Pereiti į pagrindinį turinį

Daugės elektromobilių įkrovos stotelių

2015-03-14 10:36
DMN inf.

Į Baltijos šalių rinką žengia viena populiariausių elektromobilių gamintojų "Tesla Motors". Pirmoji jos tinklui priklausanti šių ateities automobilių įkrovos stotelė turėtų iškilti taip pat pakaunėje.

V. Skaraičio / BFL nuotr.

Į Baltijos šalių rinką žengia viena populiariausių elektromobilių gamintojų "Tesla Motors". Pirmoji jos tinklui priklausanti šių ateities automobilių įkrovos stotelė turėtų iškilti taip pat pakaunėje.

Pasisiūlė patys

Sužinoję, kad "Tesla Motors" ruošiasi plėtrai Baltijos šalių regione, bendrovė "Idėjų parkas" išsiuntė šiai JAV įmonei pasiūlymą. "Turime 2,3 ha komercinės paskirties sklypą Kauno rajone Mastaičiuose, prie pat kelio "Via Baltica". Jam jau paruošti detalieji planai, suprojektuota nuovaža į sklypą, gautas statybos leidimas, parengtas projektas elektros pastotei. Pamanėme, kad tai – puiki vieta elektromobilių įkrovos stotelei", – pasakojo "Idėjų parko" eksporto vadybininkė Silvija Mikutavičiūtė.

"Tesla Motors", gavusi lietuvių pasiūlymą ir informaciją apie sklypą, patvirtino, jog ši vieta juos sudomino. Derybas dėl sąlygų, galimybių ir reikalavimų ji pasiūlė nukelti į šių metų antrąją pusę, nes įkrovos stoteles numatoma statyti tik kitąmet.

"Idėjų parkas" įsitikinęs, kad jų turimame sklype galėtų iškilti ne tik įkrovos stotelė. "Žmonės, sustoję įkrauti elektromobilių, čia galėtų ir pavalgyti, pailsėti, todėl ketiname ieškoti ir daugiau partnerių. Čia galėtų iškilti ir restoranas, parduotuvė, o galbūt ir elektromobilių prekybos centras", – planus atskleidė S.Mikutavičiūtė.

Įkrovimas – nemokamas

Pasak S.Mikutavičiūtės, kol kas elektromobiliu pervažiuoti mūsų šalį būtų beveik neįmanoma. "Baltijos šalių regione trūksta įkrovos stotelių, todėl žmonės čia vengia keliauti elektromobiliais, tačiau mes esame tikri, kad anksčiau ar vėliau elektromobilių šalyje gerokai padaugės", – tikino S.Mikutavičiūtė.

Tuo įsitikinęs ir Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, entuziastingai remiantis elektromobilių populiarinimo idėją. Savivaldybės pastate Kaune prieš ketverius metus įrengta pirmoji Lietuvoje europinius standartus atitinkanti elektromobilių įkrovos stotelė. Čia įkrauti elektromobilius galima nemokamai – elektros išlaidas padengia savivaldybė.

"Atmosferos tarša yra pasaulinė problema, todėl visuomenė privalo ieškoti būdų, kaip ją spręsti. Vienas kelių – populiarinti ekologiškas transporto priemones, kokios yra ir elektromobiliai", – tvirtino V.Makūnas.

Pakeis degalines?

Kauno rajone įsikūrusi ir įmonė "Elinta" – elektromobilių entuziastai, traukos sistemas ir įkrovimo stoteles elektromobiliams gaminanti bendrovė. Su ja savivaldybė bendrauja jau ne vienus metus, o pernai išsinuomojo ir elektromobilį "Nissan Leaf".

"Elintos" teritorijoje pernai įrengtos šešios naujos įkrovos vietos, kuriose už elektromobilių įkrovimą svečiams mokėti taip pat nereikia. Penkiose vietose elektromobilius galima įkrauti vidutiniu greičiu. Šalia jų "Elinta" įrengė ir bendrovės ABB pagamintą greito įkrovimo stotelę.

Ateityje savivaldybė kartu su "Elinta" ketina plėsti įkrovos stotelių tinklą. Pirmiausia jas numatyta įrengti didesnėse gyvenvietėse: Garliavoje, Ringauduose, Domeikavoje, Raudondvaryje, taip pat Karmėlavos oro uoste.

Ar tai reiškia, kad ateityje degalinės išnyks? "Nemanau, kad tai įvyks labai greitai. Tačiau tikiu, kad Lietuvoje ir visame pasaulyje sparčiai daugės elektromobilių. Juk jie taip pat tobulėja ir pamažu pinga, plečiasi jų infrastruktūra", – pastebėjo V.Makūnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų