Šių laikų bakchantės surengs ritualą Kaune

  • Teksto dydis:

Kas nutinka supykdžius vyno ir ekstazės dievą Dionisą ir koks nenuspėjamas gali būti dievų kerštas žmonijai?

Balandžio 19 d. Kauno „Girstučio“ kultūros centre 44-ojo festivalio „Lietuvos teatrų pavasaris – Kaunas 2023“ programoje bus pristatytas teatro laboratorijos ATVIRAS RATAS spektaklis „Bakchantės: Aktas“.

Įtampa tarp dievų ir mirtingųjų pasaulių, visais laikais neišvengiamos galios, kulto, lyderio, minios ir individualumo temos spektaklyje atskleidžiamos pasitelkiant šiuolaikinį šokį ir techno, post-punk, bei elektroninę muziką. Tokia šiuolaikiška klasikinio senovės graikų mito interpretacija atsigręžia į teatro šaknis, grąžindama į sceną ritualą, bet tuo pačiu pritaiko kūrinį šių dienų kontekstui, kurdama pjesės temų ir dabartinėje visuomenėje vykstančių socialinių procesų derinį.

 A. Pasiuk nuotr. 

„Visuose mano darbuose atsiremiama į klausimą, kas gi yra toji asmenybė ir kokios yra jos atsakomybės. Kiekviename spektaklyje atsiranda „vienas prieš visus“ motyvas, ir nesvarbu, ar tas vienas – teisus, ar neteisus. Kiek tavo paties poreikiai yra aukščiau už tavo bendruomenės poreikius? Kiek gali aukotis? Kiek nori išlaikyti savo individualų mąstymą, nepasiduoti kitų įtakai? Šios temos sutinkamos visuose mano spektakliuose. Man svarbu kalbėti ir apie asmeninę atsakomybę – dažnai šį dalyką pamirštame“, – teigia spektaklio režisierė Ieva Stundžytė.

A. Pasiuk nuotr. 

Euripido „Bakchantės“, paskutinė išlikusi klasikinė graikų tragedija, laikoma viena svarbiausių, kelianti daugiausia klausimų ir interpretacijų. „Kodėl statau Antikos kūrinį? Ten slypi visos temos, kurios per tiek amžių nepakito. Mano galva, šiuolaikinė dramaturgija neiškelia jokių naujų žmogiškųjų temų. Gali kisti priemonės, tačiau esmė ir šaknys išlieka tos pačios. „Bakchantės: Aktas“ kalba apie vieno žmogaus kovą prieš naują tikėjimą, naujas įtakas“, – sako I. Stundžytė.

Netikėta ir intriguojanti antikos mito versija tikslingai skirta jaunimui, bet sudomins kiekvieną.

„Bakchantės: Aktas“ jau balandžio 19 d. „Girstučio“ kultūros centre. Bilietus platina Bilietai.lt.

A. Pasiuk nuotr. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

dievai

dievai portretas
cia ne prie ko,smegenys kaltos .

vėl

vėl portretas
satanistai.

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Iškrypėliai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių