Pereiti į pagrindinį turinį

Kauniečiams – šansas pamatyti V. Kasiulio kūrinius

2013-11-20 19:00
DMN inf.

Rytoj Kaune atidaroma išskirtinė paroda – galerijoje "Aukso pjūvis" bus pristatomi garsaus lietuvių dailininko išeivio Vytauto Kasiulio (1918–1995) kūriniai.

Rytoj Kaune atidaroma išskirtinė paroda – galerijoje "Aukso pjūvis" bus pristatomi garsaus lietuvių dailininko išeivio Vytauto Kasiulio (1918–1995) kūriniai.

Pastaraisiais metais Lietuvoje vėl atrastas V.Kasiulis yra vienas plačiausiai pasaulyje žinomų lietuvių dailininkų. Jo kūrybos kelias prasidėjo tarpukario Kaune: iš pradžių Kauno meno mokykloje, vėliau – Kauno taikomosios ir dekoratyvinės dailės institute. V.Kasiulio diplominis darbas teatro tematika "Prieš generalinę repeticiją" buvo pripažintas geriausiu per visą meno mokyklos istoriją (šis paveikslas dabar kabo Kauno valstybinio muzikinio teatro fojė).

1944 m. dailininkas emigravo į Vokietiją, o pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, persikraustė į išsvajotąjį Paryžių. Ilgainiui V.Kasiulis tapo vienu iš nedaugelio lietuvių menininkų, pasiekusių pripažinimą pasaulinėje meno erdvėje. Jo kūriniai saugomi Paryžiaus ir Niujorko moderniojo meno muziejuose, Prancūzijos, JAV, Kanados, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Danijos, Šveicarijos, Vokietijos, Argentinos, Australijos ir kitų šalių dailės galerijose bei privačiose kolekcijose.

Dailininkas išmanė aliejaus, guašo, pastelės, temperos technikas. Jomis tapė figūrines kompozicijas, portretus, lyrinius peizažus, natiurmortus. Taip pat sukūrė piešinių, akvarelių, litografijų, linoraižinių, apipavidalino prancūzų kino filmą "Dvigubas gyvenimas" (1954).

Kūrybinio kelio pradžioje vyravo buitinio žanro paveikslai, pasižymintys realistiškumu, psichologinės įtaigos studijomis ir humoro gaidele. Paryžiuje autoriaus braižas įgavo modernistinį atspalvį. V.Kasiulis pamėgo muzikantus, cirko artistus, šventuosius. Kūriniai tapo lyriškesni, dekoratyvūs, atsirado improvizacija, paletėje įsigalėjo šviesios, sodrios spalvos. Žmonių figūras autorius abstrahavo, supynė jas su arabeskiškomis linijomis sukurdamas karnavalo efektą.

Kaune rengiamos parodoje dominuos kūriniai iš švediškojo V.Kasiulio kūrybos laikotarpio (XX a. 6–7 dešimtmečiai): spalvotos litografijos, linoraižiniai, pastelės. Tarp jų – dailininko pamėgtos figūrinės kompozicijos, peizažai, natiurmortai, autoriaus parodų Švedijoje afišos. Įdomu tai, kad Kaune pristatomi V.Kasiulio kūriniai – ne iš šiemet Vilniuje atidarymo menininko muziejaus, bet iš privačios kolekcijos.

Į Švediją menininką pakvietė galerininkas Sture Anderssonas, pamatęs V.Kasiulio darbus parodoje Paryžiuje. Pirmosios dailininko parodos Švedijoje buvo surengtos 1954 m. Malmėje, Landskrūnoje ir Borstahusene. Vėliau dailininkas ten ėmė lankytis ir dažniau, vykdavo į Švediją atostogų, be anksčiau paminėtų miestų surengė parodas Stokholme, Erebru, daug keliavo, tapė vietos peizažų ir kasdienio žmonių gyvenimo motyvus.


Kas? V.Kasiulio darbų paroda.
Kur? Galerijoje "Aukso pjūvis".
Kada? Atidaroma lapkričio 21 d. 18 val., veiks iki 2014 m. sausio 31 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų