Pereiti į pagrindinį turinį

Knygose – menu degančios širdys

2024-10-24 18:25
DMN inf.

Spalio 27-ąją Nacionalinis Kauno dramos teatras (NKDT) kviečia į literatūrinę popietę, kurioje bus pristatytos dvi teatrologės Elvyros Markevičiūtės knygos, jungiančios dvi autorei svarbias meno sritis – teatrą ir kiną.

Padegimas ir režisierius

Knygoje „Įtariamas Padegimas" bandyta pažymėti įvairialypės režisieriaus Gyčio Padegimo asmenybės ir kūrybos kontūrus, siekta perteikti jo savitumą bendrame teatro kontekste. Atskaitos tašku pasirinktas jo kūrybinės veiklos 50-metis, apimantis ne tik spektaklių režisūrą įvairiuose Lietuvos ir užsienio teatruose, bet ir organizacinę, visuomeninę, pedagoginę ir dramaturgo patirtį.

Tuo tikslu buvo pasitelkti šeimos narių, kartu dirbusių aktorių ir kitų sričių kūrėjų papasakoti ir publikuoti prisiminimai, paties G. Padegimo įžvalgos, spektaklių recenzijos. Tekstai pateikiami tiek chronologiškai, tiek pabrėžiant ryškiausius periodus, spektaklius, išpažįstamus prioritetus. Žinoma, ši mozaika tik fragmentiškai atspindi visą milžinišką kūrėjo įdirbį.

G. Padegimo pavardė labai taikliai nusako jo asmenybę, kuriai būdinga ryški charizma, ugningas temperamentas, liepsninga oratorystė. Šios savybės ir daugelyje spaudinių mirganti antraštė „įtariamas padegimas“ nulėmė ir knygos pavadinimą. Kas neskaitė makabriškų pranešimų nelaimių skiltyse: gyvenamajame name kilo gaisras, įtariamas padegimas; supleškėjo sodo namelis, įtariamas padegimas – visur, kur kilo gaisras, būtinai įtariamas padegimas. Šis posakis jau seniai virto G. Padegimą apibūdinančiu priežodžiu ir teatriniu anekdotu, kurį tiek jis, tiek aktoriai mielai pasitelkia interpretuodami vis kitas „padegimo“ versijas. Beliko tik įvardyti juo knygą.

Kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus žodžiais, nepastebėti, koks išskirtinis G. Padegimo režisūros braižas, koks savitas mąstymo, matymo, girdėjimo būdas, kokia patraukli vertybinė pozicija, būtų labai nesąžininga visos kultūros atžvilgiu.

„Tikėkimės, kad šmaikščiai kalambūriškas šios kolektyvinės monografijos pavadinimas neprivers jos padėti į lentyną, skirtą ugniagesiams gelbėtojams, kaip George’o Orwello „Gyvulių ūkis“ knygynuose iš pradžių buvo atsidūręs tarp lektūros fermeriams“, – intriguoja NKDT pranešimo autoriai.

Iliuzijos ambasadorius

Antroji vakaro knyga – prancūzų ir lietuvių kalbomis išleista „Jacques Toja – gražiosios iliuzijos ambasadorius / Jacques Toja – ambassadeur de la belle illusion“ pristato prancūzų teatro ir kino aktorių Jacques’ą Toja, vyresnės kartos žiūrovams pažįstamą iš Bernardo Borderie „apsiausto ir špagos“ kino filmų „Trys muškietininkai“ (Aramis) ir sagos apie Anželiką (Liudvikas XIV).

Šie aktorių išpopuliarinę vaidmenys tikrai nebuvo esminis jo kūrybinės veiklos įnašas, apimantis daugiau kaip 130 vaidmenų teatre „Comédie-Française“ ir virš 20 vaidmenų įvairiuose prancūzų kino ir televizijos filmuose, taip pat vadovavimas šiam teatrui einant generalinio direktoriaus pareigas, Teatro rėmimo fondo steigimas. Knygoje pristatoma daug kūrybingų asmenybių, sutiktų atliekant šį tyrimą, pateikiami jų prisiminimai apie aktorių, siekiama parodyti unikalų dvasinį J. Toja indėlį ir nuopelnus jį pažinojusių žmonių akimis.

Prisiminimais dalijosi buvusi „Comédie-Française“ bibliotekos direktorė Noëlle Guibert, ilgametis J. Toja scenos partneris, garsus prancūzų aktorius Alainas Pralonas, buvusi „Comédie-Française“ generalinė direktorė, dabar Nicos nacionalinio teatro vadovė Muriel Mayet-Holtz, režisierius Jacques’as Baillonas, kurio režisuoti Augusto Strindbergo „Kreditoriai“ lyginami su G. Padegimo tuo pačiu metu sukurtomis dviem šio spektaklio sudėtimis (jaunųjų ir vyresniųjų).

Intriguojančiu susitikimu su J. Toja Lietuvoje pasidalijo Kauno technologijos universiteto Prancūzų kultūros centro vadovė Birutė Strakšienė, pristatoma jos dėka užsimezgusi pažintis su Prancūzijos lietuviu Perkūnu (Una) Liutkumi ir kitais. Knyga išleista dviem skirtingais viršeliais (dizaineris Darius Petreikis). Simboliška, kad jos išleidimas sutapo su lietuvių sezonu Prancūzijoje.

Reginį moderuos NKDT vadovas, aktorius Egidijus Stancikas, dalyvaus režisierius G. Padegimas, teatrologė E. Markevičiūtė, rašytoja Aldona Ruseckaitė, rašytojas ir dramaturgas Gediminas Jankus, aktorius ir režisierius Andrius Kurienius, aktorės Inesa Paliulytė, Nijolė Narmontaitė ir Olita Dautartaitė.


Kas? Knygų „Įtariamas Padegimas“ ir „Jacques Toja – gražiosios iliuzijos ambasadorius / Jacques Toja – ambassadeur de la belle illusion" pristatymas.

Kur? Nacionalinio Kauno dramos teatro Mažojoje salėje.

Kada? Spalio 27 d. 16 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų