Pereiti į pagrindinį turinį

Architektai nesutaria dėl „Kauko“ likimo

2012-06-15 15:53
Architektai nesutaria dėl „Kauko“ likimo
Architektai nesutaria dėl „Kauko“ likimo / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba (KAUET) po ilgai trukusios diskusijos taip ir nesusprendė, ką reikėtų daryti su  „Kauko“ restorano griuvėsiais.

Vieni architektai siūlė atkurti 1923 m. vyriausiojo Kauno architekto Felikso Vizbaro sau suprojektuotą nuosavo namą, dar vadintą Vizbaro pilaite. Kiti tam prieštaravo ir argumentavo, kad F.Vizbaro namas buvo sovietmečiu rekonstruotas į restoraną, o po to virto griuvėsiais ir buvusio Žaliakalnio architektūrinio akcento jau seniai nelikę. „Su pagarba tiems, kam kraujas srūva dėl šio atminimo, visgi tenka pasakyti: mirė pilaitė ir nėra ko atkurti. Čia turi būti pastatytas naujas pastatas, o šalia sukurta vieša erdvė“, – pareiškė architektas Audrys Karalius.

Kiti architektai dar minėjo, kad atstatyta pilaitė tebūtų muliažas, be buvusios dvasios. Tačiau architektas urbanistas Rimvydas Palys mano, kad reikėtų atkurti bent buvusios pilaitės fasadą, rotondą, bokštelį. Jam pritarė ir kiti, daugiausia vyresnės kartos architektai. Jie akcentavo, kad buvusi Vizbaro pilaitė ir „Kauko“ restoranas įsirėžė į daugelio kauniečių atmintį ir tapo savitu miesto simboliu, kuri būtina atkurti.

Diskusiją inicijavo Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinis padalinys, kai gavo sklypo su „Kauko“ griuvėsiais savininkų prašymą leisti nugriauti restorano likučius. Paveldosaugininkai diskusijoje priminė, kad objektas nėra įtrauktas į kultūros vertybių sąrašus ir tik norima išgirsti architektų nuomones.

Sklypą valdančios bendrovės „Liūtukas“ direktorius Raimondas Marcinkevičius sakė, kad „Kauko“ vietoje nėra galimybių atstatyti buvusios pilaitės. „Mes laikomės pozicijos, kad tai turi būti naujas pastatas, kuriame bus įrengti prestižiniai gyvenamieji apartamentai. Nors aš pats jaučiu sentimentus senajam čia buvusiam statiniui, bet juk dabar iš jo nieko nelikę. Norime, kad čia iškiltų naujas gražus architektūrinis Žaliakalnio akcentas“, – tvirtino „Kauno dienai“ direktorius.Jis minėjo, kad po diskusijos lauks paveldo apsaugos specialistų išvadų ir tikisi, kad jos bus palankios.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų