Pereiti į pagrindinį turinį

Atleidus kiemsargius, kiemus valysime patys?

2009-02-03 19:14
Atleidus kiemsargius, kiemus valysime patys?
Atleidus kiemsargius, kiemus valysime patys? / Tomo Raginos nuotr.

Kauno darbo birža gavo „Panemunės butų ūkis“ ir „Santakos butų ūkis“ įmonių pranešimus apie ketinimą atleisti beveik 200 savo darbuotojų, kurie anksčiau prižiūrėjo Kaune daugiabučių kiemus.

Nuo kovo 1 dienos mokestis už kiemų valymą nebus renkamas, kol nebus parengti teritorijų prie daugiabučių namų detalieji planai, nes tik parengus planus paaiškės teritorijų ribos. Iki šiol kiemus ir žalias vejas šalia daugiabučių tvarkę kiemsargiai bus atleisti.

Vasarį už miesto biudžeto lėšas dar bus tvarkomos miesto daugiabučių namų teritorijos, kurioms dar nėra suformuoti detalieji žemės planai. Daugiabučių namų gyventojai, kuriems suformuoti detalieji žemės planai, už teritorijų valymą turės susimokėti.

Šiuo metu Kauno mieste yra maždaug 5,1 tūkst. daugiabučių namų. Tik apie pusę tūkstančio namų turi patvirtintus detaliuosius planus. Detaliuosius planus dažniausiai pasitvirtinę gyventojai, kurie įkūrę bendrijas.

Kasmet savivaldybė detaliesiems planams rengti skiria apie 4-5 mln. litų. Vieno daugiabučio namo detaliojo plano parengimas kainuoja apie 10 tūkst. litų. Šią užduotį savivaldybė turi atlikti savo lėšomis, nes žemė prie daugiabučių ir po jais priklauso valstybei, tačiau įstatymuose nenumatyta, kas turi pasirūpinti valstybinės žemės sklypų švara.

Norint sutvarkyti visas iki šiol prižiūrėtas gyvenamųjų namų teritorijas (tvarkymas, šienavimas, medžių genėjimas ir kt.) per metus iš biudžeto reikėtų skirti iki 15 mln. litų. Jei nebus surenkamas atitinkamas mokestis už aplinkos tvarkymą, vadinasi, tie milijonai turės būti nurėžti nuo kitų būtiniausių savivaldybės socialiniams reikalams skirtų išlaidų.

Vasario 26-ąją Kauno savivaldybės taryba turėtų patvirtinti miesto biudžetą. Tik paaiškėjus, kiek lėšų bus skirta daugiabučių kiemams tvarkyti, savivaldybė galės skelbti konkursą ir ieškoti rangovų, kurie imtųsi tvarkyti visų miesto daugiabučių teritorijas. Planuojama nustatyti tarifą už kvadratinį metrą asfalto dangai, šaligatviams ir žaliajai vejai prižiūrėti. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų