Pažaislio festivalyje – anšlagų meistrai

  • Teksto dydis:

Pasitikti paskutinį vasaros mėnesį XXVI Pažaislio muzikos festivalis kviečia dovanodamas didžiulio populiarumo sulaukiančius pasirodymus.

Solo tarp žiedų

Liepos 29 d. Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode programą "Solo" dovanos žinomas akordeono virtuozas Martynas Levickis. Publikos mylimo ir visuomet laukiamo atlikėjo soliniame koncerte skambės originalūs Philipo Glasso, Johanno Sebastiano Bacho, Francko Angelio, Yanno Tierseno, Astoro Piazzollos, Johanno Strausso kūriniai ir paties akordeonininko aranžuotos lietuvių liaudies dainos.

M.Levickis – universalus atlikėjas, koncertuojantis akordeonininkas, kurio repertuaras varijuoja tarp akademinės ir šiuolaikinės, džiazo ir tautinės, tango ir populiariosios muzikos. Tauragėje gimęs jaunasis muzikas akordeonu groti pradėjo būdamas trejų metų, bet rimčiau muzika susidomėjo aštuonerių, besimokydamas Šiaulių Sauliaus Sondeckio muzikos gimnazijoje. Talentingas atlikėjas yra pelnęs laurų daugiau nei trijose dešimtyse tarptautinių konkursų, tapo televizijos šou "Lietuvos talentai" nugalėtoju.

Studijuodamas Londono Karališkojoje muzikos akademijoje M.Levickis dalyvavo daugybėje muzikinių projektų, bendradarbiavo su "BBC Concert", Birmingamo miesto, BBC simfoniniu ir kitais orkestrais. Soliniai atlikėjo rečitaliai skambėjo garsiausiose Anglijos ir Lietuvos koncertų salėse. Garsi įrašų kompanija Decca Classics išleido debiutinį M.Levickio albumą, kuris Jungtinės Karalystės akademinės muzikos reitinguose pakilo į pirmąją vietą. "Puikus akordeonininkas tiesiog priverčia prisėsti ir iš naujo įvertinti akordeono, kaip instrumento, gebančio išreikšti aistras bei emocijas, galimybes" – taip apie muzikanto pasirodymus kalba užsienio spauda.

Praėjusieji atlikėjo sezonai pažymėti koncertais Zalcburgo Mozarteume, Heidelbergo festivalyje, Londono džiazo klube, Elmau pilyje ir Dresdeno filharmonijoje. Prieš užgriūnant pandemijai, M.Levickis tapo Meklenburgo-Pomeranijos menininkų rezidencijos dalyviu. Dėl karantino jo rezidentūra ir suplanuoti 26 koncertai buvo perkelti į 2023 m. Vos atsivėrus keliams į užsienio scenas M.Levickis šiemet koncertavo Hamburgo Elbės filharmonijoje – vienoje prestižinių Europos salių. Pats atlikėjas tai vadina itin svarbiu jo karjerai pasirodymu: "Koncertai Hamburgo Elbės filharmonijoje buvo išties jaudinantis įvykis. Labai džiaugiuosi, kad būtent tokia forma galėjau atnaujinti aktyvią koncertinę veiklą po ilgų karantino mėnesių, iš kitos pusės – tai neįkainojami meniniai ir emociniai išgyvenimai, kurių patiri kartu su scenos partneriais."

Programa: akordeono muzikos populiarintojas M.Levickis dovanos savo gerbėjams puokštę skirtingų autorių melodijų. / Organizatorių nuotr.

Žmonės greta mūsų

Rugpjūčio 1 d. Kauno valstybiniame muzikiniame teatre festivalio klausytojų lauks susitikimas su šiuolaikinės operos žanru. Ne vieną Lietuvos ir tarptautinį apdovanojimą pelniusi opera "Geros dienos!" – tai kūrinys dešimčiai kasininkių, prekybos centro garsams ir fortepijonui. Taip savo kūrinį apibūdina koncepcijos autorės: libreto autorė Vaiva Grainytė, kompozitorė ir muzikos vadovė Lina Lapelytė bei scenografė Rugilė Barzdžiukaitė.

Operos kūrėjos vengia moralizuojančio tono: kritiškas požiūris į kapitalizmą atskleidžiamas su humoru, pasitelkus ironiją ir poeziją.

Operos "Geros dienos!" siužetą kuria skirtingi kasininkių likimai, paprastai slepiami po dirbtinės šypsenos ir mechaniško aptarnavimo kauke: "Laba diena!", "Ačiū!", "Geros dienos!" Kasdienybėje nepastebimos, robotus primenančios pardavėjos operoje veikia kaip ryškūs personažai. Pardavėjų mintys, žiūrovams girdimos jų gyvenimo aprašymų išklotinės tampa trumpa, individualia drama.

Kasininkių charakteriai – lengvai atpažįstami tipažai, įkūnijantys universalias realijas. Operos librete susipina šnekamoji, literatūrinė kalba ir nūdienos aktualijos. Prekybos centro atmosferą atkuria dienos šviesos lempų ir aplinkos garsų instaliacija, sujungianti žiūrovų salę su scenoje veikiančių dešimties kasininkių erdve. Scenos apipavidalinimas minimalus: prekės, tarsi privaloma, pažodinė didcentrio dekoracija operoje veikia muzikiniu ir žodiniu pavidalais. Pagrindinis operos garsas – nuolatinis pypsėjimas, lydintis skenuojamą prekę. Jis tai prityla, tai garsėja, tačiau niekada nesiliauja. Kasininkių dainos, akompanuojamos šio garso, savo monotoniškumu primena apsipirkimo procesą. Operoje "Geros dienos!" muzika pabrėžia personažų mintis, padeda jas išgirsti.

Operos kūrėjos vengia moralizuojančio tono: kritiškas požiūris į kapitalizmą atskleidžiamas su humoru, pasitelkus ironiją ir poeziją. Skirtingų kasininkių likimų mozaika susilieja į bendrą chorą – universalią poemą, teigiančią vartojimo malonumą.

Auksinį scenos kryžių ir daug kitų apdovanojimų pelnęs spektaklis pristatytas įvairiuose tarptautiniuose muzikos, teatro ir operos festivaliuose Lietuvoje, JAV, Kinijoje, Rusijoje, Latvijoje, Estijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Ukrainoje, Portugalijoje, Nyderlanduose ir Italijoje. Opera transliuota BBC Radio 3 ir Lietuvos nacionalinio radijo eteryje. "Juodosios komedijos šedevras... suvyniotas į užburiančią, beveik liturginę ramybę" – tai tik vienas iš daugelio kritikos atsiliepimų apie šią operą.

Kasininkių vaidmenis kurs Indrė Anankaitė-Kalašnikovienė, Liucina Blaževič, Vida Valuckienė, Veronika Čičinskaitė-Golovanova, Lina Valionienė, Rima Šovienė, Milda Zapolskaitė, Rita Račiūnienė, Svetlana Bagdonaitė ir Kristina Svolkinaitė, o apsaugininko amplua pasirodys pianistas Kęstutis Pavalkis.

Dėl didelio publikos susidomėjimo festivalio organizatoriai paskelbė papildomą operos "Geros dienos" spektaklį 20 val.


Kas? Koncertas "MARTYNAS LEVICKIS: SOLO".

Kur? VDU Botanikos sode.

Kada? Liepos 29 d. 19 val.


Kas? Opera 10 kasininkių, prekybos centro garsams ir fortepijonui "GEROS DIENOS!"

Kur? Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.

Kada? Rugpjūčio 1 d. 18 ir 20 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių