„PROmetėjas“ spektakliai jauniesiems žiūrovams – nuotykiai ir judesio kalba

  • Teksto dydis:

Šiuolaikinio šokio sklaidos projekto regione „PROmetėjas” – prasideda. Kauno regiono miestelius aplankys daugiau kaip dešimt pripažintų bei žiūrovų jau pamėgtų šokio spektaklių ir menininkų rezidencijų.

Šių metų programoje – išskirtinis dėmesys vaikams, kuomet regiono moksleivius aplankė edukacinė programa, rodomi nemokami, dar nematyti spektakliai. Artimiausias jų – judesio spektaklis „Agus ir monstriukai“ įvyks Ramučiuose, birželio 3 dieną.

„Prienų kultūros ir laisvalaikio centre jau keletą metų kuriame pasiūlos lauką mažamečiams vaikams ir jų tėveliams. Siekiame užtikrinti, kad jie gautų pakankamą kultūrinę pasiūlą ir jaunoji karta gerbtų meną bei domėtųsi naujovėmis.“ – teigia projekto „PROmetėjas“ vadovė Živilė Rusevičienė. Ji pasakoja, jog nuo mažens vaikams rodant šiuolaikinio meno formų įvairovę, jie skatinami matyti pasaulį plačiau. Tačiau augdami mažesnėse gyvenvietėse, dažnai neturi galimybės lankyti šokio profesionalų vedamus užsiėmimus ar stebėti aukščiausius įvertinimus pelniusius pasirodymus. Dėl to „PROmetėjas“ programoje šiemet Prienuose rodytas Šeiko šokio teatro spektaklis vaikams „Baltoji lopšinė“, režisuotas pačios choreografės Agnijos Šeiko.

Ramučius aplankys spektaklis „Agus ir monstriukai“, sukurtas pagal didelio populiarumo sulaukusią komiksų knygų seriją (leidykla „Apkabink mėnulį“, autoriai J. Coponis ir L. Fortuny). Personažas Agus – išdykęs, nemėgsta tvarkytis ir vis pamiršta, kas užduota namų darbams. Tačiau netikėtai susipažinus su knygų monstriuku Butinuku, jo gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis. Smagi istorija kviečia pažvelgti į monstrus ir baimes kitu kampu. „Kartais, baimė pralaimėti, reikalinga tam, kad suprastum bei atrastum naujų savo savybių, keltum sau naujus reikalavimus, darytum tai kuo niekad nesi daręs. Judesio spektaklio forma pasirinkta neatsitiktinai. Tokio amžiaus vaikams vizualūs problemų sprendimai gali būti daug geriau suprantami ir suvokiami, nei žodžiai. Komiksų knygų serija, spektaklio autorių įsitikinimu, teatro scenoje puikiai gali virsti šokiu, ieškančių naujų vizualinių išraiškos priemonių vaiko pasaulėžiūros formavimosi ypatumams suprasti.“ – pristatydami spektaklį pasakoja kūrėjai. Režisieriaus Antano Gluskino judesio spektaklyje atsiskleidžia geriausios berniuko Agus savybės: jautrumas, draugiškumas, empatija, smalsumas ir noras padėti kitiems.

„Šokio spektaklio vaikams (ar kito profesionaliojo spektaklio vaikams) Ramučių kultūros centre dar nesame turėję. Todėl dalyvaudami partnerystės projekte „PROmetėjas“ džiaugiamės tokia galimybe. Tikslas ir noras – pakviesti vaikus pažinti, patirti  ir pajausti nekasdienę būseną, judesio meno poveikį, sudaryti sąlygas per kinestetinę empatiją patirti kinestetinį pasitenkinimą.  Taip pat, kad vaikai patirtų įvairias emocijas, kad pajustų pasaulį per kitokias raiškos priemones, kad išgyventų būties įvairovę bei turėtų progą prisidėti prie tos įvairovės kūrimo,“ – atvirauja Rasa Banevičiūtė, kultūros centro meno vadovė. Ji atkreipia dėmesį, jog lyginant su praeitų metų projektu, šiemet „PROmetėjo“ programa ne tik platesnė, bet ir visiškai kitokia kiekviename miestelyje. Taip sudaryta ji leis dar platesnei auditorijai stebėti, patirti bei pažinti šokį.

Tuo tarpu Josvainiuose vaikų akiratį plėsti pasirinkta J. Miltinio dramos teatro muzikiniu spektakliu „Lopšinė Žemei“. „Siekiame supažindinti su kitokia, nei mūsų aplinkoje įprasta, meninės raiškos forma bei nuo mažų dienų ugdyti kultūros suvokimą, meninį skonį, suteikti galimybę susipažinti su meninės raiškos formos įvairove.“ – teigia Josvainių kultūros centro direktorė Renata Kalvaitė. Pasak organizatorės, šis interaktyvus muzikinis judesio spektaklis jauniesiems žiūrovams leis ne tik stebėti, bet ir aktyviai dalyvauti vaidybinėje erdvėje, susipažinti su skirtingomis pasaulio šalių kultūromis, o svarbiausia – atrasti judesio raiškos galimybes ir išjausti emocijas. Spektaklį režisavo šokėja, pedagogė Ieva Jackevičiūtė, o pasakojime vaikams suprantama kalba pateikiamos ekologijos problemos. Skirtingomis kalbomis atliekamos lopšinės įpintos į Žemės guodimo veiksmą, tačiau spektaklyje nėra moralizavimo, konkrečių personažų ar vientiso siužeto. Aktoriai tiesiogiai bendrauja su vaikais (ne per rampą, o kviesdami į vaidybinę erdvę), kiekvienoje scenoje pasiūlydami vis kitą veiksmą-žaidimą.

Šiuolaikinio šokio asociacijos edukacija „PROmetėjo“ kvietimu moksleivius jau aplankė Ašmintoje, Balbieriškyje, Prienuose, Šilavote ir Žiežmariuose, kur kūrybines užduotis vedė ir su žanru supažindino šokėjai Ieva Jackevičiūtė ir Paulius Prievelis.

Visi „PROmetėjas“ renginiai – nemokami. Spektakliai ir rezidencijos lankosi Akademijoje, Balbieriškyje, Birštone, Josvainiuose, Kaišiadoryse, Kėdainiuose, Krakėse, Prienuose, Ramučiuose, Skriaudžiuose, Stakliškėse, Žiežmariuose. Visa „PROmetėjas“ programa: shorturl.at/dvCEW . Projekto partneriai: Šiuolaikinio šokio asociacija, Lietuvos šokio informacijos centras. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba, regiono savivaldybės.

Kas kur kada:

„PROmetėjas“ | spektaklis „Agus ir Monstriukai“ | Ramučių kultūros centre birželio 3 d. 17:30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių