Kaune prasideda Sugiharos savaitė

  • Teksto dydis:

Pirmadienį Kaune prasidės Sugiharos savaitės renginiai – jais pagerbiamas japonų diplomato Čijunės Sugiharos atminimas ir žygdarbis gelbstint Lietuvos žydus nuo nacių.

Rugsėjo 3–9 dienomis Kaune vyks koncertai, simpoziumas, filmų peržiūros, viešos paskaitos, kūrybinės dirbtuvės ir kiti renginiai, skirti sužinoti apie Rytų kultūrą, Kauno ir Japonijos draugystę, pranešė savivaldybė.

Šventę pradės atidarymo koncertas „Improvizacinė muzika“. Kauno valstybinės filharmonijos scenoje pasirodys atlikėjai iš Japonijos ir Lietuvos.

Kauniečiai taip pat kviečiami pamatyti filmą „Kaunas. Sugiharos ir Japonijos ženklai“, pasakojantį apie miesto ryšius su šia Rytų Azijos šalimi ir jų užsimezgimo istoriją. Lankytojams duris atvers ir visą savaitę jų lauks parodos apie Japoniją. Mieste vyks paskaitos ir ekskursijos, o dar geriau pažinti japonų kultūrą kauniečiai galės dalyvaudami įvairiose dirbtuvėse.

„Specialus šių metų svečias yra netikėtos kultūros festivalis „nowJapan“, pakviesiantis į Japonijos menininkų kūrybines dirbtuves“, – sakė vienas iš organizatorių, Vytauto Didžiojo universiteto Azijos studijų centro vadovas Aurelijus Zykas.

Trečiadienį Kaune numatytas tarptautinis simpoziumas „Diplomatai, gelbėję žydų gyvybes“. Pranešimus čia skaitys svečiai iš Izraelio, Japonijos, JAV, Lenkijos, Nyderlandų, Prancūzijos ir Vokietijos.

Vienu svarbiausių programos akcentų Kauno savivaldybė vadina šeštadienį Nemuno saloje numatomą sakurų parko sodinimą. Čia vyks ir Kauno šokio teatro „Aura“ šokėjų pasirodymas, japoniškų aitvarų festivalis, veiks aitvarų gamybos dirbtuvės.

Japonijos konsulas Č. Sugihara 1939–1940 metais gyveno Kaune ir kartu su olandų konsulu Janu Zvartendijku čia išdavė tūkstančius „vizų gyvenimui“, išgelbėjusių ne mažiau kaip 6000 žydų gyvybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Z

Z portretas
Žydai gi nepuolė nuo nacių gynti save ir Lietuvą,o bėgo.Kodėl mums nepagerbti Vokietijos diplomato,kuris gelbėdamas mūsų prezidentą Antaną Smetoną išdavė vizą Amerikon.Jis irgi nemažiau rizikavo kaip šis japonas.Vienu žodžiu nesigirkime,kad esame šiknalaižių tauta.

Žemaitijos kaunietis

Žemaitijos kaunietis portretas
Taigi,kad neišsimuilinę lendame visiems,kas tik pasisiūlo,o savus kurie ir nuveikė ir nukentėjo daugiau žeminame,neįvertiname,o kartais kažkokios vanagynės apšmeižia prieš visą pasaulį,mes joms palankiai šypsomės,o tie patys žydai,kuriuos išgelbėjo,net pinigų,už bėgant nuo nacių pamestus kuntaplius,reikalauja.

komedija

komedija portretas
Jeigu ne Lietuvos diplomatai, tai...Bent "Lietuvos žinios" tiesą rašė: "Pirmoji pasaulyje „gyvybės vizas“ žydams išdavė Lietuva, bet pasaulis to nežino". Kaune įamžinami ir pasaulyje garsinami Janas Zvartendijkas ir Chiune Sugihara – žydus gelbėję užsienio diplomatai, tačiau 1939–1940 m. tai padaryti jie galėjo tik Lietuvos valstybės pareigūnų pastangomis. Deja, savo diplomatais nesidomime ir beveik nieko apie juos nežinome.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių