Pereiti į pagrindinį turinį

Atvėrėme eurui duris

2015-01-03 14:00

Dauguma kauniečių teigia, kad euro laukė ir dėl jo sunkumų nepatiriantys. Vis dėlto įtampos prekybos vietose netrūko, o kai kurios įstaigos dvi savaites, kol bus galima atsiskaityti dviem valiutomis, nusprendė atostogauti.

Svarbu, kad kalba nepasikeitė

Lito į eurą pereinamasis laikotarpis – neskausmingas. Toks įspūdis susidarė pasidairius po įvairias prekybos vietas.

"Džiaugiamės, kad oficiali šalies kalba nepasikeitė. Va tada tai būtų sudėtinga. O dabar viskas visiems aišku: gauni litais ir eurais, atiduodi eurais. Jokių bėdų kol kas nekilo", – vakar kalbėjo Kauno geležinkelio turguje gėlėmis prekiaujanti moteris.
Jos kolega Laimis Bakutis pastebėjo, kad prieš Naujuosius metus į turgų plūstelėjo pirkėjai, nešini saujomis 2 ir 5 litų monetomis. Įsigaliojus eurui, šia valiuta atsiskaito vos vienas kitas klientas. "Nemažai žmonių moka litais ir jais nori gauti grąžą, nors turėtume atiduoti tik eurais", – pasakojo L.Bakutis.

Jis pats visų litų išleisti neketina. "Reikės iškraustyti visas kišenes. Monetas keisiu, o kelis užsilikusius banknotus įsirėminsiu. Visai gražūs pinigai buvo", – teigė gėlių pardavėjas.

Tik po Naujųjų sukruto ne vienas mėgėjas kolekcininkas. "Reikia 50 centų monetos. Noriu pasilikti atminimui. Visų kitų monetų pavyzdžių turiu", – prekybos centre grąžos litais prašė vienas šilainiškis.

Deja, monetos jam teko ieškotis kitur. "Viską, ką gaunu lietuviškais pinigais, turiu mesti į dėžutę. O kaip iš jos iškrapštyti, nežinau", – apgailestavo kasininkas.

Atidžiau skaičiavo grąžą

Dauguma kalbintų kauniečių kaip susitarę teigė: atėjęs euras kasdienybės neapsunkino, nors iš pradžių jaudulio buvo. Ar nekils bėdų atsiskaitant, ar teisingai jiems atiduos grąžą? Juk daugelis neįpratę skaičiuoti eurais.

Vis dėlto daugiausia neigiamų emocijų, anot pašnekovų, jiems sukėlė prekybininkų į savo pusę suapvalintos kainos.

"Pakilo kainos – tai didelis apsunkinimas", – piktinosi Laisvės al. sutikta ponia Adelė. "Euro centų monetos – mažesnės už lito centų. Tai vienintelis nepatogumas, kurį pastebėjau", – sakė aštuoniolikmetė moksleivė Indrė, kuri tikėjosi, kad ir prie to greitai pripras.

Vienas iš laikinų trūkumų – lėčiau judančios eilės prekybos centruose. Ne vienas pirkėjas atidžiau nei įprastai skaičiavo gautą grąžą ir ilgiau nesitraukė nuo prekystalio.

Jaudinosi ir kasininkai. "Kauno dienos" žurnalistei pirmąją metų dieną apsipirkus viename prekybos centre, kasininkas greitai ištiesė saują grąžos žvilgančiomis naujomis euro monetomis. Tačiau netrukus jis šiek tiek sutriko. "Oi", – ištarė vyras, suabejojęs, ar gerai suskaičiavo. Pirštu žarstydamas monetas, jas perskaičiavo iš naujo. Grąža buvo suskaičiuota teisingai, bet buvo sugaišta gerokai ilgiau nei įprastai.

Vietoj keityklos – į vaistinę

Pirmąją euro kaip oficialios šalies valiutos dieną prekybininkams įtampos netrūko ir dėl kitos priežasties. "Ryte atskubėjo moteriškė, mosuodama 500 litų banknotu", – įspūdžiais dalijosi vaistinės Žaliakalnyje darbuotoja, skubėjusi aptarnauti klientus, kurių po švenčių buvo nemažai.

Ji pridūrė, kad banknoto savininkė norėjo pirkti tik už 10 litų, tad vaistine greičiausiai norėjo pasinaudoti kaip valiutos keitykla. Tai prekybininkams sukelia nemažai bėdų.

Vieno prekybos centro klientė piktinosi, kad kasininkai, jos manymu, piktybiškai atsisako aptarnauti atsinešus net ir ne patį stambiausią lito banknotą. "Pirkau už 11 litų, padaviau 100 litų. Pasakė, kad neturės grąžos eurais. Grįžau su dukart smulkesniu banknotu. Nepardavė ir tuomet", – širdo moteris.

Nusprendė nedirbti

Vis dėlto kai kurios įstaigos pirmąsias dvi sausio savaites, kol galima atsiskaityti dviem valiutomis, nusprendė apskritai nedirbti.

O kelios bendrovės nuo nesklandumų bandė apsidrausti mažindamos litų srautus. Atsiskaitantiesiems banko kortelėmis, tai yra, mokantiesiems eurais, siūlomos 15–20 proc. nuolaidos. Tokios strategijos griebėsi, pavyzdžiui, gyvūnų prekių, skanėstų ir arbatų parduotuvės.

Keliauja už litus

Automatinėje degalinėje Šilainiuose degalų pylęsi vyrai iš kišenių taip pat traukė litus. "Į bankomatus eisime ieškoti eurų ir juos leisime tik tada, kai nebeturėsime litų. Dar yra likę 80", – skaičiavo pinigų atsargas elektrošaltkalviu dirbantis Valdas Rutkauskas.

28 metų taksistas Martynas Kokinas teigė, kad klientų netrūko, bet tik keli atsiskaitė eurais. Beje, mokėjo monetomis. Jis dėl pasikeitusios valiutos sakė jokių problemų neturįs.

Maršrutiniame mikroautobuse atsiskaitėme litais, Kauno viešojo transporto e.bilietą  papildėme eurais. Nekilo jokių bėdų.

Puokštę gėlių kioske Šilainiuose pirkusi pora sakė be problemų atsiskaičiusi taip pat eurais. Vyras atsegė piniginę, kuri buvo pilna euro monetų. "Tik jos vokiškos, ne visiems atrodo tikros", – šyptelėjo gėlėmis nešinas vyras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų