2019 metais Kaune ir Kauno rajone atnaujinti 25 daugiabučiai

  • Teksto dydis:

Lietuvoje jau ne pirmus metus įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą, renovacijos mastai nelėtėja. 2019 m. Lietuvoje atnaujinta daugiau kaip 300 daugiabučių, o vien Kauno rajone ir Kauno mieste renovuoti 25 daugiabučiai.

Šiuo metu šalyje atnaujinama dar 430 daugiabučių namų, o arti 1 000 daugiabučių atnaujinimo projektų, turinčių gyventojų pritarimą, bus pradėti įgyvendinti artimiausiu metu. Iš viso nuo 2013 m., kai į renovacijos procesus įsitraukė savivaldybės, iki 2019 m. atnaujinta daugiau kaip 2 400 daugiabučių, arba 70 tūkst. butų.

Renovacijos poreikis auga

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą administruojančios Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta akcentuoja, kad, Lietuvoje daugėjant renovuotų daugiabučių, kasmet vis daugiau gyventojų išreiškia norą renovuoti savo būstą.

„Kasmet sulaukiame vis daugiau paraiškų renovuoti daugiabutį, gyventojų susidomėjimą demonstruoja ir visuomenės nuomonės tyrimų rezultatai – 2019 m. pabaigoje „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa parodė, kad net 77 proc. Lietuvos gyventojų, gyvenančių daugiabučiuose, pastatytuose iki 1993 m., norėtų atnaujinti savo daugiabutį“, – pastebi V.Serbenta. „Renovacijos mastai Lietuvoje leidžia kalbėti ne tik apie pagerėjusią daugiabučių namų butų savininkų gyventojų kokybę ir sumažėjusias sąskaitas už šildymą, bet ir apie didžiulį poveikį aplinkai bei tvaresnį energijos vartojimą miestuose“, – sako BETA direktorius.

Sparčiau renovavo regionai

Vertinant 2019 m. rezultatus atskirose savivaldybėse, matyti, kad renovacijos procesai aktyviau vyko mažesnėse šalies savivaldybėse. Praėjusiais metais Zarasų rajone atnaujinta septyniolika daugiabučių, Biržuose – dvylika, Jonavos ir Tauragės rajonuose – po vienuolika daugiabučių. Didžiuosiuose šalies miestuose daugiabučių renovacijos procesai praėjusiais metais vyko kiek lėčiau – Kaune atnaujinta devyniolika daugiabučių, Vilniuje – penkiolika, Klaipėdoje – aštuoni.

„Atskirose šalies savivaldybėse, kaip, pavyzdžiui, Zarasų, per praėjusius metus buvo atnaujinta apie 10 proc. visų energiškai neefektyvių miesto daugiabučių. Didžiosioms savivaldybėms reikėtų stipriai pasitempti“, – sako V.Serbenta.

Vis dar galima teikti paraiškas

BETA primena apie šiuo metu galiojantį kvietimą teikti paraiškas renovuoti daugiabutį. Tiesa, norintiems gauti valstybės paramą kompleksiškai renovuoti daugiabutį liko mažiau nei mėnuo – iki sausio 31 d. – pateikti paraiškas Būsto energijos taupymo agentūros regioniniuose padaliniuose. Pagal programą renovuojamiems daugiabučiams teikiama 30 proc. valstybės parama pastato energinį efektyvumą didinančioms priemonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aurelijus K.

Aurelijus K. portretas
Sveiki. Iš kur jūs visi piktuoliai išlindote? Jau trečią vartau puslapį,o jūsų fainiausi-pikčiausi komentarai vis nesibaigia. Jums gal psichoterapijos seansuose liepia už bausmę parašyti ''desėtką'' kitą? Baisu,ir linksma.Raganų šabašas kažkoks. 0.40-0.50€ šildymo kaina. Mano name. Po renovacijos. Kas dar neaišku. Kokybė šiaip. Jei būt liuks,būtų 0.30-0.40€ už 1kv.m. Temperatūra laikau kiek noriu. Nustatau 21-23°. Sėkmės ir jums,renovuokite:)

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuvos daugaibucuose gyvetojams, stop redaugiavuciu renovacijai, kitaip tarian legaliam gyventoju apiplesimui. Tuos pinigus, kur "skyre" valstybe ir tuos,kuoriuos"skyre" is europos sajungos klimato kaitos, brangieji gyventojai jus ju negausit, juos pasiims tarpininkai.O po to dvidesims metu per bankus su procentais grazisit bankams. O pinigeliai bus paimti tam tikru funkcionieriu.JIE TAPS LIETUVOS MILIJARDIERIAI, O JUS BUSITE 20 MATU BANKAMS SKOLININKAI.

DEmokratija

DEmokratija portretas
Miesto elitui reikia nevaržyti konstitucinių žmogaus teisių ir leisti miesto gyventojams būti savarankiškiems-laisviems ir šildyti savo butus savarankiškai - individualiai - autonomiškai ir visa korumpuota miesto biurokratinė administracija sumažės iki efektingo minimumo. Individualių ir pažangių (ekonomiškų) buto šildymo būdų bei priemonių šimtais reklamuoja internetas ir prekybos centrai. Centralizuotas šildymas, šildantis savivaldybės žemę ir orą, keliauja į pažangos- geresnio gyvenimo šiukšlyną, tačiau savivaldybė skolinasi ES milijardus eurų ir investuoja juos į šiukšlynan keliaujantį centralizmą. Individualizmas, o ne kolektyvizmas yra kapitalistinės ekonomikos pagrindas. Dar Lietuvoje žmogų valdo stipresniojo interesai, o ne Konstitucijos normos.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių