Garliavos arena ištuštėja tik naktį

Dažno pro Garliavą važiuojančio dėmesį traukia pastatas, prisišliejęs prie Jonučių vidurinės mokyklos. Skaidrus stiklinis fasadas, moderni apdaila ir nenutylantis žmonių klegesys. Šimtams Kauno rajono vaikų ir jaunuolių šis statinys tapo beveik kasdienio apsilankymo vieta, o vyresniems gyventojams – jaukia švenčių ir pramogų arena.

Investavo 16 mln. litų

Garliava visuomet turėjo kuo išsiskirti. Jau daugiau nei du šimtus metų skaičiuojanti Švenčiausios Trejybės bažnyčia, atnaujinta biblioteka, prekybos centrai, renovuotos mokyklos. Prieš keletą metų vienu Kauno rajono traukos centrų tapo modernus sporto ir sveikatingumo centras, duris atvėręs 2011-ųjų pavasarį.

Vieno moderniausių Kauno regione sporto centro istorija prasidėjo šalies ekonomikos pakilimo metais, tačiau statyba vyko ne pačiu lengviausiu – krizės laikotarpiu. 2007 m., išanalizavusi vietos sporto mokyklos problemas ir trūkumus, Kauno rajono savivaldybė nusprendė, kad naujas sporto ir sveikatingumo kompleksas yra būtinas. Jį statyti nuspręsta šalia Garliavos Jonučių vidurinės mokyklos. Parengus projektą jis buvo pateiktas Valstybės investicijų programai.

2008 m. pradėti projektavimo darbai. Pirminio projekto vertė viršijo 20 mln. litų. Vėliau sąmata pakoreguota iki mažiau nei 16 mln. litų, iš kurių didžiąją dalį padengė Kauno rajono savivaldybė. 1,65 mln. litų gauta iš Valstybės investicijų programos.

2009 m. lapkritį konkursą laimėjusi bendrovė "Rūdupis" pradėjo statybos darbus. Po pusantrų metų sporto centras atvėrė duris.

Statytojų teigimu, renčiant objektą, buvo paklota 3,1 km vamzdynų – jie uždengtų visą pagrindinę Garliavos arteriją – Vytauto g. Panaudota 800 kub. m gelžbetonio ir betono gaminių – to užtektų kitai miestelio gatvei – Darbininkų, kurios ilgis – 1,3 km, o 0,7 km ilgio Gėlių g. galėtų būti stiklinė – centre sumontuota net 380 kv. m stiklo paketų.

Išsiskiria universalumu

Kauno rajono arena iš kitų Lietuvoje išsiskiria universalumu, nes pritaikyta daugeliui sporto šakų. Solidumo objektui suteikia monolitinės tribūnos.
3 494 kv. m pastate įrengta pagrindinė, bokso, treniruoklių, parketinė salės, VIP ir įprasta tribūna, administracijos, teisėjų, apsaugos darbuotojų, inžinerinės, persirengimo patalpos, medicinos kabinetas, poilsio ir pasitarimų kambariai, sporto inventoriaus sandėlis.

Pagrindinėje salėje galima rengti tarptautines krepšinio, rankinio ir tinklinio varžybas, kurias stebėti gali nuo 800 iki 1,2 tūkst. žiūrovų. Kultūriniuose renginiuose (koncertuose, šokių konkursuose, festivaliuose) gali dalyvauti iki 1,7 tūkst. žiūrovų. Prie centro įrengtos dvi automobilių stovėjimo aikštelės, turinčios 114 vietų.

Sporto centre savo varžybas rengia net trys profesionalios komandos: Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) rungtyniaujantis Kauno rajono "LSU-Atleto" klubas, viena Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) lyderių "Hoptrans-Sirenos" ekipa ir šalies moterų rankinio lygos dalyvė Garliava "SM-CASCADA".

Nuo ryto iki vakaro

"Kauno dienai" apsilankius šiame sporto centre, jame, kaip paprastai, bumbsėjo kamuoliai, kitose erdvėse aidėjo muzika. Dešimtys sportuojančių vaikų ir jaunuolių liejo prakaitą rankinio ir svarsčių kilnojimo salėse.
"Veikiame jau trečią sezoną ir lankytojų nuolat daugėja. Dabar salė užimta nuo ankstyvo ryto iki dešimtos vakaro. Galima sakyti, kad pasiekėme didžiausią užimtumą", – rodydamas erdves pasakojo centro direktorius Marius Norvaiša.

Pasak jo, rytais sporto centrą užplūsta Jonučių mokyklos pradinukai, kuriems čia vyksta kūno kultūros pamokos. Nuo pietų prasideda Kauno rajono sporto mokyklos auklėtinių užsiėmimai ir varžybos, o vakare neretai rungtyniauja profesionalai arba suaugę sporto mėgėjai.

Be to, centre veikia treniruoklių salė, vyksta sportinių šokių, aerobikos, pilateso ir daugelis kitų užsiėmimų.

Varžybas čia dažniausiai rengia krepšininkai ir rankininkai, bet vyksta ir sporto populiarinimo bei sveikatinimo renginiai – olimpiniai festivaliai, moksleivių turnyrai.

"Rajono sportininkai įleidžiami nemokamai, o komercinius renginius įterpiame tik tada, jei randame laisvą valandą", – kalbėjo M.Norvaiša.

Pašnekovas prisiminė, kad, vos centrui atvėrus duris, ir sportininkai, ir žiūrovai neslėpė susižavėjimo arena. Juk iki tol jų varžybos ir treniruotės vykdavo ankštose mokyklų salėse.

Nepamiršta ir kultūra

Centras neapsiriboja vien sporto renginiais. Nuo praėjusio rugsėjo, jį sujungus su Garliavos kultūros centru, čia nuolat vyksta ir kultūriniai renginiai. Pasirodymus čia rengia liaudiškų šokių grupė "Ąžuolas", folkloro ansamblis "Gegutala", mišrus choras "Melodija" ir kiti.

"Iš pradžių kultūrininkai atsargiai žiūrėjo į naują erdvę. Daug kam buvo neįprasta koncertuoti sporto salėje, tačiau ši arena puikiai pritaikoma ir tokio pobūdžio renginiams. Turime nusipirkę parketą apsaugančią kiliminę dangą, sumontuojame sceną, parenkame dekoracijas", – pasakojo M.Norvaiša.

Centro vadovas, ne vienus metus ėjęs Vandžiogalos seniūno pareigas, neslėpė ir pats nesąs abejingas menui, nes kadaise baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją.
Tarp įsimintiniausių kultūrinių ir pramoginių renginių pašnekovas paminėjo ne vieną rimtesnį koncertą, tačiau bene daugiausia žmonių dėmesio sulaukė garliaviškių pasiektas neįprastas rekordas. Prie sporto centro buvo surengta originali kalėdinė akcija – didžiausias žmonių, pasipuošusių įvairiomis nykštukų kepurėmis, susibūrimas. 612-a – tokį rekordą tąsyk užfiksavo Lietuvos rekordų agentūros atstovai. Sporto centre vyko šiuolaikinių gatvės šokių renginys – triukšminga atranka į pasaulio hiphopo čempionatą.

Jau kovo 4-ąją centre ir jo prieigose planuojama pirmą sykį surengti nuotaikingą liaudišką Užgavėnių šventimą. Garliaviškių lauks blynų kepimas, Morės deginimas ir kitos tradicinės pramogos.

"Stengiamės, kad garliaviškiams ir jų atžaloms Sporto centras taptų neatsiejama švenčių ir aktyvaus laisvalaikio dalimi", – teigė M.Norvaiša.

Komentarai

Edas Nickus, LKL klubo Kauno rajono "LSU-Atletas" vadovas:

Į Garliavos sporto centrą persikėlėme, atrodo, užpernai. Tada dar rungtyniavome žemesnėje vyrų krepšinio lygoje – NKL. Patekome į bene geriausią areną visoje lygoje. Man patinka šios salės kompaktiškumas, ji puikiai pritaikyta krepšiniui, įranga atitinka tarptautinį lygį. Ne veltui pernai gruodį čia surengėme tarptautinį Kauno rajono mero taurės turnyrą. Esame rungtyniavę ir Kauno sporto halėje, tačiau ji mums kiek didoka. Ir Garliavoje nelengva prisivilioti žiūrovų, tačiau viskas logiška. Kai atvažiuoja garsi komanda, pavyzdžiui, Kauno "Žalgiris", arena būna sausakimša. Logistikos prasme, sakyčiau, kad kauniečiui nuvykti iki salės Garliavoje netgi patogiau nei, pavyzdžiui, Šilainiuose.

Rasa Žemantauskaitė-Matlašaitienė, LMKL klubo Kauno rajono "Hoptrans-Sirenos" direktorė:

Mūsų salė – geriausia lygoje. Jai prilygsta gal tik Utenos arena. Palyginimui: mūsų pagrindinė konkurentė Vilniaus "Kibirkštis" įsikūrusi tikrai prastesnėje bazėje. Nors Garliavos centro užimtumas labai didelis, visi randame vietos. Su krepšininkais ir rankininkėmis pasistumdome grafikus, kad niekas neliktų nuskriaustas. Į tokią salę negėda pasikviesti ir svečių. Tad kviečiamės rajono mokyklų moksleivius, rengiame įvairias akcijas. Jaučiame rajono valdžios palaikymą, todėl stengiamės jų nenuvilti. Kol kas rezultatai puikūs. Mėginsime kovoti dėl aukščiausių titulų, o mūsų arena turėtų tapti dar vienu mūsų koziriu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taskutis

Taskutis portretas
Ir kaip čia Valerij Makūnas - n4ra išliaupsintas... ir tik viena nuotrauka!!! Rajone jis yra dievas, kaip Janukovičius Ukrainoje ... buvo

Kovencas

Kovencas portretas
Na ir sulygino pirsta su b.......kaip sakoma.Zalgirio arena tai visai kito masto statinis-prestizinis visai saliai,o ne tik miestui.Garliavos sporto arena tikrai puiki ir savo vietoje apimtimi,paskirtimi ir talpumu.kad tik daugiau Lietuvos rajonu centru turetu ka nors panasdaus.Saunuoliai garliaviskiai

yo

yo portretas
o tuo tarpu Eurolygos kamdos, jas apklausus, kone vienbalsiai pareiškė, kad Zalgirio arena - geriausia Eurolygoje (16 klubu is 24). Kiti miestai gavo 3, 2 balsus. Koncertuoti vaziuoja nebe i vilniu, o Kauną - zymiausi atlikejai. Taip kad nevarykit. Garliavos arena - irgi puiki, bet cia nesulyginami dalykai
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių