V. Kopjovos koncerte – V. Bartulio atminimo ženklai

  • Teksto dydis:

Kauno kvarteto ir pianistės Veronikos Kopjovos užsimezgusi draugystė pražys nuostabių fortepijoninės muzikos šedevrų puokšte. Joje – ir pirmą kartą atliekamas neseniai mirusio Vidmanto Bartulio kūrinys.

Kaune gimusi, o šiuo metu Austrijoje gyvenanti V.Kopjova intensyviai koncertuoja visoje Europoje, Čilėje, skambina prestižinėse salėse, bendradarbiauja su įvairiais orkestrais, jos įrašai transliuojami Austrijos, Nyderlandų, Vokietijos ir Lietuvos radijuje.

Sėkmė pianistę lydėjo tarptautiniuose pianistų konkursuose Lietuvoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, o kūrybinius siekius įgyvendinti labai padėjo Lietuvos kultūros ministerija, Juozo Karoso labdaros ir paramos fondas. Jai buvo suteikta Tarptautinio Yamaha fondo premija, fondų "Yehudi Menuhin – Live Music Now Hannover", Janeczek-Sobotka stipendijos.

Atlikėjos solo ir kamerinis repertuaras apima kūrinius nuo baroko iki šių dienų kompozicijų. Nuo 2014 m. V.Kopjova yra Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universiteto lektorė. Nuo 2019 m. pianistė yra šiuolaikinės muzikos ansamblio "Platypus" narė.

Vienas iš skambėsiančių vakaro kūrinių – Dmitrijaus Šostakovičiaus kvintetas g-moll. Tai geriausiai kompozitoriaus žinomų kamerinės muzikos kūrinių. Šį kūrinį autorius sukūrė Beethoveno kvartetui, o premjera įvyko kartu su pačiu D.Šostakovičiumi (fortepijonas). Kūrinys susilaukė milžiniškos sėkmės, tad buvo apdovanotas Stalino premija.

Šalia D.Šostakovičiaus kvinteto, klausytojai išgirs du Vidmanto Bartulio kūrinius – antrąjį styginių kvartetą "Psalmės" bei prasmingiausiu vakaro akcentu suskambėsiančią premjerą, specialiai kurtą šiam koncertui – "I like Shostakovich" styginių kvartetui ir fortepijonui.

Šiame kūrinyje kompozitorius panaudojo tematines medžiagas iš D.Šostakovičiaus styginių kvarteto Nr.8, Nr.15 bei iš simfonijos Nr.15 II d. Kompozitorius nuo pat jaunystės rašė serijas kompozicijų, kurios vadinosi "I like". Tai "I like Bach", "I like Schubert", "I like Vivaldi", "I Like Berlioz", "I like Marlen Dietrich", "I like...." dar daug kitų, kuriose citavo originalias temas, jas savaip interpretuodamas ir apvilkdamas kitu rūbu. Nestokodamas humoro jausmo, maestro Donato Katkaus jubiliejaus proga sukūrė "We like Donatas Katkus".

"I like Shostakovich" deja, paskutinis prieš pat mirtį sukurtas kūrinys, užbaigęs šią "I like ..." kompozicijų seriją. Kvinteto pradžios tema (iš D.Šostakovičiaus styginių kvarteto Nr.15 I d.), skamba kaip nuojauta, persunkta švelnaus liūdesio. Vėliau kūrinys vystosi iki gana dramatiškai skausmingos kulminacijos, kurios tirštoje faktūroje persipina įvairios tematinės medžiagos. Pabaiga tarsi šviesa ir viltis, žengimas kažkur į nebūtį.

Išties, V.Bartulio muzika yra tokia įkvepianti, gili, gyva ir tikra, kad nekyla abejonių, jog ji dar ilgai skambės ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Belieka tik ištarti – "We like Vidmantas Bartulis".


Kas? Koncertas "I like D.Shostakovich".

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Vasario 23 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

redaktorius

redaktorius  portretas
kauno dienos redaktoriams - kodėl leidžiama komentuoti visokiems degradams ?

.......

....... portretas
Grąžūs papukai, norėčiau pauostyt ir palaižyt.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių