Akademijos seniūnijoje įsisuko permainų karuselė

Vasara yra tas laikas, kai kuo daugiau darbų atlikti stengiasi kelininkai, liejantys naujus kilometrus asfalto, statybininkai, rekonstruojantys švietimo įstaigas ir stadionus. Darbai vyksta kiekvienoje Kauno rajono seniūnijoje. Vis dėlto bene sparčiausiai permainų karuselė sukasi Akademijoje.

Pirmoji dvijuostė sankryža

Didžiausias seniūnijoje šiuo metu vykdomas darbas, be jokios abejonės, yra dviejų transporto žiedų įrengimas, viaduko kapitalinis remontas išplečiant jį į tris eismo juostas ir triukšmo užtvara (nuo Universiteto g. 2 iki 6 daugiabučių namų). Vienas iš jų bus Pilėnų gatvės ir Šakių plento sankirtoje, o antrasis kitoje viaduko virš magistralės "Via Baltica" pusėje, Universiteto gatvėje. Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) šiam projektui įgyvendinti yra numačiusi 2 mln. eurų investiciją. Objekte darbuojasi dvi stambios statybos įmonės "Autokausta" ir "Tilsta".

"LAKD pačiu laiku priėmė sprendimą Akademijoje įrengti žiedines sankryžas, nes Ringauduose itin sparčiai, bene sparčiausiai visame rajone, vyksta plėtra, nauji namai dygsta tiesiog akyse, atsiranda nauji kvartalai. Kasmet transporto srautai šiose sankryžose didėja, šviesoforiai savo funkcijų nebeatlieka, dažnai susiformuoja spūstys", – sakė Akademijos seniūnas Skirmantas Nominaitis.

Beje, Šakių ir Pilėnų gatvių sankirtoje rengiamas žiedas bus pirmasis Kauno rajone turbožiedas (dvijuostis). Ši naujovė palyginti neseniai įsitvirtino ir šalies didmiesčiuose.

Noriu pasidžiaugti, kad atgimė Akademijos bendruomenė, susibūrė kultūrinis branduolys, vyksta įvairios veiklos, tarp jų – ir projektinės.

Abiejų transporto mazgų rekonstrukciją planuojama užbaigti iki rugsėjo 30 d. Darbus atliekantys kelininkai susidūrė su nenumatyta grunto sutankinimo problema, mat tos vietos yra šaltiniuotos, į pagalbą teko pasitelkti LAKD laboratorijos specialistus. Labiausiai laiku atlikti darbus trukdo abiejose sankryžose esantis gausus inžinerinių tinklų kiekis, pvz., Akademijos miesteliui šiuo metu karštą vandenį tiekia mobili katilinė. Pasak S.Nominaičio, nors dėl to ir būta prastovų, rangovai stengiasi nepažeisti numatytų darbų atlikimo terminų.

"Nors ir susiduria su laikinais nepatogumais, Akademijos gyventojai reaguoja stebėtinai ramiai.Visi supranta, kad iškentėjus statybos darbų periodą, pagerės transporto pralaidumas, padidės saugumas", – teigė seniūnas.

Kelininkai triūsia ir gatvėse

Praėjusią savaitę Akademijoje pradėta tvarkyti Varžupio gatvė, čia ketinama įrengti 726 m ilgio šaligatvį. Po to ketinama rekonstruoti Pilėnų gatvę. Skaičiuojama, kad pastarosios gatvės atnaujinimo darbai galėtų kainuoti per 1 mln. eurų.

"Tiesa, ši suma dar negalutinė, nes nėra įskaičiuoti papildomi sprendiniai gatvės lietaus nuotekoms išleisti į miško žemėje esantį išleistuvą, mat Pilėnų gatvę iš visų pusių juosia Kamšos draustinis, be to, papildomus reikalavimus kelia Natura 2000 teritorija. Dangos, apšvietimas jau yra suprojektuoti, o lietaus nuotekoms suprojektuoti už gatvės statybos ribų savivaldybė skyrė papildomų lėšų", – aiškino S.Nominaitis.

Manoma, kad Pilėnų gatvės rekonstrukcija šiemet neprasidės. Kol kas atviras ir kitas klausimas: ar šiemet bus įrengtas Varžupio gatvės apšvietimas. "Viskas priklausys nuo to,ar bus lėšų, mat prioritetas teikiamas pradinei mokyklai", – sakė seniūnas.

Pasirūpinta pėsčiaisiais

Kauno rajono savivaldybės lėšomis šiemet jau įrengta pėsčiųjų tako atkarpa su apšvietimu Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos mokiniams tarp Sodų ir Garažų gatvių. "Pro garažus vaikščioja daugybė mokinių ir jų ateityje tik daugės. Anksčiau tai buvo neapšviesta klampynė, todėl gyventojai, surinkę parašus, kreipėsi į seniūniją. Paprašėme savivaldybės papildomo finansavimo ir jį gavome", – džiaugėsi seniūnas.

Netrukus bus sutvarkyta ir kita pėsčiųjų tako atkarpa, vedanti į VDU ŽŪA. "Seku atsiliepimus feisbuke, esu ir pats gavęs prašymų. Šis takas įrengtas seniai, plytelės išsiklaipiusios, juo važinėti negali dviratininkai, neįgalieji rateliais, skundžiasi ir mamos, vaikučius vežiojančios vežimėliais. Be to, šis takas bus labai reikalingas ir atidarius pradinę mokyklą. Vykstant Akademijos žiedų rekonstrukcijai, pėsčiųjų ir dviratininkų srautas šiuo taku yra itin suintensyvėjęs. Surasti rangovą šiam objektui atnaujinti buvo labai sunku, nes pėsčiųjų takas trumpas, vos 72 m, nėra gero privažiavimo technikai, tačiau mums pavyko, darbai prasidės ir baigsis šį mėnesį", – pasakojo S.Nominaitis.

Pradinukų lauks nauja mokykla

Rugsėjo 1 d. Akademijoje duris atvers pradinė mokykla. Kol kas buvusio ASU bendrabučio Studentų g. 3 trečiame ir ketvirtame aukštuose pluša statybininkai. Naujoje pradinėje mokykloje bus 12 klasių, valgykla, sporto salė, kitos patalpos, privalomos tokiai įstaigai. Daliai pirmokėlių aplinka bus jau pažįstama, mat šiame pastate keleri metai veikia lopšelio-darželio "Ąžuolėlis" grupės.

Iškėlus pradines klases, lengviau atsipūs Akademijos Ugnės Karvelis gimnazija – viena didžiausių Kauno rajono gimnazijų. Beje, ši permaina nebus vienintelė. Neseniai Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius Juozas Augutis ir Kauno rajono savivaldybės (KRS) administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius pasirašė sutartį, kuria remiantis bus kuriama Talentingų moksleivių akademija Kauno rajono mokiniams. Abi pusės sutarė kurti unikalų ugdymo turinį ir įgyvendinti konkrečias mokymo programas.

"Kitas KRS ir VDU glaudaus bendradarbiavimo žingsnis yra VDU universitetinės gimnazijos kūrimas Kauno rajone. Dar 2019 m. vasario mėnesį VDU rektorius J.Augutis atsiuntė kvietimą Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijai tapti VDU universitetine gimnazija. Gimnazijos bendruomenė pritarė glaudesniam bendradarbiavimui siekiant VDU universitetinės gimnazijos statuso. KRS, atsižvelgdama į bendruomenės nuomonę, vykdo konsultacijas su universitetu dėl VDU universitetinės gimnazijos kūrimo", – teigė Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius.

Pasak vedėjo, VDU siekis paversti Akademijos Ugnės Karvelis gimnaziją universitetine gimnazija sutampa su Kauno rajono vizija plėsti švietimo paslaugas, tobulinti ugdymo proceso kokybę bei aukšto lygio ugdymo prieinamumą. VDU Švietimo akademijos docentė Lina Kaminskienė patikino, kad visą gimnaziją palaipsniui paversti universitetine numatoma tik tuomet, jeigu tam pritars tiek jos bendruomenė, tiek savivaldybė, tiek universitetas.

 

"Ketinimai yra susiję su tuo, kad tokiai gimnazijai yra poreikis – tam, kad jaunuoliams, norintiems stipresnio pasiruošimo stoti į aukštąsias mokyklas, dėl to nereikėtų iš čia vykti į kitas ugdymo įstaigas, esančias toliau nuo namų", – sakė L.Kaminskienė.

Iškelti negalima palikti

Jau kuris laikas Akademijoje sklando kalbos apie Pilėnų pirminės sveikatos priežiūros centro iškėlimą. Teigiama, kad PSPC bus statomas atskiras pastatas šalia "Analizės" logistikos centro.

VDU Žemės ūkio akademijos (ŽŪA) kancleris Antanas Maziliauskas ir vicekanclerė Jurgita Baranauskienė tvirtino, kad jiems apie planus iškeldinti sveikatos centrą neteko girdėti. Tą patį teigė ir VDU ŽŪA vicekancleris Vidmantas Butkus: "Man nežinoma apie ketinimą iškeldinti Pilėnų pirminės sveikatos priežiūros centrą iš VDU ŽŪA patalpų (Studentų g. 1), kurio steigėjas yra UAB "Analizė". Šis centras aptarnauja ne tik ŽŪA studentus, bet ir didelę dalį ŽŪA darbuotojų. Centras veikia VDU ŽŪA 4 bendrabučio 1 aukšte, jokių diskusijų dėl jo iškeldinimo nebuvo."

"Analizės" vadovo Lino Urbos komentaro "Kauno dienai" gauti nepavyko. Neišgirdus kitos pusės paaiškinimo, kablelio sakinyje "iškelti negalima palikti" dėti tikriausiai negalime. Tiesa, Akademijos gyventojus toks pasikeitimas nudžiugintų – šiai įstaigai patalpos 4 bendrabučio 1 aukšte yra ankštokos.

Planai – lazerių instaliacija

"Noriu pasidžiaugti, kad atgimė Akademijos bendruomenė, susibūrė kultūrinis branduolys, vyksta įvairios veiklos, tarp jų – ir projektinės. Prie bendruomeninio sąjūdžio Akademijoje nemažai prisidėjo ir Kaunas Europos kultūros sostinė 2022 komisijos atrinkta paraiška "Akademija šiuolaikinė seniūnija". Akademijos bendruomenės centro (ABC) projektas "ABC Maximali studija" laimėjo prekybos tinklo "Maxima" konkursą "Mes – bendruomenė" ir iki 10 tūkst. eurų paramą, kuri dar šį rugpjūtį leis "Pikniko pievoje" pastatyti edukacinę pavėsinę-pergolą", – džiaugėsi S.Nominaitis.

Sutelktomis pastangomis bandoma daugiau veiklos vykdyti ir XI forte. Čia šiemet surengtas pirmasis renginys – kaimynų piknikas. "Parodoje "Ką pasėsi ...2019" turėjome seniūnijos paviljoną ir atlikome apklausą. Paaiškėjo, kad vietos gyventojai iš visų lankytinų vietų seniūnijoje pirmąja įvardijo būtent XI fortą. Akademijos seniūnija labai specifiška – daugiabučių namų gyventojai lyg ir yra viena bendruomenė, o naujakuriai, sodų gyventojai – dar dvi atskiros bendruomenės, todėl XI fortas yra neutrali vieta bendruomenės susitikimams", – aiškino pašnekovas.

Be to, forto teritorija Akademijos bendruomenei patraukli dar ir tuo, kad čia kartu savo veiklą vykdo ir Kauno tvirtovės asociacija, kuri labai prisidėjo aplinkos sutvarkymo prieš renginį. XI forto įgulos nariai (savanoriai), pagal galimybes, saugomos teritorijos aplinka rūpinasi nuolat. Anksčiau miestelio šventės vykdavo Pikniko pievoje, ji naujakuriams nebuvo patraukli, o dabar suskaičiavome virš 500 dalyvių. Tai buvo daug masiškesnis renginys nei miestelyje", – pastebėjo seniūnas.

Tačiau, jo žodžiais, yra vienas "bet": XI fortas priklauso Vytauto Didžiojo universitetui. Vis dėlto Akademijos bendruomenei pavyko susitarti su VDU ŽŪA kancleriu, kad bendruomenė turėtų galimybę čia organizuoti renginius.

"Kol šiame kultūros paveldo saugomame objekte nėra atlikti archeologiniai tyrimai, bet kokia intervencija neleidžiama. Tačiau per šiuolaikinių seniūnijų projektą sugalvojome įrengti lazerių instaliaciją. Su menininkais dar vystome idėją. Iš vandens bokšto galima apšviesti nemažą dalį salos. Bokštas priklauso "Kauno vandenims", atrodė, kad susitarti bus sudėtinga, tačiau jie sutiko ne tik leisti naudoti bokštą, bet ir žada šį projektą paremti. Manau, kad jį įgyvendinus XI fortas taps dar patrauklesnis vietos ir aplinkiniams gyventojams bei Akademijos seniūnijos svečiams. Iš pradžių pažaisime su šviesomis, o ateityje, kartu su Kultūros sostine galbūt būtų galima surengti net šviesų festivalį", – pasakojo S.Nominaitis.

Planus, pasak seniūno, šiek tik riboja tai, kad objektas priklauso VDU ŽŪA, ir Kauno rajono savivaldybei čia investuoti sudėtinga. "Bet bendruomenė optimizmo nepraranda, mano, kad susitarus su šeimininkais ir bendradarbiaujant su Kauno tvirtovės asociacija tam būtų galima panaudoti ES ar kitokias per projektus pritrauktas lėšas", – įsitikinęs seniūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dainius

Dainius portretas
Šaunus Akademijos seniūnas, kad visi tokie būtų!

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys  portretas
Projektai tik pinigų pasisavinimui.

ontė

ontė portretas
Pora kartų per savaitę važiuoju. Darbo dieną prieš Akademiją, važiuojant nuo Kauno, susidaro eilutė. Jei reikia važiuoti link Šakių, tai tą eilutę geriau apvažiuoti, važiuojant tiesiai, sukant pro degalinę ir Ringaudus. Bus greičiau.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių