Daugiabučio renovaciją apkartino muštynės: „Brostos“ darbininkas užsipuolė namo gyventoją

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Renovaciją atliekanti bendrovė "Brosta" įsivėlė į neeilinį konfliktą. Išgirdęs priekaištus dėl netinkamo darbo, vienas darbininkas jį filmavusį gyventoją tiesiog sumušė.

Nesusivaldęs darbininkas

Šiaurės pr. 19-ojo namo gyventojai kreipėsi į "Kauno dieną" ir papasakojo, kad namą renovuojantys darbininkai apstumdė kelis kaimynus. Konfliktas kilo dėl galimai nekokybiškų namo išorės apdailos medžiagų, kurias montavo darbininkai.

Susisiekus su namo bendrijos pirmininku, paaiškėjo, kad jis vienas nukentėjusiųjų. Kartu su juo buvo dar vienas kaimynas. Apie tai, kad jį apspardė darbininkas, pranešta ir policijos pareigūnams.

Vyras pasakojo, kad jiems kilo įtarimų dėl nekokybiškų medžiagų, todėl renovacijos darbai laikinai turėjo būti sustabdyti. Tačiau darbininkai toliau dirbo. Bendrijos pirmininkas teigė, kad norėjo telefonu užfiksuoti faktą apie dirbančius darbininkus, tačiau netrukus sulaukė jų keiksmų. Vienas nesuvaldė ir savo veiksmų.

"Mane užsipuolė, buvo panaudoti chuliganiški veiksmai. Maždaug prieš savaitę buvo gyventojų susirinkimas ir nuspręsta, kad laikinai darbai stabdomi, kol viską išsiaiškinsime dėl plytelių kokybės, bet šeštadienį mačiau, kad jie vėl dirba, ir padariau iš toli kelias nuotraukas. Tad vienas darbininkas šoko pro vartus ir užsipuolė mane. Man buvo spirta, trenkta. Greitosios medicinos pagalbos man nereikėjo, bet vis tiek į policiją kreipiausi", – pasakojo namo bendrijos pirmininkas.

Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovai patvirtino, kad toks įvykis buvo, tačiau daug apie jį nedetalizavo. "Nuo šių metų pradžios iki vasario 25 d. jūsų minėtu adresu Šiaurės prospekte buvo gauti devyni pranešimai. Dauguma jų susiję su įvairiais konfliktais. Vasario 20 d., apie 13.35 val., buvo gautas pranešimas dėl kilusio konflikto, kurio metu vyras smurtavo prieš kitą vyrą. Medikų pagalbos buvo atsisakyta", – trumpai apie darbininko ir namo gyventojo konfliktą informavo policija.

Gyventojams užkliuvo, kad montuojamos ne tokios plytelės, kokios nurodytos projekte, esą mažiau atsparios įbrėžimams. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Įtarimai dėl kokybės

Vietos gyventojai "Kauno dienai" pasakojo, kad daugiabučio renovacija besirūpinanti bendrovė nusprendė panaudoti visai kitas išorės apdailos plyteles, nei numatyta projekte. Fasadas turėjo būti dengiamas lenkiškomis plytelėmis, o dabar montuojamos rusiškos. Gyventojai pasakojo, kad kyla pagrįstų įtarimų, kad rusiškos plytelės yra prastesnės. Be to, gyventojai nuogąstauja, kad jos lengviau pažeidžiamos, o rengiant  renovacijos projektą buvo pageidauta būtent tokių, kurios nesibraižytų ir taip ilgiau tarnautų, o namas gražiai atrodytų.

"Aiškinamės, ar fasadinių plytelių specifikacijos atitinka mūsų nurodytus reikalavimus. Projekte buvo numatyta septinta kategorija, o atvežta šešta. Nežinome, ar nereikia jų pakeisti. Mums siuntinėja visokius raštus, bet juk mes nesame ekspertai, kurie galėtų pasakyti, ar plytelės iš tiesų geros. Rangovai ir techninis prižiūrėtojas turi išaiškinti skirtumus. Pateikti duomenis, kaip rusiškos plytelės keičia projekto kainą ir pan.", – teigė bendrijos pirmininkas.

Projektą rengę specialistai "Kauno dienai" tai pat užsiminė, kad kilo klausimų dėl galimų specifikacinių neatitikimų. Projektuotojai dabar aiškinasi situaciją su darbus vykdančiais rangovais. Jų buvo paprašyta pateikti dabar daugiabutyje montuojamų plytelių aprašymus ir palyginti juos su tomis, kurių iš pradžių norėjo namo gyventojai. Taip pat rangovai turėjo pateikti realių pavyzdžių, kur daugiabučio fasadas būtų uždengtas rusiškomis plytelėmis. Tik gavus visus duomenis ir pavyzdžius, bus galima daryti išvadas, ar tikrai Šiaurės pr. 19 daugiabučiui atvežtos plytelės atitinka projekte numatytus reikalavimus.

Viskas gerai?

Šiaurės pr. 19 namo renovaciją atlieka bendrovė "Brosta". Projektą administruoja "Endive", o techninė priežiūra patikėta bendrovei "Techkonsta". Šių bendrovių atstovai teigė, kad plytelės atitinka standartus, turi reikiamus sertifikatus.

Vienas darbininkas šoko pro vartus ir užsipuolė mane.

"Darbai nesustabdyti, jie vyksta. Daromas kažkoks ažiotažas dėl tų plytelių. Buvome ir su gyventojais, ir su projektuotojais susitikę, o dabar šakėmis per vandenį kažką kabina. Yra Statybos produktų sertifikavimo centro ir medžiagų gamintojo išaiškinimas, kad tos plytelės visiškai atitinka projekto reikalavimus. Su tokiomis plytelėmis rekonstruota pusė VI forto kvartalo namų. Visi gyventojai, pasirodo, yra statybininkai ir viską geriau žino", – piktinosi  "Endive" atstove prisistačiusi Jolita.

"Šiame name montuojamos ne lenkiškos, o rusiškos, bet jos atitinka visas specifikacijas ir europinius standartus. Tiekėjai pasiūlė šias ir mes sutikome. Šios plytelės yra kietesnės nei lenkiškos, bet gyventojai jokio skirtumo nepajus", – pareiškė "Brostos" statybinės dalies darbų vadovas Linas.

Apie kilusį konfliktą tarp gyventojų ir darbininkų rangovai nedaugžodžiavo. Pašnekovas tikino, kad esą nieko apie tai nežino, o objektą padeda renovuoti ir subrangovai, tad, kieno darbininkas galėjo įsivelti į konfliktą, "Brostos" atstovas esą nežino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
mazai dave renovoju ir zinau apsisike gyvena kai jau aeina zmones jie profesoriais palieka be serifikao jokios medziagos niekas neklijuos manau kiekvienam name reikeu spragilu profesoriams ir rangovu buu daugiau jau bijo firmos karoce saunuolis

medžiagos

medžiagos portretas
ne pagal projektą - nedelsiant stabdyt darbus, duot į teismą ir reikalaut savo lėšom viską perdaryti. Rusiškoms medžiagoms sertifikatai Rusijoje yra perkami, žinau, turėjau reikalų, SPSC neišdavinėja jokių sertifikatų jokioms plytelėms, visa kokybės garantija - tai rusiška sertifikatas ir tiekėjo atitikties deklaracija, be nepriklausomos laboratorijos bandymų jūs niekada nesužinosite realių medžiagos parametrų, todėl daug kas tuo naudojais ir prakišinėja šlamštą,kuriam jokie bandymai nebuvo daryti. Taip yra visuose statybos sektoriuose - kur tik galima, visur kiša neva analogus, kurie kai kurie gal ir nėra blogi, bet dažnai bendrą kokybę lemia ne viena medžiaga, o technologinė grandinė, kaip, kas, kada ir su kokiom medžiagom bus daroma. Galima geriausius dažus paleisti vėjais juos užtepus ant netinkamu gruntu gruntuoto paviršiaus ir pan.

Raeivis

Raeivis portretas
Tyrimas veikia visoje Lietuvoje
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių