Daugiabučių renovacija kelia ir dilemas

Būsto remontas dažnai sukelia nenumatytų rūpesčių ir pareikalauja daug išlaidų. Daugiabučių renovacija yra dar sudėtingesnis procesas, nes tenka derinti ne vienos šeimos, o daugybės savininkų interesus ir sugebėti nepakliūti į tik norinčių pasipelnyti asmenų pinkles.

Mokesčiai ir taip nedideli

"Kauno dienos" redakciją pasiekė susirūpinusios gyventojos (pavardė redakcijai žinoma) laiškas, dėl, jos manymu, esą bandomo tiesiog prakišti namo renovacijos projekto. Ji tikino, kad Radvilėnų plento 3A daugiabutis yra gana naujas, baigtas statyti vos prieš 25 m.

Gyventoja įsitikinusi, kad namui apskritai nereikia jokios renovacijos. Ji įvardijo, kad 15 tūkst. eurų, tiek jos nuomone, kiekvienam butui atsieis renovacija, atsipirks nebent per 20 m.

"Mūsų šildymo sąskaitos tesiekia 70 eurų šalčiausią mėnesį už 67 kvadratinių metrų butą. Turiu išsaugojusi visus lapelius su mokesčiais už šildymą. Name yra atskira šildymo sistema, nepriklausanti miestui", – piktinosi kaunietė, retoriškai klausdama, kam reikalinga tokia renovacija.

"Pirmininkas sako, kad renovacijos reikia, nes trupa plytos. Tiesa, šone virš aštunto aukšto sijos išties trupa. Bet kas mėnesį butų savininkai moka tam tikrą mokestį į namo fondą. Mes nesame matę jokių ataskaitų, kam ir kaip panaudojamas šis fondas. Nežinia, ir kiek šiame fonde yra sukaupta butų savininkų lėšų", – vardijo priekaištus kaunietė.

Planuojamai Radvilėnų plento 3A renovacijai pritaria ne visi namo gyventojai.

Jaučiasi apgaudinėjama

Moteris baiminasi, kad viskas sprendžiama neatsižvelgiant į gyventojų nuomonę, pastabas, ji net susidarė įspūdį, jog bandoma pasitelkti apgaulę. Anot jos, buvo pažeistos sutikimo renovacijai gavimo procedūros.

"Suprantame, kad nenorintys renovacijos esame pastatyti prieš faktą, nes net ir ką daryti viename ar kitame bute nusprendė pirmininkas, pasitaręs su savimi. Gaila, kad mes esame tik maži sraigteliai dideliame pinigų rate", – su apmaudu konstatavo kaunietė.

Tačiau paklausta, kam ir kaip būtų naudinga vykdyti namo renovaciją, ji sakė negalinti pasakyti. "Pasirodo, jau yra patvirtintas renovacijos projektas. Bet juk kiekvienas butas turėjo būti informuotas, suderinta su savininku, kas bute bus keičiama ir t.t. O čia paimtas standartinis variantas, visiems įdėtas, kad tik greičiau pradėti renovaciją", – toliau nerimavo moteris.

"Mūsų butas yra visiškai sutvarkytas, – tęsė pašnekovė. – Daugelio kitų mūsų namo butai irgi sutvarkyti. Apšiltintos sienos, nauji radiatoriai, langai. Kodėl aš turiu imti 15 tūkst. paskolą iš banko dėl renovacijos, kurios man visiškai nereikia? Vyras paskaičiavo, kad renovacija mums nepadės nieko sutaupyti. Visiškai nėra jokios logikos."

Gyventojai taip pat užkliuvo galimas bendrijos pirmininko, sutinkančio būti namo renovacijos projekto administratoriumi, atlygis.

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA), teikiančios konsultacijas ir pagalbą būsto savininkams daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) klausimais, vertina ir derina pateiktus investicijų planus, pirkimų dokumentus, direktoriaus pavaduotoja Gintarė Burbienė "Kauno dienai" nurodė, kad gyventoja suskaičiavo neteisingai. 7 tūkst. eurų, anot BETA atstovės, yra galimas didžiausias vienkartinis atlygis administratoriui per visą projektą. Tai yra už dvejų metų darbą prižiūrint tokio ploto namo atnaujinimą, kaip Radvilėnų plento 3A, gali būti gaunama ne daugiau kaip 7 tūkst. eurų, o ne po 7 tūkst. eurų kas mėnesį, kaip baiminasi gyventoja.

Tikisi paramos

Bendrijos pirmininkas Paulius Z. nustebo išgirdęs gyventojos išsakytus teiginius. Visų pirma, anot jo, renovacijai butų savininkai dar nepritarę. Nors daugiau balsavusiųjų atnaujinti namą pritarė, tačiau tokių turi būti 55 proc.

Nemažai butų savininkų gyvena užsienyje. Be to, kai kurie savininkai prieštarauja planams imti paskolą iš banko namui remontuoti. Todėl po Kalėdų buvo pradėtas rengti naujas balsavimas. Šįkart – balsavimo biuleteniais, kurie leis teisėtai savo nuomonę išreikšti šiuo klausimu ir negalintiems atvykti į susirinkimą Lietuvoje.

Renovacijos idėjos, kaip sakė pirmininkas, net nebūtų kėlęs, jeigu negalėtų pretenduoti į valstybės paramą. Daugiabutis atitinka visus reikalavimus, kad būtų galima tikėtis maždaug trečdalio sumos kompensacijos.

Rimto remonto pastatui reikia, nes energetinio efektyvumo tyrimas, kaip pasakojo pirmininkas, parodė didelius šilumos nuostolius. Kita priežastis – trupančios plytos kelia grėsmę ir gyventojams, ir praeiviams. Tą galėtų išspręsti, teigė Paulius Z., tik fasado renovacija. Kitos priemonės yra taip pat nepigios, bet labai laikinos.

Pirmininkas vardijo, kad dar reikėtų apšiltinti stogą, pamatus, perdangą. Visos priemonės padės sutaupyti šildymo išlaidas, o šąlantys pirmųjų aukštų ir kai kurie kitų butų gyventojai gyvens šilčiau bei patogiau, nors mokės mažiau.

"Šaltą mėnesį pamenu sąskaitas ir 150, 170 eurų. Sąskaitų vidurkis – apie 100 ar virš 100 eurų", – įvardijo pirmininkas.

Investicinis projektas, kuris buvo pristatytas butų savininkams, Pauliaus Z. teigimu, yra tik orientacinis, jis būtų derinamas atsižvelgiant į kiekvieno buto būklę, tačiau nebūtų galima peržengti plane nurodytų sumų – darbų ir pirkinių galima tik mažinti. Ir 12 tūkst. eurų ("Jei gerai pamenu sumą", – patikslino Paulius Z.) butui suma yra didžiausia galima didžiausio ploto būsto šiame name savininkui. Jis ramino, kad suma išskaidoma į mokėjimus pasirinktam laikotarpiui, pavyzdžiui, iki 20 metų.

Nemato kitos išeities

Daugiabutį administruojančios bendrovės "Avirama" atstovas "Kauno dienai" teigė, kad specialistų nuomone, gyventojams vertėtų pritarti renovacijai ir, pasinaudojant valstybės parama, susitvarkyti namą.

"Nematau kitos išeities, bet spręsti turi patys gyventojai", – sakė atstovas, kalbėdamas apie vieną Radvilėnų plento 3A namo bėdų – byrančias plytas.

Pasiteiravus, ar butų savininkams renovacija tikrai atsipirks, "Aviramos" atstovas buvo atviras: neatsipirks. "Kai perkate batus ar paltą, ar jie atsiperka? Jie jums teikia naudą, todėl ir perkate. Su investicija į namą yra tas pats", – vaizdžiai palygino pašnekovas.

BETA direktoriaus pavaduotoja G.Burbienė "Kauno dienai" teigė, kad paskutinis butų savininkams išplatintas balsavimo biuletenis, kurį jai persiuntėme, yra surašytas tinkamai.

Bet kokiu atveju, visus su renovacija susijusius dokumentus ir žingsnius atidžiai tikrins ir priežiūros institucijos, ir bankas, svarstysiantis suteikti paskolą.

Kauno miesto savivaldybės atstovas ryšiams su visuomene Arnoldas Bukelis "Kauno dienai" teigė, kad dėl šio atvejo į savivaldybę niekas nebuvo kreipęsis.

"Dėl šio konkretaus atvejo savivaldybė skundų nėra gavusi, tačiau gyventojai visuomet kviečiami rašyti, skambinti Kauno savivaldybės administracijos Daugiabučių namų administravimo ir renovavimo skyriaus darbuotojams. Visi kontaktai www.kaunas.lt. Gavus raštą, ar skundą visuomet reaguojame", – komentavo A.Bukelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Deja

Deja portretas
Meluoja. Juodai meluoja. Ir kontaktų adsakingų darbuotojų čia visai nėra, jie visi prie šio mero yra užsislaptinę.Bijo kalbėt tiesą, nes kamerų pasiklausymo pristatyta. Renovacija gyventojų PINIGŲ visai NESUTAUPO, o SUKURIA GALIMYBĘ firmoms IŠSIPLAUTI PINIGUS. Jūs paskaičiuokit: PERKA JAUNA ŠEIMA UŽ PASKOLĄ BUTĄ, DAR MOKA PASKOLĄ UŽ NUPIRKTO BUTO RENOVACIJĄ, KURIS JAU SENIAI ATGYVENĘS SAVO AMŽELĮ...Arba– prikalbina savivaldybės klerkai imti paskolą pensininkui, nes jam valstybė dengs, bet pensininkas ne AMŽINAS, jo palikuoniai parktiškai praranda turtą, nes kas pirks į paskolą butą dar su viena paskola??? PIGIAU IŠEINA NAMĄ STATYT ir su kaimynais bei visokiai s būsto administartoriai bartis nereikės, šilumininkai ir elektrikos tieokėjai neenks, nes savo gali viską pasidaryt. Ką skriaudžia? DIRBANTĮ ŽMOGŲ, nes tas savo mokesčiais pensininkų paskolas apmoka. ORAS ŠILTĖJA, KLIMO ATŠILIMAS, TAI KAM TA RENOVACIJA. šITUS SOVIETMEČIO „stebuklus“ vistIek teks griaut ateities kartoms.

Jonas

Jonas portretas
Hm, tikrai yra specialistų, susiburkit į kuopelę. Visi pikti, žinantys, gal ir partiją įkurkit. Atleiskit, mirštu iš juoko.... Nkomentarų

Mikas

Mikas portretas
pateiksiu kelias ''keistenybes'' : visi renovacijos ''organizatoriai'', tai buve savivaldybiu klerkai, arba su jais susije asmenys. Visi renovacijos ''organizatoriai'' vienu balsu tvirtina, kad paskola renovacijai duoda TIK ''Siauliu bankas''. Bet paciame ''Siauliu banke'' informacija apie paskolas renovacijai eiliniam pilieciui NETEIKIAMA (tik administratoriam, pirmininkam ). Socialiai remtini asmenys PRIVALO balsuoti ''uz renovacija'', nes priesingu atveju nebegaus kompensaciju !!!!!. Balsavimo biuletenius rasite pasto dezuteje, uzpildote, imetate i organizatoriaus nurodyta pasto dezute ir paskui orgazizatorius ''suskaiciuos''.... Ir tai ne ''Dviracio zynios'', - tai ''lietuviska renovacija''
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių