Į VDU Botanikos sodą sugrįžo tropiniai drugiai: eksponuojami kartu su orchidėjomis

Kol pavasaris neskuba ateiti, pasimėgauti tropikų šiluma ir spalvomis kviečia Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo oranžerija Kaune, kurioje nuo kovo 15 d. atidaryta tropinių drugių paroda.

Įprastai tradicinę drugių parodą VDU Botanikos sodas eksponuodavo ir lankytojus atogrąžų šiluma bei drugių plazdėjimu džiugindavo kasmet, tamsiuoju ir niūriuoju rudens-žiemos laikotarpiu. Dabar, po kelerių metų pauzės, drugiai sugrįžo kaip šilumos, saulės ir niekaip į Lietuvą neskubančio ateiti pavasario pranašai.

„Drugiams ir orchidėjoms skirtoje oranžerijos dalyje jau skraido dalis išsiritusių pirmosios siuntos drugių. Drugių lėliukės į mūsų oranžeriją atkeliauja iš Olandijos. Daugiausia turime žydrasparnių Morpho peleides, pelėdų akis ant sparnų mėgdžiojančių Caligo memnon, oranžiniais raštais margintų Cethosia biblis, Afrikos monarchais vadinamų Danaus chrysippus, greitai skraidančių rainų sparnų Parthenos sylvia, žydrais švytinčiais taškais juodame fone žavinčių Hypolimnas bolina, iš Azijos kilusių juodų su raudonais akcentais Papilio rumanzovia ir į juos panašių didingųjų Papilio lowi, salotiniu žalumu spindinčių Siproeta stelenes, ryškiomis raudonomis dėmėmis perspėjančių veržliųjų Heliconius erato, kaligrafiškai išpieštų Idea leuconoe, puikiai sudžiūvusiu lapu gebančių apsimesti Doleschalia bisaltide rūšių drugių; kitų rūšių – po vieną ar du drugius. Gamtoje šios drugių rūšys gyvena pietrytinėje Azijos dalyje, Pietų ir Centrinėje Amerikoje,“ – pasakoja parodą kuruojanti VDU Botanikos sodo gidė Edita Braun.

VDU Botanikos sodo nuotr. 

Parodoje galima grožėtis skraidančiais ir besimaitinančiais drugiais. Vieni maitinasi vaisių sultimis ar dirbtiniu nektaru, kiti žiedadulkes ir nektarą renka iš žydinčių augalų.

Pirmą kartą drugiams maitintis panaudotas iš Australijos kilęs itin dailus augalas siauralapis žėruonis, kurio žieduose ypač daug nektaro. Taip pat drugius vilioja įvairiaspalvės kalankės, pradeda žydėti Streptocarpus saxorum, Pentas lanceolata.

VDU Botanikos sodo nuotr. 

Parodoje drugiams sudaromos atogrąžų sąlygos – jų patalpoje drėgna ir šilta.

Iš lėliukių drugiai išsirita inkubatoriuje, o kai sparneliai sutvirtėja – jie išleidžiami į parodos patalpą. Drugiai gerokai aktyvesni saulei šviečiant, o kai lyja – jie dažniau slapstosi tarp augalų lapų. Pasitaiko, kad drugiai tupia ant lankytojų – jei juos suvilioja, pvz., kvepalų kvapas ar drabužio spalva.

Tropiniai drugiai šiemet šimtmetį švenčiančio VDU Botanikos sodo oranžerijoje plasnos apie du mėnesius – iki gegužės vidurio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

,,Roops'ai"

,,Roops'ai" portretas
galėtų parašyt kokį TV projektą šia linija. Jiems tokia aplinka stebėtinai tinka. Galėtų pavaryt per ES panašias vietas..nu žodžiu..Manau turėtų nemažą pasisekimą kaip dabar turi pasisekimą laida ,,Svajonių sodai" Tik pas juos dabar prigrūdo daug reklamos.. Žmonės pavargo nuo nuolatinių TV balso konkursų o paprasti gražūs ir naudingi dalykai čia labai reti ,,Atgal į gražiąją Gamtą", skant..:D)

yja

yja portretas
šaunu. Ačiū už informaciją
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių