Aleksoto inovacijų pramonės parkas – svarbus postūmis šalies verslo ir mokslo sinergijos plėtrai

  • Teksto dydis:

Buvusioje aviacijos gamyklos teritorijoje užbaigtas svarbus infrastruktūros vystymo etapas, neužilgo startuos sraigtasparnių angaro konversija. Kardinaliai pasikeitusi erdvė jau netrukus lauks naujakurių – aukštą pridėtinę vertę kuriančių Lietuvos ir užsienio įmonių, kurios čia steigs savo tyrimų centrus bei laboratorijas, plėtos inovacijų paieškas ir prototipinę gamybą.

Lietuviškasis „Silicio slėnis“

Aleksote kuriamas inovacijų pramonės parkas pretenduoja tapti lietuviškuoju „Silicio slėniu“, kuris atitiktų aukščiausius tarptautinius standartus ir pritrauktų investicinį kapitalą bei talentus iš Lietuvos ir svetur. Čia inovacijas kuriančios kompanijos galės įsitvirtinti, bendradarbiauti su mokslo institucijomis ir išvien kurti pridėtinę vertę ne tik miestui, bet ir visai šaliai.

„Manome, kad su šiuo projektu judame užsibrėžto tikslo link – sudaryti sąlygas modernios bei konkurencingos pramonės plėtrai, steigiant darbo vietas kvalifikuotiems specialistams, mokslininkams. Tai erdvė socialiai atsakingam ir inovatyviam verslui, kuriančiam pažangias technologijas įvairiose srityse. Šis projektas neabejotinai prisidės prie darnaus ekonomikos vystymo, taip didindamas visos šalies tarptautinį žinomumą“, – teigė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Karinio objekto konversija

Ypatingos svarbos statusą turinčiame objekte dalis darbų jau užbaigta – 30 ha ploto teritorijoje paklotos požeminės komunikacijos bei inžineriniai tinklai, pilnai išasfaltuotos aštuonios gatvės, įrengti pėsčiųjų ir dviračių takai, sumontuotas modernus LED apšvietimas. Į pabaigą juda mažosios architektūros elementų pastatymo darbai.

Tikimės, kad ši vieta taps integralia miesto dalimi ir skatins aplink esančių zonų atsinaujinimą.

Šiuo metu ruošiamasi pradėti buvusio sraigtasparnių angaro konversiją. Jau baigtas pastato pritaikymo inovacijų pramonės parko poreikiams techninis projektas, o vasaros pradžioje planuojama skelbti konkursą rangovų paieškoms.

Apleistas 10 tūkst. kv. metrų ploto statinys virs į modernų laboratorijų ir administracinių patalpų kompleksą. Darbus tikimasi pradėti dar šių metų rudenį.

„Remiantis kitų šalių praktika, kuriame erdvę, kurioje žmonės norėtų dirbti ir leisti laisvalaikį. Tikimės, kad ši vieta taps integralia miesto dalimi ir skatins aplink esančių zonų atsinaujinimą“, – kalbėjo Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis.

Virš tūkstančio darbo vietų

Prognozuojama, kad Aleksoto inovacijų pramonės parkas gali pritraukti apie 90 mln. eurų privataus kapitalo investicijų. Į mokslinius tyrimus, prototipų gamybą bei kitų inovatyvių sprendimų plėtrą orientuotos Lietuvos ir užsienio įmonės čia sukurs virš tūkstančio aukštos kvalifikacijos, gerai apmokamų darbo vietų. Greta bus įsteigti ir 3 mokslo bei studijų institucijų filialai, įrengtas verslo inkubatorius.

Projektas „Buvusios Aviacijos gamyklos teritorijos konversija“ įgyvendinamas pasitelkiant ES lėšas. Projekto vertė – 5,7 mln. eurų, iš jų 4,8 mln. eurų yra ES struktūrinių fondų ir 428 tūkst. eurų – valstybės biudžeto lėšos.

Projektą iš dalies finansuoja Europos regioninės plėtros fondas.

www.esinvesticijos.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

TO tuscios...

TO tuscios... portretas
Tavo smegeninė tai ryškiai tusčia, jei juos vadini dikaduoniais... Eik toliau griovių kasti mužikėlį.

Anonimas

Anonimas portretas
Saunuoliai! Dar galetu ir is buvusios Pluosto gamybos kazka panasaus padaryti.

Tuščios vietos

Tuščios vietos portretas
Gamyklas statytų o ne dykaduonių ir šūdmalių kontoras.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių