Įsiutino griovimo darbai per karantiną: visos dulkės sklido į mūsų namus

Nuo rudens apsaugine tvora apjuostoje buvusio Kalniečių prekybos centro teritorijoje šią savaitę pradėjo zuiti griovimo darbus atliekanti technika.

Tai gerokai nustebino šiuo metu dėl šalyje paskelbto karantino namuose įkalintus aplinkinių namų gyventojus. Pasak jų, pirmąją dieną šie buvo priverti aklinai užsibarikaduoti, nes pro atidarytus langus ritosi statybinių dulkių kamuoliai. Griovimo darbus vykdančios bendrovės atstovas šį faktą neigia.

Privertė užsibarikaduoti

Kaip teigia procesą teritorijoje prie pastato, esančio Savanorių prospekto ir P.Lukšio gatvės sankirtoje, stebėję žmonės, tądien ekskavatorius metalinėmis žnyplėmis su nedidelėmis pertraukomis kandžiojo minėtą statinį, mesdamas jo lūženas žemyn, o vėliau šluodamas jas į krūvą. Tuo metu asfaltas esą nuo kylančių dulkių nebuvo drėkinamas.

"Pirmadienį nuo ryto pradėjo griauti ir griovė ne nuolat, o metodiškai – sukeldami dulkių pliūpsnį ir sustodami bei išsiskirstydami. Nors vėjas buvo permainingas, visos dulkės sklido į mūsų namą – užsidarėme balkonus, langus, nes kęsti buvo neįmanoma. Kai kurie gyventojai net išėjo buriuotis prie namo skėsčiodami rankomis ir nežinodami, ką daryti", – pasakojo vos keliolika metrų nuo buvusio Kalniečių prekybos centro nutolusiame daugiabutyje gyvenantis Antanas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Pašnekovas užsiminė siekdamas išsiaiškinti, kas vyksta, nieko nelaukdamas puolęs skambinti į skirtingas institucijas ne tik Kaune, bet ir sostinėje, tačiau jokios naudingos informacijos taip ir nesulaukė.

"Suprantame, kad griovimo darbus turima įvykdyti ir dėl to nepriekaištaujame, bet pasirinkta darbo metodika – nepateisinama. Juk galima pastatyti galingus tentus, kad būtų sumažintas sklindančių dulkių kiekis. Vandens liejimas taip pat numatytas. Griovimo darbų projektas turi būti suderintas su Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovais bei atitikti visus reikalavimus. Kai griovimo darbai vykdomi gyvenamojo kvartalo viduje – reikalavimų yra dar daugiau", – pabrėžė gyventojas.

Nesąmonė – tikrai nebuvo didelių dulkių, ėmėmės visų priemonių.

Nelaistė tik pusdienį?

Dėl kauniečio įvardytos problemos dienraščio žurnalistai kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės atstovus. Jie savo ruožtu patikino pranešę ir Eigulių seniūnijos specialistams. Kaip paaiškėjo, antradienį kebli situacija dėl kylančių statybinių dulkių jau buvo išspręsta. Asfaltas pradėtas drėkinti.

"Antradienį jau 10 val. ryto dirbant ekskavatoriui šalia stovėjo žmogus su vandens žarna ir laistė konstrukcijas. Dulkės nekilo. Šiandien 9 val. taip pat buvo ruošiamasi darbams – atvyko sunkvežimis su keturiomis vandens talpomis", – sakė Eigulių seniūnijos atstovai.

Tačiau trečiadienį "Kauno dienai" susisiekus su šiuo metu griovimo darbus atliekančios bendrovės "Vilniaus betono demontavimo technika" atstovais ir pasiteiravus, kodėl asfaltas statybvietėje nebuvo drėkintas pirmąją darbų atlikimo dieną, šie šį faktą neigė.

"Nesąmonė – tikrai nebuvo didelių dulkių, ėmėmės visų priemonių. Taip, pirmosios dienos pusdienį nelaistėme, bet po to atvažiavo mūsų mašina su konteineriu, įrenginiais ir žarnomis. Liejome vandenį kaip ir iki šiol. Turiu drono ir kitą vaizdinę medžiagą, esu ramus", – tikino darbų vadovas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Inspekcijos nurodymas

Kaip dienraščiui teigė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovai, šiuo metu buvusio Kalniečių prekybos centro teritorijoje atliekami griovimo darbai, kurių neįvykdė ankstesnis pastato savininkas, kai Statybų inspekcijos dar 2012 m. jam buvo nurodyta pašalinti savavališkos statybos padarinius. Tad šio įpareigojimo ėmėsi naujasis pastato savininkas.

Pasak Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos, dar 2011 m. lapkričio 2 d. buvo gautas anoniminis pranešimas, dėl kurio 2011-ųjų lapkričio 4 d. nuspręsta atlikti prekybos paskirties pastato, esančio Savanorių pr. 375, Kaune, faktinių duomenų patikrinimą.

Per patikrinimą pastato statytojas – bendrovė "VKK investicija" – nepateikė statybą leidžiančių dokumentų atliktiems statybos darbams. Atsižvelgdama į tai, Statybos inspekcija statytojui 2012 m. liepos 4 d.  surašė privalomąjį nurodymą pašalinti savavališkos statybos padarinius – nugriauti prie prekybos pastato Savanorių pr. 375, Kaune, šiaurinės sienos pastatytą 3,60 m pločio, 6,00 m ilgio, 4,30 m aukščio priestatą ir prie vakarinės sienos pastatytą 5,90 m pločio, 22,80 m ilgio, 10,50 m aukščio priestatą.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Savo aukso amžiaus taip ir nesulaukė

Kaip "Kauno dienoje" buvo rašyta anksčiau, prieš dešimtmetį didžioji prekybos centro dalis priklausė turto nuomos bendrovei "Vicus". Jos direktorius dienraščiui yra pasakojęs, kad, suremontavus pirmąjį aukštą, klientus pasitiko atnaujintos erdvės, automatiškai atsidarančios durys.

Dar remontuojama erdvė tąkart buvo atskirta nuo smalsuolių akių. Suremontavus antrąjį prekybos centro aukštą, klientus turėjo pasitikti apie 20 įvairių parduotuvėlių. "Nuo pat prekybos centro pastatymo visi jį melžė, bet niekas nešėrė. Nebuvo atlikta nė mažiausio remonto. Dabar planuojame investuoti daugiau, negu vertas pats pastatas. Ateis ta diena, kai kelsime klausimą dėl pastato padidinimo tiek, kiek leis aukštingumas", – prieš dešimtmetį "Kauno dienai" gyrėsi tuometis "Vicus" vadovas Saulius Jakelaitis, planavęs kada nors čia įrengti modernų komercinės paskirties pastatą. Deja, užsibrėžtų tikslų pasiekti nepavyko.

"Kauno dienos" šaltinių duomenimis, buvusio Kalniečių prekybos centro pastatą įsigijo Klaipėdoje registruota bendrovė, susijusi su Nyderlandų kapitalo įmone, valdančią prekybos centrą "Molas" ir kitus komercinės paskirties objektus Vilniuje bei uostamiestyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

patikslinkit

patikslinkit portretas
ar "Molas" tebepriklauso tam veikėjui, kurio duktė už Numavičiaus ištekėjo, ar jau perparduotas. Juk "Molo" vietoj buvo didelis stadionas, bet pinigams godūs veikėjai jį pardavė, pažeisdami visuomenės interesą...

Benas

Benas portretas
Kauniečius lengva įsiutinti... :D

Kaimynka

Kaimynka portretas
Labai lauksime mamos Maximos!!!!!
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių