Galutinis verdiktas: Aleksote užgrobta valstybinė žemė

Lakūnų plente neteisėtai užimta dalis valstybinės žemės, į kurią patenka aukšta betoninė tvora bei dalis ūkinio pastato. Atsakingos institucijos jau surašė pažeidimo protokolus. Neatmetama, kad dalį pastatų teks nugriauti.

Gyventojų skundas

"Kauno diena" rašė, kad konfliktas dėl Aleksote esančio Lakūnų pl. 63A sklypo kilo po vietos bendruomenės skundo. Aleksotiškiai nurodė, kad sklypo savininkai išplėtė savo sklypo ribas, pastatė tvorą valstybinėje žemėje.

"Susidūrėme su įžūliu kai kurių kitų miestiečių elgesiu, kai savavališkai užimama valstybinė žemė, pažeidžiant kitų gyventojų interesus. Kalbame būtent apie Lakūnų pl. 63A namą, kurio savininkė nemokamai, t.y. nemokėdama žemės nuomos mokesčio, pasididino savo kiemą, sumažindama šaligatvį. Dėl to mums šioje vietoje reikia vaikščioti važiuojamąja kelio dalimi, nuolat susidaro avarinių situacijų, kyla pavojus tiek pėsčiųjų, tiek vairuotojų saugumui", – rugpjūčio pabaigoje problemą dėstė Aleksoto gyventojai, prašę likti anonimais, nes bijojo sulaukti neigiamų sklypo savininkų reakcijų.

Aiškėja, kad gyventojų skundas nebuvo iš piršto laužtas. Atsakingos institucijos atliko sklypo, pastatų ir tvoros matavimus bei paaiškėjo, kad iš tiesų, dalis statinių patenka valstybinę žemę.

Sklypo statiniai matuoti vasaros pabaigoje.

Stovi nelegaliai

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) specialistai atliko patikrinimą ir rado neatitikimų.

"Kauno diena" buvo informuota, kad Lakūnų pl. 63A sklypo tvora net keliose vietose išlenda iš privataus sklypo ribų. Jame tvoros aukštis kinta nuo maždaug 1 iki 2,2 m. Specialistai pažymėjo, kad specialus leidimas reikalingas tvoros daliai, kuri viršija 2 m.

"Atsižvelgiant į tai, kad pagal teisės aktus tvoros, kurios aukštis viršija 2 m, mieste privalomas statybą leidžiantis dokumentas, dėl tvoros, kurios aukštis viršija 2 m, surašytas savavališkos statybos aktas. Pagal teisės aktus tvoros, kurios aukštis neviršija 2 m, ir betoninės aikštelės, kurios plotas neviršija 100 kv. m, mieste neprivalomas statybą leidžiantis dokumentas. Informacija dėl nurodytų objektų perduota pagal kompetenciją nagrinėti Nacionalinei žemės tarnybai prie Žemės ūkio ministerijos (NŽT). Ši institucija atsakinga už žemės naudojimo kontrolę", – pažymėta VTPSI atsiųstame komentare.

Susidūrėme su įžūliu kai kurių kitų miestiečių elgesiu, kai savavališkai užimama valstybinė žemė.

Specialistai taip pat nurodė, kad minėtame Aleksoto sklype į valstybinę žemę patenka ir dalis sandėlio bei betoninė aikštelė. Bendras užimtos valstybinės žemės plotas – apie 296 kv. m.

"Kadangi sandėlis buvo rekonstruotas pažeidžiant esminius statinio projekto, kurio pagrindu buvo išduotas statybos leidimas, sprendinius, buvo surašytas aktas dėl savavališkos sandėlio rekonstrukcijos. Dėl to surašyti privalomieji nurodymai per nustatytą terminą pašalinti savavališkos statybos padarinius – pertvarkyti sandėlį pagal statinio projekto, kurio pagrindu buvo išduotas statybos leidimas bei nugriauti tvorą", – apie tai, kad savavališkai pastatytų statinių turi nelikti valstybiniame sklype nurodė VTPSI.

Dienraščiui VTPSI atstovai aiškino, kad toliau savavališkos statybos padarinių šalinimas bus vykdomas Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatymo nustatyta tvarka.

"Jeigu yra svarbių priežasčių, privalomojo nurodymo pašalinti savavališkos statybos padarinius terminas gali būti pratęstas. Jeigu asmuo per nustatytą privalomojo nurodymo įvykdymo terminą privalomojo nurodymo pašalinti savavališkos statybos padarinius neįvykdo arba negauna statybą leidžiančio dokumento, inspekcija privalomąjį nurodymą perduoda priverstinai vykdyti antstoliui", – apie tolimesnius teisinius veiksmus pašalinti nelegalias statinių dalis iš Lakūnų pl. 63A paminėjo VTPSI atstovai.

Laukia baudos

NŽT taip pat "Kauno dienai" pateikė savo vertinimą, koks žemės plotas neteisėtai užimtas bei kokie veiksmai bus atliekami toliau.

"Atsižvelgiant į patikrinimo metu nustatytas aplinkybes, NŽT Kauno miesto skyriuje yra pradėta administracinio nusižengimo teisena dėl Administracinio nusižengimo kodekse numatyto pažeidimo – "Savavališkas žemės, miško, vandens telkinių užėmimas, naudojimas ir vengimas juos grąžinti". Pirmiausia valstybinę žemę užėmę asmenys bus kviečiami į NŽT Kauno miesto skyrių dėl nustatytų pažeidimų aplinkybių išaiškinimo. Taip pat jiems bus skiriama bauda", – dienraščiui komentavo NŽT atstovai.

Už tokius pažeidimus sklypo savininkams gresia bauda nuo 300 iki 560 eurų. Vėliau bus priimtas sprendimas dėl tvoros pašalinimo, jeigu to nebus padaryta, NŽT kreipsis į Kauno apylinkės teismą.

Tvarkys dokumentus

Lakūnų p. 63A sklypas priklauso Vilijai Zubrienei. Šeimininkė "Kauno dienai" yra sakiusi, kad tokį sklypą paveldėjo, o dabar sieks susitvarkyti visus reikiamus dokumentus, o apie dalies ūkinės paskirties pastato griovimą ji kol kas negalvoja.

"Aš viską paveldėjau maždaug prieš aštuonerius metus ir statybų procese nedalyvavau. Dabar tik pasižiūrėjau, kad viskas buvo statyta pagal projektą, oficialiai buvo gauti visi leidimai. Jei kažkas apsiskaičiavo ir netinkamai išdavė leidimus, tai jau jų problema", – po pirmųjų institucijų vizitų kalbėjo V.Zubrienė.

Tąkart ji tikino, kad su kaimynais esą visada gerai sutardavo, todėl nežinanti, kodėl dabar kažkam užkliuvo jos sklypą juosianti tvora. V.Zurbienė taip pat bandė teigti, kad niekas anksčiau esą nebuvo išsakę jokių priekaištų dėl galbūt užimtos valstybinės žemės. Vis dėlto, dabar paaiškėjus, kad skundas realus ir dalis jos turto patenka į valstybės sklypą, moteris tikino, kad sieks įteisinti pastatus ir viliasi, kad griauti nereikės.

"Dabar esu per NŽT papildomai užsakiusi matavimus ir, man atrodo, jau jie yra padaryti, tik aš dar nemačiau atsakymų. Šiuo metu kol kas neturiu laiko nuvažiuoti ir jų pažiūrėti. Bus matyti, kaip bus, galbūt leis išsipirkti. Dabar tvarkysiu dokumentus, kad viskas būtų tvarkinga", – "Kauno dienai" sakė V.Zubrienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ale matai kaip buna, grobia zemes

Romanovo puseserė

Romanovo puseserė portretas
Oi kaip apskundžiau ,net putka sušlapo...Tik lazda turi du galus ,skundikei irgi užmes

Grobuonė

Grobuonė portretas
Ji taip paveldėjo ,tai kas leidimus davė?Dabar valdžia ir sumokės nuostolius ,gal milijoną?Ten restauracinės dirbtuvės
VISI KOMENTARAI 11

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių