Prieš įžiebimą – amžinas klausimas: kuri eglė bus gražesnė – Vilniaus ar Kauno?

  • Teksto dydis:

Artėjant žaliaskarių įžiebimui, tikėtina, netrukus įsiplieks amžina diskusija: kuri eglė gi gražesnė – Vilniaus ar Kauno?

Vilniaus eglė – iš ledo ir snaigių. Taip galima apibūdinti pagrindinę šalies puošmeną, kuri bus įžiebta jau šį šeštadienį. Tad laukti liko visai nedaug, informuoja LNK.

Dizaino autorius įkvėpimo sėmėsi iš tikrų snaigių fotografijų. Žiemos paveikslą įkūnyjanti eglė šiemet trijų sluoksnių. Pirmajame – veidrodžiai, kurie simbolizuos ledą. „Antras sluoksnis bus snaigės, kurių yra net 96. Dauguma yra skirtingos. Ir taip pat paskutinis sluoksnis yra girliandos su žėrėjimo efektu, kurios sudaro tą žiemiškumo įspūdį, lyg žaižaruojantis sniegas saulėtą dieną“, – pasakojo „Švenčių studijos“ dizaineris Dominykas Koncevičius.

Eglė – 27 metrų. Bus ir viršūnė. Viską sukurti truko dvi savaites, tačiau idėja autoriaus galvoje gvildenta keletą metų. O kaip dar nustebinti ir pasiūlyti kažką naujo? Iššūkis nemenkas. „Didelė atsakomybė, nes šitas projektas visada yra matomas visame pasaulyje, bent jau Europoje tai tikrai“, – pridūrė dizaineris.

Šventė prasidės 19 val. Tačiau gyventojų prašoma į aikštę nevykti – įžiebimą stebėti per televiziją. „Lapkričio 27 dieną 19 val. Katedros aikštėje fiziškai nieko nevyks. Prašau visų sąmoningumo ir pasilikti namuose“, – teigė Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Miestiečiai ir svečiai jau dabar eidami pro šalį stabteli – kelia galvas į viršų. Vieni apžavėti, tačiau kiti sako, kad pasiilgo klasikos.

„Aš gal visuomet būčiau už žalią ir tikrą, nei tokią dirbtinę“, – nuomone dalijosi praeivė.

„Įdomu pamatyti šiek tiek meniško, unikalaus dizaino kalėdinę eglę“, – sakė žurnalistės kalbintas užsienietis.

„Graži, labai. Kaip atsispindi snaigės, žiema. Nenorime mes žiemos, bet tegul būna nors eglė“, – pasakojo senjorė.

„Dabar perėjau per miestą, taip nuostabiai puošiasi. Didžiausi komplimentai Vilniui“, – pagyrų negailėjo praeivė.

Šiemet į sostinę sugrįžta ir pasiilgtas Kalėdų miestelis, kuris, kitaip nei įprasta, įsikurs ne vienoje vietoje. Išvysime ir 3D pasaką, vyks tarptautinė labdaros mugė, parodos, ekskursijos, kalėdinis bėgimas, prie Baltojo tilto veiks čiuožykla.

„Kalėdinė eglė šiais metais kainuoja 89 tūkst. eurų. Miesto papuošimui kiekvienais metais yra skiriama 179 tūkst. eurų. Kultūrinei programai miestas skiria 280 tūkst. eurų“, – pasakojo Vilniaus kultūros centro vadovas Paulius Jurgutis.

Verslas ir bendruomenės taip pat gali prisidėti ir dalyvauti miesto puošybos konkurse. Vilniečiai sako įkvėpti besipuošiančio miesto pradės dabinti ir savo namus.

Kaunas kuria rojų

Nors Kaune oras toks, kad reikia pirštinių ir šiltesnių drabužių, tačiau, tačiau Rotušės aikštėje jau pasitinka vasariškos nuotaikos. Čia ant kalėdinės eglutės nutūpė drugeliai, atsirado ir pievoje esančios smilgos. 

Kauniečiai sako nustebę išvydę dekoracijas, nes nesitikėjo žiemą išvysti vasaros. „Gražiai atrodo labai. Patinka natūralios šakos ir drugeliai“, – teigė kaunietė.

„Smagi tokia. Kažkaip pavasariu dvelkia“, – nuomone dalijosi moteris.

„Man labai keistai atrodo tas įspūdis. Tie drugeliai su vasara lyg asocijuojasi. Nežinau. Keistai“, – teigė praeivė.

Jau trylika metų Kauną per Kalėdas puošianti Jolanta Šmidtienė sako, kad tema – Stebuklingas rojaus sodas. „Koks yra rojus vasarą įkristi į smilgų pievą ir matyti tą dangų, matyti linguojančias smilgas ir jausti tą praskrendantį drugelį tarsi pievos angelą ar kažkaip kitaip pavadinime. Ir taip gimė ta idėja“, – kalbėjo J. Šmidtienė.

Keli šimtai drugelių plazdės ir aikštėje. Prie jų bus galima nusifotografuoti, atrodys, kad vaikštote tikroje pievoje. Tačiau tai bus galima padaryti tik po šeštadienį įvyksiančios eglės įžiebimo šventės. O į ją galės patekti tik pusė tūkstančių kviestinių svečių – neįgalių vaikų.

„Šita auditorija pasirinkta dėl to, kad gruodžio 3 dieną yra Neįgaliųjų diena. Ir mes pagalvojome, kad tie vaikai būna ta auditorija, kuri įprastomis sąlygos negali atvykti prie eglutės“, – teigė Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Visą eglės įžiebimo dieną į Rotušės aikštę dėl renginio negalės patekti nei pėstieji, nei automobiliai. Vėliau – iki pat Trijų karalių – čia veiks kalėdinė mugė, nors naujuose nameliuose kalėdinių prekių bus galima įsigyti tik per atstumą.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Durnių laivas , suaugę visai S U V A I K Ė J O .

AHA

AHA portretas
Kam mesti pinigus į orą. Lai daro tie kam reikia reklamos. UABAI ar pan su galimybe pasireklamuoti....

tolerastas

tolerastas portretas
prie kurios egles stoves homosexsualai senis ir snieguole transgenderis, to egle 100procentu bus isrinkta graziausia, isigimeliai skubekite jusu laimes valanda.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių