Pereiti į pagrindinį turinį

Parodoje – nykstančios šiandienos ribos

2016-11-01 14:44
DMN inf.

POST galerijoje pristatomas vienas ryškiausių Lietuvos šiuolaikinio meno atstovų Dainius Liškevičius, gimtajame Kaune surengęs pirmąją personalinę parodą "Nykstanti riba" ("Vanishing point").

Šiuolaikinio meno atstovas, puikiai pažįstamas tarptautiniame kontekste. Vilniaus dailės akademijoje baigęs skulptūros specialybę, savo gabumus skleidžia tiek performansų srityje ar konkrečių objektų ekspozicijose, tiek savo išleistuose leidiniuose.

D.Liškevičius – vienas produktyviausių Lietuvos menininkų, 2015-aisiais atstovavęs Lietuvai prestižinėje Venecijos bienalėje.

Paroda "Nykstanti riba" sudaryta iš asmeninės "ready made" ir objektų kolekcijos. Per jų suradimo konkrečiuose vietose istorijas daiktai pradeda sietis tarpusavyje ir kurti naują naratyvą.

Parodos pasakojimas aprėpia Europos kultūros ir istorijos vyksmus bei gerai žinomus sąvokų konstruktus, įtraukdamas ir šiandienę situaciją. Į pagrindinį pasakojimą įsijungia Kauno miesto Laisvės alėjos ir menininko kaip kito asmens istorija.

"Tai, ką norėjau pristatyti, čia vyksta jau dabar. Pirmą kartą pristatau savo naujus kūrinius, kurie pačiam man yra premjera. Pagrindinė nematoma parodos dalis yra pasakojimas, kuriame sukuriamas tarsi filmo herojus, kurio dėka eliminuoju pats save", – teigė parodos autorius D.Liškevičius.

"Tai nuotaikinga, įvairi, tiršta ir spalvinga ekspozicija, kuri pateikia žiūrovui įvairių objektų, garsų ir vaizdų", – sakė POST galerijos vadovas, menininkas Andrius Pukis.

Jo teigimu, interpretacijų laukas platus. "Šnekant apie parodos emociją – ji tave juokina, domina mažais sukompiliuotais artefaktais, perdarytais objektais ir netgi pykdo, šnekant apie vieną politinį aspektą. Ekspozicijoje taip pat mąstoma apie laiką, religiją, istoriją. Žiūrovas, atėjęs į parodą, iškart patenka į nuotaikingą Dainiaus naratyvą ir, tikiu, išeina su gera nuotaika", – sakė A.Pukis.


Parodos sinopsis

Menininkas, apimtas kūrybinės psichozės, pradeda įžvelgti paslėptą prasmę kiekviename į jo akiratį patekusiame daikte. Pirmasis objektas, pastaruosius kelis mėnesius jam nedavęs ramybės, – tai 35 mm kino juostos ritinėlis su žmogaus kūno vidaus vaizdais, fotografuotais rentgenu 1,20 min., rastas 2015 m. naktiniame Atėnų mieste netoli Spalio 28-osios gatvės. Vėliau studijoje apžiūrinėdamas įvairius objektus ir prisimindamas radimo istorijas, jis ima apčiuopti jų tarpusavio ryšį. Žinomos firmos reklamos plakatas su moters veidu, gerąja puse užkaltas lentomis, rastas rūsyje, Kaselyje, parodos "Documenta'13" metu, ir Olandijoje prieš keletą metų per karalienės gimtadienį įsigytas kolekcionuotų žurnalų rinkinys "Cinema X" ("International Guide for Adult Audiences"), iš kurio iškrinta lapas, reklamuojantis vyrams skirtą žurnalą REX. Pradėjęs jungti daiktus į seką, menininkas supranta, kad visą laiką nuo jo buvo kažkas slepiama. Pabudęs tebesisukant pasibaigusiam filmui "Vanishing Point", jis prisimena, kad turi pasiimti iš juvelyro užsakytą auksinį žiedą. Tęsdamas savo darbą herojus mėgina greičiau pamatyti visumą ir suprasti jam siunčiamą žinią, tačiau iki pat galo lieka neaišku, kas yra siuntėjas. Galbūt jis pats? Sutrikęs ir apimtas déjà vu jausmo, jis atidarymo metu vaikšto po savo parodą galvodamas, kad visa tai jau yra kažkur matęs.

Kas? D.Liškevičiaus paroda "Nykstanti riba".

Kur? POST galerijoje.

Kada? veikia iki lapkričio 12 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų