Pereiti į pagrindinį turinį

Įtakingiems kaimynams užkliuvo roko klubas?

2014-11-05 03:00

Miesto tarybos narys su žinomu architektu užsimojo uždaryti viename Laisvės al. kieme veikiantį jaunimo pamėgtą klubą? "Mus jau tikrino įvairios institucijos, tačiau, atrodo, įtakingiems mūsų kaimynams to negana", – stebėjosi baro šeimininkas.

Kitokie nepatinka

Ketvirtadienį miesto taryba spręs, ar drausti prekiauti alkoholiniais gėrimais nuo 22 iki 8 val. viename iš Laisvės al. kiemų veikiančiam barui "Underground Pub".

Teigiama, kad sprendimo projektas atsirado sulaukus gyventojų skundų, tačiau baro savininkai ir darbuotojai įžvelgia įtakingų kaimynų norą uždaryti jaunimo pamėgtą pasilinksminimo vietą.

"Kliūva viskas – kad mes lauke stovime ir kalbame, kad ne taip rengiamės. Nuolat girdime visokių replikų", – liūdnai šyptelėjo "Underground Pub" barmene dirbanti Klaudija Žilinskaitė.

2010-aisiais buvusiame restorano "Tulpė" konditerijos ceche atsidariusį barą "Underground Pub" išpopuliarino projektas "Pirmą kartą scenoje", kviečiantis jaunus ir dar nežinomus muzikantus pasirodyti klausytojams. Tačiau netrukus baro kasdienybę apkartino nuolatiniai skundai, visų įmanomų institucijų patikrinimai, replikos darbuotojams ir lankytojams. "Turime kaimynų, kurie sako esantys įtakingi", – prasitarė baro įkūrėjas Ruslanas.

Už keliasdešimties metrų nuo pačioje miesto širdyje – Laisvės al. pašonėje – veikiančio baro gyvena miesto tarybos narys socialdemokratas Židrūnas Garšva ir "Vieningo Kauno" narys, architektas Virginijus Juozaitis. Pastarasis, pasak "Underground Pub" darbuotojų, itin mėgsta eidamas pro šalį paauklėti ir pagąsdinti.

Sulaukia visokių replikų

Pasak baro steigėjo Ruslano, gretimame name gyvenantis Ž.Garšva įrengė vaizdo stebėjimo kamerą, ir, pasirodžius žmonėms prie baro, netrukus atvyksta savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai arba policijos pareigūnai.

"Susėdome bare trise: mes, dvi barmenės, ir vienas lankytojas, pradėjome kalbėtis ir netrukus pasirodė pareigūnai – esą mes triukšmaujame", – tokiu kaimynų akylumu stebėjosi barmenė Klaudija.

Kaip sakė baro įkūrėjas Ruslanas, skundai dėl "Underground Pub" pasiekė, ko gero, visas įmanomas kontroliuojančias institucijas. "Mus tikrino ir Darbo inspekcija, ir Mokesčių inspekcija, ir Visuomenės sveikatos centras. Buvome kaltinami dėl nelegalaus darbo, dėl prekybos surogatiniu alkoholiu, dėl triukšmo. Pažeidimų nebuvo rasta. Triukšmą matavome ir patys, bet kad jis būtų viršytas, neužfiksuota", – aiškino Ruslanas.

Jis stebėjosi savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojų gebėjimu nustatyti triukšmo lygį. Anot verslininko, savivaldybės atstovai niekada jokiais prietaisais triukšmo nematavo, tačiau barui buvo išrašyta baudų.

Baro įkūrėjas Ruslanas sako padaręs viską, kad kaimynai patirtų kuo mažiau nepatogumų: buvo užsandarinti pastato langai, įdarbintas žmogus, kuris įspėja lankytojus nesinešti gėrimų į lauką ir nekelti triukšmo, tvarkomos prieigos.

"Kiek kartų raginau kaimynus, kad reikia spręsti kieme stovinčių buitinių atliekų konteinerių problemą, nes juose rausiasi valkatos, išmėto šiukšles, tačiau ši problema niekam neįdomi", – pastebėjo "Underground Pub" akcininkas.

Erdvė renginiams

"Mūsų bare savo knygą "Vilko valanda", pripažintą geriausia metų knyga, pristatė Andrius Tapinas. Kiekvieną savaitę rengiame senųjų filmų peržiūras. Pas mus koncertavo elektroninio roko grupė iš Italijos F.O.O.S., Estijos kultūros ministerijos remiama "power jazz" grupė "Phlox", daugybė kitų atlikėjų iš įvairių pasaulio šalių ir, aišku, Lietuvos", – vardijo baro įkūrėjas Ruslanas.

Baro darbuotojai neslepia apmaudo, kad yra prilyginami eiliniam naktiniam taškui, kuriems negalioja jokie apribojimai.

"Underground Pub" baro darbuotojai pripažįsta, kad bare renkasi ne tie, kurie klauso popmuzikos, tačiau nereikia galvoti, kad jie – girtuokliai, narkomanai ir asocialūs asmenys, kaip bandoma įrodyti įvairioms institucijoms rašytuose skunduose. "Toks mūsų kaimynų elgesys primena "tarybinių dešrelių" sindromą, kai ilgimasi laikų, kai visi dėvėjo vienodus drabužius, tikėjo viena partija ir žygiavo į "šviesią ateitį" smerkdami išsišokėlius", – palygino "Underground Pub" atstovai.

Baro įkūrėjas Ruslanas sakė raštu kreipęsis į miesto merą Andrių Kupčinską ir visas miesto tarybos frakcijas, norėdamas atkreipti dėmesį, kad įtakingais save laikantys asmenys bando sužlugdyti barą, o Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai uoliai vykdo tokių asmenų nurodymus.

Nepatiko klausimai

"Aš tai labai nepatenkintas. Jūs ateikite ir pažiūrėkite, kaip ten atrodo. Turbūt neįsivaizduojate, kas ten vyksta?" – paklaustas apie gretimame kieme veikiantį "Underground Pub" dėstė architektas Virginijus Juozaitis.

Anot jo, lankytojai ten pradeda rinktis 20 val. vakaro ir išeina ryte, kai visi eina į darbą, o viskas vyksta lauke. Pasiteiravus, ar baras veikia lauke, ar viduje, V.Juozaitis pripažino, kad baras – viduje. "Visi išeina parūkyti, išsineša alų, ir ten vyksta tokie įdomūs renginiai su muštynėmis", – aiškino baro kaimynas ir suskubo patikslinti, kad jis pats nė sykio skundo nerašęs.

V.Juozaitis vis kartojo, kad baro kaimynyste nepatenkintas visas kvartalas. "Aš mažiausiai kišuosi, bet aš iš tų, kurie labai nepatenkinti, nes mano langai išeina tiesiogiai į jų aikštelę ir aš matau, kas ten vyksta. Du ar triskart bėgau gelbėti mušamų žmonių, tai ar čia gerai?" – klausė architektas.

Pasiteiravus, kas ir ką ten mušė, baro kaimynas supyko. "Klausykit, jūs čia mane kaip mažą vaiką klausinėjat. Kas mušė? Gal jūs netikras? Ar turite įrodymų? Aš jums sakau, kokia yra padėtis. Padėtis yra labai nekokia", – atkirto V.Juozaitis.
Paklaustas, ar jis norėtų uždaryti "Underground Pub", baro kaimynas atšovė: "Aš norėčiau naktį atsidaręs langą negirdėti koncertų, rėkavimų ir muštynių."

Po pokalbio – sujudimas

Gretimame kieme gyvenantis miesto tarybos narys Ž.Garšva tikino nieko negirdėjęs apie tarybos sprendimo projektą apriboti barui "Underground Pub" prekybos alkoholiu laiką, tačiau, kaip ir V.Juozaitis, aiškino apie baro lankytojų keliamą triukšmą.

Jis tikino, kad sprendimo projektas taryboje dėl prekybos alkoholiu laiko apribojimo atsirado ne jo iniciatyva ir jis visai nesiekia, kad baras būtų uždarytas.

"Aš visada už verslą ir visada pasisakydavau prieš kažkokius naikinimus. Mano asmenine nuomone, kelioms valandoms apribojus, reikėtų pasižiūrėti, kaip viskas vyksta toliau. Gal tai galėtų būti bent laikinas sprendimas, ir tai būtų išeitis. Galbūt situacija susitvarkytų, jeigu jie pradėtų skirstytis, pavyzdžiui, 24 val. nakties. Tada liktų laiko išsimiegoti, bet naikinti tai būtų absurdas", – pareiškė Ž.Garšva.

Po pokalbių telefonu su V.Juozaičiu ir Ž.Garšva į redakciją ėmė skambinti "Underground Pub" kaimynais prisistatę vyrai. "Tas baras neturi egzistuoti. Užrakinsim bromą ir vsio!" – pareiškė Armandu prisistatęs pašnekovas.

Pažeidimų nerado?

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Danas Bortkevičius pripažino, kad skundų dėl "Underground Pub" būta, tačiau kas tie besiskundžiantieji, neįvardijo. "Turiu nedarbingumo pažymėjimą. Mintinai visko neatsimenu, o dokumentų patikrinti šiuo metu negaliu", – atsiprašydamas paaiškino D.Bortkevičius.

Pasiteiravus, kaip jo skyriaus darbuotojai tikrina triukšmo lygį, D.Bortekvičius aiškino, kad po 22 val. lauke negali sklisti muzika iš garso kolonėlių ar pro atidarytus langus. "Mes važiavome tikrinti, bet tokių pažeidimų neužfiksavome", – pripažino savivaldybės atstovas.

D.Bortkevičius taip pat užsiminė, kad sulaukta skundų dėl šiukšlių baro prieigose. "Sudaužytų butelių buvo rasta, bet ten kažkokių ypatingų pažeidimų nebuvo", – sakė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas.

Senamiestyje leido linksmintis

Šių metų liepą miesto tarybai buvo siūloma apriboti prekybą alkoholiu dviem Rotušės a. naktiniams barams, nes vienas jų kaimynas nuolat rašė skundus dėl triukšmo.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė perspėjo Kauno politikus, kad bandymas apriboti dviejų klubų Rotušės a. veiklą gali sukurti precedentą, kuris iš esmės pakeis atsinaujinančio miesto centro vystymosi kryptį. Senamiesčio verslininkai taip pat nerimavo, kad tai gali tapti precedentu užnerti kilpą visoms pasilinksminimo vietoms Kauno senamiestyje, bet politikai galiausiai nusprendė apribojimų netaikyti.

Tuomet buvo priminta, kaip ilgai buvo stengiamasi atgaivinti gyvenimą Senamiestyje ir miesto centre, o kai tylą pakeitė šurmulys, vyksta daug įvairių renginių, veikia daug kavinių, atsirado tuo nepatenkintų gyventojų.

Pasilinksminimo vietų Rotušės a. kaimynyste besiskundžiantis Kęstutis Jaras "Kauno dienai" gyrėsi parašęs daugiau kaip 100 skundų. Rotušės a. veikiančio naktinio klubo "G-Loft" savininkai patys kvietė specialistus, kad būtų išmatuotas triukšmo lygis, tačiau skundus rašęs žmogus į savo butą net su antstoliais neįsileido.

Miesto valdžia ne kartą ragino verslininkus atgaivinti Senamiestį ir kitas miesto centro erdves. Prabilta ir apie tai, kad miesto centre turėtų būti taikomi kitokie reikalavimai dėl triukšmo negu miegamuosiuose rajonuose.

"Negalime Senamiesčio paversti Vainatrakio kapinėmis. Nepatenkintų žmonių visada bus", – tuomet sakė Socialdemokratų frakcijos seniūnas Valys Venslovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų