Kauno literatūros savaitė: žodžio gurmanams

  • Teksto dydis:

Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto organizuojama Kauno literatūros savaitė šiemet vyksta gegužės 10–14 d.

Kaip ir kasmet, ypatingą dėmesį Kauno literatūros savaitė skirs Vidurio ir Rytų Europos literatūrai. Ją šiemet reprezentuos du autoriai iš Čekijos – Jaroslavo Hašeko ir Milano Kunderos tautiečiai, saviti ir žinomi Europoje rašytojai Bianca Bellova, šaknų Didžiojoje Britanijoje ir Balkanuose turinti šešių romanų autorė, ir Vratislavas Kadlecas.

Su B. Bellovos kūryba Lietuvos skaitytojai turėjo progą susipažinti skaitydami jos romaną „Ežeras“, įvertinta apdovanojimu „Magnesia litera“ ir ES literatūros premija. Į 23 kalbas išverstas romanas – magiška parabolė apie mūsų regioną slegiančią praeities naštą, gamtos alinimą ir apie bręstančio žmogaus dvasios tvirtybę.

Čekų prozininkas V. Kadlecas rašo suaugusiesiems ir vaikams. Baigęs Jozefo Skvoreckio literatūros akademiją, jis dirbo vertėju, leidėju, mėgėjų teatro vadovu. Siurealistinių apsakymų knyga „Miško riba“ pasirodė 2019-aisiais ir buvo ypač palankiai sutikta kritikų. Kauno festivalio svečiai pirmieji susipažins su lietuviškais V. Kadleco apsakymų vertimais.

Susitikimas su čekų rašytojais – gegužės 12 d. 19 val. V. Kudirkos viešojoje bibliotekoje.

Be to, gegužės 12 d. 21.15 val. Kauno kultūros centro terasoje (Vytauto pr. 79) renginyje "Nauji vėjai + atviras mikrafas" savo kūrybą pristatys jaunieji rašytojai: Dominyka Budinavičiūtė, Motiejus Lazauskas, Andrius Patiomkinas, Emilija Pliuščiukaitė, Orestas Razumas, su staigmena įsiterps „Naujų Vėjų“ alumnai. Vedėjai – Neringa Butnoriūtė ir MC Jovaras Kelpšas. Muzikinė palyda – pianistė Evangeline Ūsienė (Singapūras/Lietuva).

Gegužės 13 d. 16 val. V. Kudirkos viešojoje bibliotekoje moderuojant dr. Ramūnui Čičeliui poetai Daiva Čepauskaitė ir Aistis Žekevičius diskutuos apie Kauną jų biografijose ir kūriniuose.

Gegužės 13 d. 21.30 val. Teatro klube (Vilniaus g. 22) – "Naktinė kavinė". Reperiai MC Jabber (Didžioji Britanija/Vokietija) ir "Beeta" (Lietuva) žais angliškais ir lietuviškais garsiais žodžiais. Antroje dalyje – grupės „Sinstation“ (Lietuva) akustinis koncertas.

Šeštadienį nuo 10 iki 18 val. S. Daukanto g. ir Studentų skvere knygų mylėtojų lauks bukinistų, antikvarinių knygynų ir nepriklausomų leidyklų mugė.

Sekmadienis, paskutinė festivalio diena, bus skirta nuotykinei literatūrai, trileriams ir detektyvams. Apie anglosaksišką tradiciją ir lietuviškus aštriuosius siužetus kalbėsis rašytojai Bernardas Gailius ir iš Kanados atvykstantis Antanas Šileika – angliškai rašantis lietuvių kilmės prozininkas iš Kanados. Renginys vyks 16 val. Kauno kameriniame teatre.

Nuo 18 val. ten pat sekmadieninis pasimatymas su rašytoja Kati Hiekkapelto, atstovaujanti skandinaviško detektyvo žanrui. Į lietuvių kalbą išversti trys jos romanai: „Klajūnai“, „Bejėgiai“ ir „Kolibris“. Žavinga menininkė, valdanti ne tik žodį, bet ir muzikos garsus (saloje gyvenanti K. Hiekkapelto groja pankroko grupėje) yra viena labiausiai pripažintų detektyvinių romanų autorių iš Suomijos. Ji – kriminalistės Anos Feketės personažo, lietuviams pažįstamo iš romanų „Kolibris“, „Bejėgiai“ ir „Klajūnai“, autorė. Rašytojos detektyvai traukia skaitytojus ne tik puikiai atskleista šiaurietiška atmosfera, bet ir aktualiomis socialinėmis temomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių