Kauno senamiestį užlies muzikinės ir teatrinės improvizacijos

Vasaros laikotarpiu, kai įprastai teatrai užsidaro ilgų atostogų, improvizacijos teatras „Impro Kaunas“ kartu su Teatro klubu vienijasi bendram tikslui – improvizuotais spektakliais žiūrovus džiuginti Kauno senamiestyje, Vilniaus gatvėje, po atviru dangumi.

Jau birželio 4 dieną planuojamas pirmasis „Impro Kaunas“ aktorių ir multiinstrumentalisto Vytenio Danieliaus bendras improvizuotas vaidinimas. Vilniaus gatvėje, Teatro Klubo kieme, žiūrovai galės patogiai įsitaisyti prie staliukų, mėgautis vynu, užkandžiais ir gera improvizacija. Improvizuos ne tik aktoriai, bet ir Vytenis, žiūrovams pažįstamas kaip „Lietuvos talentų“ vicečempionas, o muzikos profesionalams – kaip pasaulinių akordeonistų konkursų laureatas. Jis savo akompanimentu sustiprins scenoje vyraujančias emocijas, kurs muzikinį foną ir įneš daugiau spalvų į vaidinimą, o aktoriai, pagauti muzikos garsų, galės kartu ir dainuoti.

Improvizacijos teatro „Impro Kaunas“ ir Teatro klubo draugystė užsimezgė prieš keletą mėnesių, kai džiazą savo klausytojams siūlęs Teatro klubas sumanė išplėsti meninių pasirodymų žanrus. Dabar vis dažniau klube pasirodo komikai, įvairių muzikos žanrų atlikėjai, improvizuojantys aktoriai. Užsukus į Teatro klubą ketvirtadieniais galima tikėtis geros džiazo muzikos, o štai sekmadieniais – karaliauja komedija. Kas antrą sekmadienį Teatro klube žiūrovų laukia netikėtumai, nes čia improvizuotus vaidinimus kuria teatro „Impro Kaunas“ aktoriai, jau pelnę žiūrovų simpatijas.

„Improvizacija man labai patinka, nes šiame mene viskas tikra, viskas kuriama čia ir dabar. O tai žavi ir mūsų klubo lankytojus, – kalbėjo Teatro klubo vadovas Naurimas Janauskas. – Džiaugiamės suradę vienintelį Kaune įsikūrusį improvizacijos teatrą „Impro Kaunas“. Tai, ką jie daro, – tiesiog neįtikėtina! O pasirodymus pagardinus muzikiniais prieskoniais, galima tikėtis išties įspūdingo reginio.“

Naurimas pastebėjo, kad improvizacijos žanrui idealiai tinka kamerinė erdvė, kokią ir turi Teatro klubas. Tada žiūrovai tarsi tampa dalimi to, kas vyksta scenoje. Jie gali įsitraukti į vaidinimą, iš arti matyti aktorius, stebėti jų veido mimikas, pajusti jų emocijas. Žiūrovai ir patys gauna labai svarbų vaidmenį – jų ištarti žodžiai ar frazės įkvepia aktorius vaidinimams.

Be to, Teatro klube vyrauja jauki atmosfera, primenanti labiau vakarėlį restorane nei teatrų ar arenų erdves, kuriose žiūrovai griežtai susodinami eilėmis.

„Pas mus žmonės gali atsipalaiduoti, gurkšnoti vyną ar gaiviuosius gėrimus, užkandžiauti jaukiai įsitaisius prie staliukų ir tuo pačiu mėgautis puikiais atlikėjų pasirodymais, – pasakojo Naurimas. – Per keletą mėnesių nuo Teatro klubo veiklos pradžios susiformavo tarsi bendruomenė – pastebime vis sugrįžtančius tuos pačius žiūrovus, dažnai atsivedančius ir savo draugus.“

Vasaros laikotarpiu visiems norisi daugiau būti laike, mėgautis geru oru, todėl ir Teatro klubo veikla keliasi į Vilniaus gatvę. Šalia „Architektų namų“ bus išdėstyti staliukai, kad atlikėjų pasirodymus žiūrovai galėtų stebėti taip pat jaukiai ir patogiai įsitaisę, kaip ir salėje. Sekmadienio improvizuotos komedijos taip pat vyks po atviru dangumi.

Improvizacijos teatro „Impro Kaunas“ meno vadovas Deividas Borodulinas pasakojo, kad jų trupei yra tekę pasirodyti įvairiose erdvėse, skirtingo amžiaus žmonėms. Jis pastebėjo, kad vakarėliuose ar prie vyno taurės publika žymiai atviriau, nei įprastiniame teatre, reaguoja į humorą, drąsiau laido žodžius įkvėpimui, personažuose lengviau atpažįsta save.

„Teatrų salėse mes mėgstame kurti ilgus improvizuotus vaidinimus. Jie reikalauja didesnės aktorių patirties, tarpusavio ryšio, o žiūrovai stebi gimstančią istoriją, personažų charakterius. – kalbėjo Deividas. Beje, „Impro Kaunas“ yra vienintelis teatras Lietuvoje, kuris specializuojasi kurti ilgo formato improvizuotus vaidinimus. – Pasirodant lauke – gatvėse ar skveruose – daugiau triukšmo, praeivių, kurie gali sustoti ir stebėti pasirodymus arba praeiti. Dėl to svarbu parengti tinkamą programą, kad vaidinimai būtų trumpesni, emocingesni ir labiau komiški.“

Deividas prasitarė, kad visa trupė nekantraudama laukia pasirodymų su multiinstrumentalistu Vyteniu, grojančiu net keturiais instrumentais – akordeonu, saksofonu, gitara ir fortepijonu. Jis įsitikinęs, kad, susiliejus muzikinei ir teatrinei improvizacijai, vaidinimai bus dar įspūdingesni ir labiau įtraukiantys, o improvizaciją pamėgs dar daugiau žiūrovų.


Kas? Improvizacijos teatro „Impro Kaunas“ pasirodymas su multiinstrumentalistu Vyteniu Danieliumi.

Kada? Birželio 4 d. 19 val. ir visą vasarą kas antrą sekmadienį.

Kur? Vilniaus g. 22, Teatro Klube, Kauno senamiestyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių