Pereiti į pagrindinį turinį

Raudondvaryje skambėjo tarmiška kūryba

2015-04-22 11:17
DMN inf.
KRS inf.

Siekiant išsaugoti Lietuvos regionų istorinį ir kultūrinį savitumą, 2015-ieji paskelbti Etnografinių regionų metais. Vienas iš renginių, puoselėjančių etninę kultūrą ir jos perdavimą ateities kartoms – jau aštuntą kartą Kauno rajone organizuojamas respublikinis tarmiškos kūrybos konkursas. Balandžio 18-ąją Raudondvario kultūros centre vyko šio konkurso baigiamoji šventė.

„Išsaugoti gyvąsias Lietuvos regionų tarmių tradicijas nėra paprasta, tačiau turime stengtis, kad informacines technologijas išmanantis šių dienų ir ateities lietuvis turėtų galimybę prisiliesti prie moderniai šiuolaikinėse laikmenose išsaugotos, nors kartais ir mėgėjiškos, tarmiškos kūrybos“, – tikino Raudondvario kultūros centro etninės kultūros specialistas, Rytų aukštaičių sambūrio seniūnas Algirdas Svidinskas.

Konkurse galėjo dalyvauti visų literatūros žanrų kūriniai, parašyti bet kuria Lietuvoje gyvuojančia tarme. Moksleivių ir suaugusiųjų kūryba buvo vertinama atskirai.

Suaugusiųjų amžiaus grupėje I vieta atiteko Petrui  Zabičiui, II vieta – Renatai Kuršytei, III vieta – Danutei Kurkulionienei.

Moksleivių amžiaus grupėje geriausia pripažinta Kamilė Kaklytė. III vietą pelnė Rasa Žutautaitė.

Konkurso nugalėtojai apdovanoti autoriniais keramikės Linos Paulauskienės darbais ir piniginiais prizais.

Kiekvienas autorius konkursui galėjo pateikti ne daugiau kaip tris kūrinius. Vertinant juos buvo atsižvelgiama į tarmės išlaikymą, kūrinio idėjos originalumą, kūrybiškumą. Konkurse dalyvavę kūriniai skelbiami interneto svetainėje www.zaliazole.lt.

Didelį įspūdį renginio svečiams paliko daugiau nei dvidešimties konkurse dalyvavusių autorių tarmiškos kūrybos skaitymai.

Konkurso organizatoriai – Lietuvos Etninės kultūros draugijos Tarmių plėtros grupės Rytų aukštaičių sambūris, Raudondvario kultūros centras ir kūrėjų klubas „Žaliažolė“.

Respublikinis tarmiškos kūrybos konkursas ir su juo susiję renginiai vykdomi pagal Lietuvos kultūros tarybos iš dalies finasuojamą tęstinį tarmiškos kūrybos renginių ciklo projektą „Tėviškės atradimai“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų