Pereiti į pagrindinį turinį

Gyventojus siutina statybos šalia Ąžuolyno

2017-05-17 08:10

Kultūros paveldo saugomoje teritorijoje šalia Ąžuolyno kyla daugiabučiai. Vien per praėjusią savaitę čia užregistruoti keli incidentai. Vieno jų metu sužalotas darbuotojas.

Naktinis triukšmas

Vaižganto g. 11 statomi šešių prabangių daugiabučių kvartalas. Vos prasidėjus darbams apie 80 a sklype aplinkiniai gyventojai sunerimo: dėl Žaliakalniui nebūdingo užstatymo intensyvumo, galimų dar didesnių transporto spūsčių atsikrausčius naujakuriams.

Statybos darbus atlieka bendrovė "Mitnija", darbų užsakovas – bendrovė "Egavi".

Šioms aistroms šiek tiek nurimus, gyventojų nepasitenkinimą sukėlė iš statybvietės net ir naktimis ėmęs kilti triukšmas.

"Gegužės 9 d. 23.51 val. buvo gautas pranešimas, kad Vaižganto gatvėje esančioje statybų aikštelėje vykdomi statybų darbai, važinėja sunkiasvorė technika ir keliamas triukšmas. Pareigūnai nuvykę į įvykio vietą triukšmo neaptiko. Gegužės 10 d. 00.25 val. pakartotinai gautas iškvietimas tuo pačiu adresu. Pareigūnai nuvykę rado darbų vykdytoją, kuris patikino, kad darbai nakties metu buvo sustabdyti", – "Kauno dienai" sakė Kauno policijos atstovai.

Anot jų, Žaliakalnio policijos komisariato pareigūnai tikrina, ar yra gautas leidimas vykdyti statybų darbus nakties metu.

"Mitnijos" projektų vadovas Andrius Balčiūnas, atsiprašydamas gyventojų už laikinus nepatogumus, aiškino, kad statybos yra intensyvus, kompleksinis ir triukšmingas procesas.

"Kartais pasitaiko atvejų, kai dėl technologinių reikalavimų tam tikri darbai turi būti atlikti tiksliai ir nepertraukiamai. Jūsų minimą dieną buvo vykdomi svarbūs betonavimo darbai, jie turėjo būti baigti laikantis nenutrūkstamo technologinio proceso reikalavimų. Leiskite užtikrinti, jog mano projekto komanda dės visas pastangas, kad tęsiant šio objekto statybą aplinkinių namų gyventojai kuo mažiau pajustų jų įtaką savo kasdieniam gyvenimui", – teigė atstovas.

Jis žadėjo sustiprinti darbų planavimo procesą, kad triukšmą keliantys statybos darbai būtų atliekami tik dienos metu, o atsiradus neatidėliotinam poreikiui triukšmingus darbus atlikti ne darbo valandomis, būtinai iš anksto informuos aplinkinių namų gyventojus.

Susidarė pavojinga situacija

Gyventojai pasakojo, kad nerimo netrūksta ir dėl kitų incidentų – praėjusią savaitę statybvietėje sužalotas darbuotojas, o šalia "Ąžuolyno namų" vykdant darbus esą buvo pažeista šiluminė trasa.

"Taip, ten iš tiesų yra naujas "Kauno energijos" šilumos tiekimo vamzdynas, tačiau statybos darbus šiuo metu toje vietoje vykdo bendrovė "Mitnija". Gegužės 9 d., kasdami tranšėją pamatams, darbininkai priartėjo prie naujai sumontuoto šilumos tiekimo vamzdyno. Gruntas toje vietoje buvo įmirkęs ir dėl to šiek tiek pasislinko gelžbetoninis apsauginis lovys", – pasakojo "Kauno energijos" Personalo ir administravimo skyriaus atstovas ryšiams su visuomene Ūdrys Staselka.

Jo turimais duomenimis, darbai buvo sustabdyti, nukelti lovio dangčiai, slinkimas sustabdytas. Patys poliuretanu dengti šilumos tiekimo vamzdžiai pažeisti nebuvo, šilumos tiekimas vykdomas.

Tiria dvišalė komisija

Ne taip greitai pasekmės išnyks statybvietėje sužalotam darbuotojui. "Kauno dienos" žiniomis, vyrui nustatyti daugybiniai lūžiai.

Tai, kad buvo įvykusi nelaimė, patvirtino ir "Mitnijos" atstovai. "Darbuotojas antradienį statybos aikštelėje patyrė lengvą kūno sužalojimą, nes nesilaikyta ypač griežtų kompanijos darbų saugos politikos reikalavimų ir procedūrų. Po šio įvykio mes dar labiau sustiprinome darbų saugos kontrolę objekte, taip pat suplanavome papildomus mokymus visiems darbuotojams", – teigė "Mitnijos" projektų vadovas A.Balčiūnas.

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Komunikacijos skyriaus vedėja Marija Čereškevičiūtė teigė, kad informacijos apie įvykį darbe, nutikusį "Mitnijos" darbuotojui statybvietėje Vaižganto g. 11, Kaunas, inspekcijos Kauno skyrius iš įmonės nėra gavęs.

"Šio skyriaus žiniomis, šiuo metu įvykį tiria įmonės dvišalė komisija", – pranešė M.Čerečkevičiūtė.

Pagal Nelaimingų atsitikimų darbe tyrimo ir apskaitos nuostatus, darbdavys nedelsdamas privalo pranešti atitinkamam VDI teritoriniam skyriui apie kiekvieną įvykį darbe, dėl kurio darbuotojas mirė, taip pat jeigu darbuotojas miršta dėl nesusijusios su darbu ligos arba sunkiai pakenkta darbuotojo sveikatai.

Kitais atvejais įvykį darbe tiria darbdaviui atstovaujančio asmens įsakymu ar kitu tvarkomuoju dokumentu patvirtinta dvišalė komisija, sudaryta iš vienodo skaičiaus darbdavio atstovų, kuriuos skiria darbdavys, ir darbuotojų atstovų saugai bei sveikatai. Atliekant tyrimą gali dalyvauti nukentėjęs darbuotojas arba jo įgaliotas asmuo. Tyrimo išvadas įmonė turės pristatyti VDI Kauno skyriui.

Gelbėsis požeminiu parkavimu

"Ažuolyno namų" projekto vykdytojos "Egavi" direktorius Justinas Barniškis teigė, kad statybvietė perduota "Mitnijai", ši ir atsakinga už tai, kaip vyksta statybos. Praėjusį ketvirtadienį "Egavi vadovas" teigė, kad nei žodinės, nei raštiškos pretenzijos ar skundai bendrovės nebuvo pasiekę.

Norime patikinti, kad nerimas kyla tik iš nežinojimo. Projekte numatytas požeminis parkavimas.

Kitas klausimas – dėl nepasitenkinimo išaugsiančiu automobilių srautu šioje vietoje ir dar labiau paaštrėsiančiu parkavimo vietų trūkumu.

"Norime patikinti, kad nerimas kyla tik iš nežinojimo. Projekte numatytas požeminis parkavimas", – pasakojo J.Barniškis. Anot jo, 84 butams numatytos 100 požeminių ir 20 antžeminių automobilių stovėjimo vietų.

Priekaištus dėl istorinio rajono darkymo daugiabučiais J.Barniškis atrėmė teigdamas, kad daugiabučius statyti Vaižganto gatvėje numatyta dar 2010 m.

"Įsigijome teritoriją su jau parengtu detaliuoju planu", – teigė vadovas. Statybų pabaiga planuojama kitų metų pirmąjį ketvirtį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų