Naujas traukos objektas Eiguliuose – įspūdinga molio mozaika

Beveik prieš metus Eiguliuose startavo „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ bendruomenių laboratorijų „Fluxus Labas!“ įkvėpta kūrybinė iniciatyva šiame mikrorajone. Liepos 4 d. ji tapo realybe: P. Lukšio gatvėje įsikūrusios Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Parko padalinio siena pasipuošė bendruomenės sukurta baltojo molio mozaika.

Dar 2018-ųjų spalio mėnesį prasidėjusiose baltojo molio dirbtuvėse Eigulių mikrorajono gyventojai turėjo galimybę ne tik daugiau sužinoti apie šios medžiagos savybes, bet ir patys išbandyti savo pirštų miklumą, gaminant atskiras molio detales būsimam meno kūriniui. Rankomis lipdyti atskiri fragmentai galiausiai buvo perkelti ant pastato sienos ir harmoningai apjungti į vientisą Eigulių bendruomenės molio mozaiką.

Pasak Raimondos Šiudeikytės, „Kaunas 2022“ bendruomenių laboratorijos „Fluxus Labas!“ atstovės Eiguliuose, daugeliui dalyvių šios dirbtuvės tapo saviraiškos ritualu, į kurį gyventojai atvykdavo ne tik kurti, bet ir pabūti kartu. Raimonda džiaugiasi, jog daugelis dalyvių į kitą užsiėmimą sugrįždavo nebe vieni, o lydimi vaikų, anūkų ar draugų. Prie bendruomenės prisijungęs naujakurys Mantas patvirtina, jog šios dirbtuvės buvo itin malonus atradimas, tapęs tikra molio terapija visai šeimai.

S. Verpauskienės nuotr.

Gyventojai „prakalbino“ molį

Du kartus per mėnesį eiguliškiai rinkdavosi į susitikimus, kuriuose leisdavosi į improvizuotus molio lipdymus, vadovaudamiesi bendrai sutartais raktiniais dienos žodžiais, tokiais kaip: „draugystė“, „laimė“ ar „Eiguliai“. Užgimę saviti ir unikalūs fragmentai užfiksavo ne tik išorinius gyventojų pastebėjimus ir potyrius, bet ir jų vidines emocijas.

Kaip pastebi šios iniciatyvos kuratorė, menininkė Giedrė Baltakytė, molis „prakalbino“ netgi pačius tyliausius ir nedrąsiausius dalyvius, kurie molio gabalėliuose išreiškė ir paliko dalelę savęs: „Galima teigti, jog ši ratu įsisukusi mozaika atspindi ne tik esamą ir jaučiamą, bet ir įsivaizduojamą Eigulių mikrorajoną su visomis jo nuotaikomis ir ateities vizijomis.“

A. Butrimės nuotr.

„Kūrinys yra ir didelis, ir apjungtas. Tačiau priėjus prie jo, pradeda ryškėti atskiros sudedamosios dalys, detalės, – apie mozaiką pasakoja keramikė G. Baltakytė. – Šis kūrinys yra lyg daugiabutis: iš toli žiūrint – masyvus objektas, tačiau prisiartinus pamatai laiptines, o jose – savitus ir vis kitokius namo gyventojus. Dėl to, labai svarbu prie mozaikos priartėti ir skirti bent keletą akimirksnių molio fragmentuose įkūnytų žaismingų istorijų „perskaitymui“.

Ryškiaspalvė mozaika įsikūrė gana netikėtoje vietoje: ant bibliotekos pastato sienos, kurios pašonėje ir šurmuliuojantis turgus, ir pabirusios mažos parduotuvėlės. Tęstinio projekto organizatorės sutaria, jog ši judri vieta yra viena svarbiausių socialinių arterijų Eiguliuose, į kurios buitinę plotmę nuo šiol bandys įsipinti ir naujai užgimusi meninė erdvė. Dar viena reikšminga priežastis yra ta, jog būtent čia veikiančioje bibliotekoje beveik metus – tiek tamsiais žiemos vakarais, tiek vasarą – į savas kūrybines odisėjas rinkdavosi molio dirbtuvių dalyviai.

S. Verpauskienės nuotr.

Mozaika subūrė bendruomenę

Pasak R. Šiudeikytės, šiuo projektu buvo siekiama suteikti galimybę kiekvienam vietos gyventojui pasijausti bendruomenės dalimi ir paskatinti drąsiau prisidėti prie bendros gerovės kūrimo savame rajone. Todėl visai neatsitiktinai ši bendruomeninė mozaika ant sienos iškilo kaip visa apjungiantis socialinis ratas.

„Rato simbolika mums labai svarbi kaip bendruomenės susibūrimo ir susijungimo išraiška. Jį tikslingai palikome neužbaigtą, neuždarytą, nes esame atvira bendruomenė, prie kurios prisijungti gali visi norintys. Mozaikos vidus, tuo tarpu, paliktas tuščias – tai laisva, įsivaizduojama erdvė, kurioje bendruomenė gali kūrybiškai veikti ir augti“, – apie kūrinio simbolinę prasmę entuziastingai pasakojo keramikė G. Baltakytė.

Eigulių projekto iniciatorės, kurios padėjo perkelti atskirų žmonių istorijas į bendrą mozaiką ant bibliotekos sienos ir atverti vietą naujam dialogui, sutartinai pabrėžia, jog svarbiausia – ne rezultatas, o pats procesas ir bendrystės paieškos: „Tikslas – ateiti, susipažinti, būti kartu! Labai norėjome, kad žmonės geriau pažintų ir atpažintų vienas kitą, o susitikę gatvėje bent jau pasisveikintų.“

Projekto dalyviai ir iniciatorės džiaugiasi, jog naujai užgimęs meno kūrinys sėkmingai patraukia smalsius praeivių bei prekeivių žvilgsnius ir tikisi, jog tai įkvėps ir kitus bendruomenės narius drąsiau jungtis prie ateityje vyksiančių Eigulių bendruomenės iniciatyvų.

Liepos 12 d. 17 val. visi susidomėjusieji yra kviečiami atvykti į Eigulių iniciatyvų festivalį, adresu P. Lukšio g. 60, ir išgirsti šios mozaikos atsiradimo istoriją iš pačių Eigulių bendruomenės narių lūpų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kokia trauka - ten tik turgus

Kokia trauka - ten tik turgus portretas
Idėja graži, kūrinys gražus – bet visiškai netinkama vieta. Gi pats turgaus vidurys! Aplinkui – apleisto sovietinio rajono buitis: senų prekystalių griozdai, ištrupėjusi prišnerkšta plytelių danga, smulki prekyba pagrabiniais vainikais, gėlėmis, uogomis. To viso turgyno šita mozaika neatsveria – ji per subtili tokiai grubiai vietai. Kaip deimanto karūnėlė senos girtuoklės burnoje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių