprašyti tų, kuriuos įžeidei, kažką ne taip pasakei, ir sėsti prie stalo šventiškai nusiteikus. O dabar visiems norisi, kad kažkas už tave sukurtų šventę, ir jos tiesiog nebelieka", – pastebėjo pašnekovė.

Todėl muziejininkė ragina ruošiantis šventėms kuo daugiau kurti, gaminti patiems. Galbūt šventinę nuotaiką padės sukurti jūsų pačių pasigamintas mažytis šiaudinis paukštelis ar saulutė?

Norintieji susikurti šiaudinių žaisliukų, iš anksto turėtų registruotis te.: 8 612 89 262 arba (8 37) 556 400.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų