Garsioji Perkūno alėjos vila bus atstatyta: rastas kompromisas?

Prieš keletą metų garsiai nuskambėjo Perkūno al. 11-ojo namo istorija. Tuomet tarpukario medinuką norėta visai nušluoti nuo žemės paviršiaus. Sustabdžius darbus, įsisuko teismų karuselę, o savininkas įpareigotas atstatyti apstatą. Dabar skelbiama, kad pavyko rasti kompromisą, kaip išsaugoti vertingas pastato savybes, bet taip pat ir įterpti modernius akcentus.

Rado kompromisą

Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyrius vedėjas Saulius Rimas pasidalijo žinia apie Perkūno al 11-ojo namo likimą. Panašu, kad savininkams, architektams bei paveldo sergėtojams pavyko rasti bendrus taškus, kaip galėtų medinukas atrodyti ateityje.

„Savaitės pabaiga tinka optimistinėms naujienoms. Panašu, kad šiandien Perkūno al. 11 namo istorijoje pagaliau pasiektas persilaužimas ir rastas konsensusas dėl pastato atstatymo su jo savininku“, – pranešė S.Rimas.

S.Rimo feisbuko nuotr.

Specialistas nurodė, kad Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba priėmė sprendimą įrašyti namą Perkūno al. 11 į kultūros vertybių registrą, patvirtino jo vertingąsias savybes ir išreiškė rekomendacinį pritarimą šio pastato atstatymo priešprojektiniams pasiūlymams, kuriuos rengė architektų bendrovė „G. Natkevičius ir partneriai“. Priešprojektiniuose pasiūlymuose numatyta atkurti pastato istorinį pastato tūrį, fasadus ir kitas jo išorės esminius architektūrinius elementus.

Atsiras priestatas

Tačiau atstačius Perkūno al. 11-ąjį namą, bendras vaizdas bus visai kitoks. Šalia atstatyto medinuko atsiras ir modernus priestatas.

„Kiemo pusėje formuojamas naujas priestatas. Daugiau kol kas į detales eiti nenorėčiau, prašau dar šiek tiek kantrybės. Dar prireiks kelių savaičių, kol objektas su vertingosiomis savybėmis fiziškai atsidurs kultūros vertybių registro duomenų bazėje, o jau netrukus po to seks pilnos apimties projektinių pasiūlymų derinimo KAUET ar RAT architektų cecho tarybose ir viešinimo procedūros, kur visuomenė galės nuodugniai susipažinti su sprendiniais ir teikti pastabas“, – teigė S.Rimas.

Panašu, kad šiandien Perkūno al. 11 namo istorijoje pagaliau pasiektas persilaužimas.

Jis neabejojo, kad kai projektas pilnai bus prieinamas visuomenei, kils nemažai diskusijų, tačiau iki to dar reikia šiek tiek palaukti.

Griovė tris dienas

„Kauno diena“ primena, kad Perkūno al. 11-ąjį namą darbininkai neturėdami leidimo pradėjo griauti 2020-ųjų metų spalio viduryje. Pirmąją griovimo dieną darbai buvo sustabdyti paveldosaugininkų, tačiau kitą dieną vėl prasidėjo medinuko naikinimas.

Paveldo sergėtojai ir antrąjį kartą darbus sustabdė. Tada darbininkai padarė pertrauką ir prie griovimo darbų grįžo šeštadienį, kuomet dalis valstybinių institucijų specialistų nedirba. Tuomet tarpukario medinukui kliuvo labiausiai, sunkioji technika nurėžė dalį stogo, atidengė sienas ir vaizdą į senuosius kambarius.

Žmonės susirinko pasirašyti peticiją dėl griaunamo Perkūno alėjos namo. Tuomet į darbų stabdymą įsitraukė ne tik kultūros paveldo specialistai, bet ir aplinkosaugininkai, nes griaunant stogą buvo sutrupinta šiferio danga ir pavojingos sveikatai asbesto dulkės pasklido Žaliakalnio rajone.

Vėliau įvairios institucijos ėmė aiškintis dėl leidimų, dėl vertingų savybių, kultūros paveldo elementų ir pan. Savininkas Artūras Dankovskis savo tiesą esą medinuko griovimui leidimo nereikėjo bandė įrodyti teisme. Savo ruožtu paveldosaugininkai padavė į teismą pastato griovėjus ir po ilgų teismo posėdžių buvo nuspręsta, kad Perkūno al 11-asis namas turi būti atstatytas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

baikite

baikite portretas
rėkauti puskvailiai .... bus naujas , konkurso keliu , suprojektuotas 2 dalių pastatas ir nustosite gadinti orą - jokio karo nebus

tomas

tomas portretas
siūlomas naujas priestatas tragiškai nedera prie numatomo atstatyti istorinio pastato.visiška beskonybė.ar autorius nesusigaudo situacijoje...šeip jam tai būdinga...

LIETUVIS

LIETUVIS  portretas
Kas toks Artur Dankovsky? Otkudo deniuški? Jokių kompromisų.Kaip ir putleristano ir UKRAINOS kare.JOKIŲ!!!
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių