Pereiti į pagrindinį turinį

Unikalių fotografijų parodoje – atbėgėlių gyvenimas

2014-11-09 21:55
DMN inf.

Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muzijeuje veikia išskirtinė paroda. Eksponuojamos fotografijos, kuriose įamžinti Lenkijos gyventojai, 1939-aisiais Lietuvoje ieškoję prieglobsčio nuo jų gimtinėje ką tik įsiplieskusio Antrojo pasaulinio karo.

Šiemet sukanka 75 metai, kai Antrojo pasaulinio karo pabėgėliai – civiliai ir internuotieji Lenkijos kariai, traukdamiesi iš 1939 m. rugsėjo 1 d. Vokietijos užpultos Lenkijos, miniomis užplūdo Lietuvą. Kiek vėliau, tų pačių metų spalį, atvyko ir valdžios tremiami Vokietijos ir Sovietų Sąjungos gyventojai.

Šie įvykiai buvo didžiulis iššūkis Lietuvos Respublikos vyriausybei: ką tik buvo atgautas Vilnius (1939 m. spalio 10 d.), o su atvykėliais plūstelėjo netikėtos problemos – reikėjo spręsti saugumo, registracijos, apgyvendinimo, maitinimo, pašalpų skyrimo, medicinos paslaugų teikimo, našlaičių priežiūros, švietimo klausimus.

Remiantis Lietuvos Raudonojo Kryžiaus apskaita, 1939 m. gruodžio 2 d. buvo užregistruota 18 311 atvykėlių: 3 273 lietuviai, 7 728 lenkai, 6 860 žydai, o 1940 m. sausio viduryje Lietuvoje jų apytikriai buvo jau 34 939: 4 173 lietuviai, 17 297 lenkai, gudai, rusai ir 13 469 žydai.

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Fototekos ir dokumentacijos skyriuje saugoma unikali 76 fotografijų kolekcija. Norėdamas atkreipti visuomenės dėmesį į svarbų reiškinį, muziejus parengė parodą "Iš nežinios į nežinią: Antrojo pasaulinio karo atbėgėliai Lietuvoje", kurioje atskleidžiama to laiko pabėgėlių kasdienybė, stipriai paveikta komplikuotų tarpvalstybinių santykių, kurių aidai dar nuskamba ir šiandien.

1939-ųjų pabaigoje – 1940-ųjų pradžioje Vilniuje tvyrojusią atmosferą įamžino fotografų Zdanauskų šeima: Edmundas (1905–1984) ir Boleslava (g. Tallat-Kelpšaitė, 1908–1982). 1945 m. jie repatrijavo į Gdynę. Žymios fotografės Janinos Tallat-Kelpšienės dukra, užaugusi Kaune ir atvykusi į Vilnių studijuoti šviesoraščio meno pas iškilų Lenkijos ir Lietuvos fotografiką Janą Bułhaką (1876–1950), čia ir pasiliko, ištekėjusi už paties meistro mokinio ir bendradarbio E.Zdanowskio (Zdanausko).

Ši paroda – ir kvietimas atkreipti dėmesį žmogiškąsias vertybes, įžvelgti visuomeninių organizacijų ir draugijų, tokių kaip Raudonasis Kryžius, Vilniaus lietuvių labdarybės draugija, Moterų globos komitetas ir kt. veiklos svarbą ištiesiant pagalbos ranką karo negandų parblokštiems žmonėms.

Zdanauskų fotografijų rinkinys iki šiol neeksponuotas jokioje parodų erdvėje, fotografijose įamžinti lietuviai, lenkai ir žydai. Tikėtina, kad dauguma pabėgėlių nepražuvo karo verpetuose ir, per Lietuvą išsigelbėję, pradėjo naują gyvenimą tėvynėje ar pasaulyje.

Susitikimas su istorija per fotografijas inspiruoja įvairiausius jausmus. Kadangi daugumoje atvaizdų įamžinti įvairaus amžiaus vaikai, tikimės, kad gali atsirasti garbaus amžiaus žmonių, dėkingų likimui už ilgo gyvenimo dovaną, kurie atpažins save ir artimuosius.


Kas? Fotografijų paroda "Iš nežinios į nežinią: Antrojo pasaulinio karo atbėgėliai Lietuvoje".
Kur? Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje.
Kada? Veikia iki 2015 m. sausio 18 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų