Kauno rajone plečiamas rankinio teisėjų ratas

Kauno rajone, kuris vadinamas rankininkų kalve, finišuoja unikalus projektas: būti teisėjais apmokyti septyni 13–19 metų žaidėjai. „Organizuojant įvairias rankinio varžybas Sporto mokyklai nekils keblumų surandant reikiamų teisėjų“, – projekto rezultatu džiaugėsi Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Arūnas Talalas.

Gintarė Miliūnaitė, Gintė Jurkevičiūtė, Gustas Dumbliauskas, Urtė Veličkaitė, Taurius Ustila, Paulina Kuryševa ir Skirmantė Gečaitė kviečiami teisėjauti ne tik Kauno rajone vykstančiose varžybose, bet ir į kitus turnyrus šalyje. Ypač aktyvus buvo spalis ir lapkritis, mat vyko keli dideli turnyrai Druskininkuose, Alytuje ir Garliavoje. Pasak A. Talalo, tai jauniems teisėjams – penkioms merginoms ir dviem vaikinams – labai naudinga, nes jie praktinių žaidybinių situacijų mokosi ne tik iš savų, bet iš kitų teisėjų.

Tikisi tęstinumo

Lietuvos rankinio teisėjų asociacijos (LRTA) inicijuotą projektą „Patirk rankinį kitaip – tapk rankinio teisėju” pagal Fizinio aktyvumo ir sporto projektų programą iš dalies finansavo Kauno rajono savivaldybė. LRTA prezidentas Vaidas Mažeika pabrėžė, kad asociacija be savivaldybės pagalbos tokios veiklos vystyti nebūtų galėjusi.

Lietuva nėra galutinis tikslas, norime, kad šie jaunuoliai užaugtų iki tarptautinio lygio teisėjų.

„Tai pirmasis tokio formato asociacijos projektas su šalies savivalda. Dabar jau yra įdirbis ir matome būtinybę, todėl kalbėsimės ir su kitų savivaldybių vadovais, sieksime plėsti jaunųjų teisėjų ratą, stiprinti jų žinias, gerinti žaidimo ir teisėjavimo kokybę. Tai labai svarbu rankinio sporto šakos vystymui“, – teigė V. Mažeika. Jis vylėsi, kad Kauno rajono savivaldybė sutiks projektą tęsti ir kitais metais.

Per devynis mėnesius – nuo kovo iki gruodžio – LRTA jaunuosius Kauno rajono rankininkus nuotolinių seminarų metu supažindino su šio žaidimo taisyklėmis, pristatė teisėjavimo metodikas ir jaunųjų rankinio teisėjų mentorystės programą. Jauniesiems teisėjams buvo suteikta ir teorinių, ir praktinių žinių. Jų tobulėjimą stebėjo ir individualias mentorystės veiklas vykdė LRTA priskirti lektoriai.

Vaidas Mažeika / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Teisėjaus ir suaugusiųjų varžybose

„Baigę sporto mokyklą, jaunuoliai gali tęsti žaidėjo karjerą. Mūsų tikslas – juos sustiprinti tiek, kad jie galėtų rinktis ir teisėjavimo kelią. Tarp jaunųjų teisėjų yra labai gerų žaidėjų, ir jei jie nuspręs tęsti šią veiklą, teisėjavimo žinios aikštelėje suteiks pranašumą, nes geriau žinos taisykles, galės greičiau priimti sprendimus. Jei pasirinks būti teisėjais, asociacija statys karjeros piramidę“, – patikino V. Mažeika.

Džiaugiamės pakaunės rankininkų pasiekimais ir manome, kad paraleliai turi būti skiriamas dėmesys ir rankinio teisėjams ruošti.

LRTA prezidentas neabejojo, kad kitais metais kelios šiame projekte dalyvavusios merginos jau pabandys teisėjauti suaugusiųjų varžybose, taps asociacijos narėmis. „Lietuva nėra galutinis tikslas, norime, kad šie jaunuoliai užaugtų iki tarptautinio lygio teisėjų. Mes sudarysime sąlygas, tačiau viskas priklausys nuo jų pačių, kiek jie turės noro ir dės pastangų tam pasiekti“, – patikino pašnekovas.

Svarūs pasiekimai

Pasak Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojo, Kauno rajono sporto mokykloje rankinio sporto skyriuje sportuoja daugiau nei 150 įvairaus amžiaus jaunųjų rankininkų. Mokyklos vaikinų ir merginų rankinio komandos ne vienus metus yra tarp lyderių Lietuvos čempionatuose.

Kauno rajono moterų rankinio komanda HC Garliava SM Cascada žaidžia Lietuvos moterų rankinio lygoje ir šiuo metu yra pirmoje vietoje. Šiais metais Sporto mokyklos vaikinų rankinio komanda pradėjo dalyvauti Lietuvos vyrų rankinio I lygos čempionate.

„Džiaugiamės pakaunės rankininkų pasiekimais ir manome, kad paraleliai turi būti skiriamas dėmesys ir rankinio teisėjams ruošti. Norint užtikrinti kokybišką moksleivių čempionatų vykdymą, įvairių turnyrų organizavimą, reikia turėti ir tam tikro lygio rankinio teisėjų, kurie galėtų teisėjauti minėtose varžybose“, – sakė A. Talalas.

Arūnas Talalas / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Jis pabrėžė, kad Kauno rajoną garsina ne tik žaidėjai, bet rankinio teisėjai. Feliksas Gedvilas teisėjavo Atlantos olimpinėse žaidynėse, pasaulio ir Europos čempionatuose, Europos taurės finalinėse varžybose, o šiuo metu būna varžybų inspektorius, Gytis Šniurevičius – Europos čempionate, o dabar – Europos klubiniuose turnyruose. Ne tik Lietuvoje yra žinomi Jonas ir Laurynas Mykolaičiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių