Pereiti į pagrindinį turinį

Kvapni dedikacija M. K. Čiurlioniui

2024-10-13 10:00

Lietuvai ruošiantis kitąmet iškilmingai paminėti 150-asias Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo metines, nepamirštas ir 149-asis didžio menininko gimtadienis. Viename iš renginių menininkė Eglė Jonaitytė pristatė aštuonių šio menininko paveikslų įkvėptą botaninių kvapų kolekciją.

Netikėta: menininkė E. Jonaitytė pakvietė užuosti magiškus M. K. Čiurlionio paveikslų kvapus. Netikėta: menininkė E. Jonaitytė pakvietė užuosti magiškus M. K. Čiurlionio paveikslų kvapus. Netikėta: menininkė E. Jonaitytė pakvietė užuosti magiškus M. K. Čiurlionio paveikslų kvapus.

Sunku buvo pasirinkti

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje rugsėjo 21-ąją susirinkusieji galėjo pajusti atrinktų paveikslų kvapus ir atskirai pauostę, ir įkvėpę ore pasklidusio sumišusio kvapo. Kaip teigia pati kūrėja, šis bendras kvapų mišinys atspindi čiurlioniškąją aurą.

E. Jonaitytė pripažįsta, kad nelengva buvo atsirinkti paveikslus, nes kiekvienas tapybos darbas atskleidžia vis kitą M. K. Čiurlionio pusę. Reikėjo galvoti ir praktiškai, kadangi jau buvo žinoma, kad kai kurie paveikslai jubiliejinės šventės metu nebus eksponuojami.

„Pasirinkau keletą žinomų paveikslų, apie kuriuos vis pasakodavo tėvai ir kuriuos pati buvau įsidėmėjusi, taip pat keletą tokių, kuriuos abejoju, ar būčiau atpažinusi, kad tai Čiurlionio“, – dalijasi galutiniu sprendimu menininkė.

Tarp kvapus įkvėpusių šedevrų – „Karalių pasaka“, „Auka“, „Bičiulystė“ ir kiti M. K. Čiurlionio dailės darbai.

M. Valasevičiūtės nuotr.

Pajautė dailininko dvasią

Proceso metu parfumerė patyrė ir sveikatos sunkumų: vasarą buvo stipriai susirgusi plaučių uždegimu. Kai gulėjo ligoninėje, jai vienas draugas parašė: „Žiūrėk, kad nenutiktų kaip Čiurlioniui!“ (1911 m. balandžio 10 d. M. K. Čiurlionis mirė nuo plaučių uždegimo – aut. past.).

Žiūrint į M. K. Čiurlionio paveikslus gali medituoti, kas kartą paveikslas atrodo vis kitoks.

„Atrodo, taip susitapatinau su šiuo dailininku, man buvo tokia didžiulė garbė kurti pagal jo paveikslus, kad netgi perėmiau tokius dalykus“, – atpasakoja įvykį E. Jonaitytė.

Menininkei M. K. Čiurlionis yra multidimensinis reiškinys. „Žiūrint į jo paveikslus gali medituoti, kas kartą paveikslas atrodo vis kitoks. Kad ir kokios būsenos būtum, paveikslas atspindi tai“, – dalijasi savo santykiu su didžiojo menininko kūryba pašnekovė.

E. Jonaitytės asmeninio archyvo nuotr.

Kultūra kvepiantis miestas

Be šio projekto, per uoslę istorijas mėgstanti pasakoti menininkė yra sukūrusi ir kitų su Kaunu susijusių botaninės parfumerijos darbų. Tarp jų – Kauno art deco kvapas, kuris buvo pristatytas Adelės ir Pauliaus Galaunių namuose-muziejuje, 2022 m. išleista Kauno kultūros sostinės kvapų serija, atspindėjusi ne tik Mitinio Kauno Žvėries esenciją, bet ir įvairialypę laikinąją sostinę.

Parfumerės kūrybos aplanke yra ir žymių žmonių retrospektyvų – Marijonos Rakauskaitės kvapas „Primadona“, kvapas Agniaus Jankevičiaus spektakliui „Pavojingi ryšiai“.

Visgi kyla klausimas: kodėl pasirinktas būtent Kaunas? „Tai mano gimtasis miestas. Nors niekada pačiame mieste negyvenau, kadangi esu iš Garliavos, tačiau jis visada buvo šalia: ten buvo draugai, veiklos. Kaunas visuomet mane žavėjo savo specifine architektūra, savo aura. Vaizduotė vis nukeldavo į jo aukso amžiaus laikus, kai gimė art deco architektūra, jis vis plėtėsi“, – asmeniniu santykiu su Kaunu dalijasi menininkė E. Jonaitytė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų