Įžūlūs šiukšlintojai gamtos kampelyje išmetė padangas – pilietiški žmonės privertė viską susirinkti

Kauno rajone, Vaišvydavoje įžūlūs šiukšlintojai saulėtą rytą nusprendė atlaisvinti garažus ir gamtos kampelyje išmetė senas padangas. Pro šalį važiavę vietiniai juos sugėdino – liepė padangas susikrauti atgal į automobilį ir išsivežti.

Ne vietoje metamos padangos

Vaišvydavos bendruomenės pirmininkas Šarūnas Žitkevičius antradienio ryte vaizdo registratoriumi užfiksavo, kaip automobiliu prie parkelio atvažiuoja keli vyrai ir iš mašinos pradeda krauti padangas.

Šioje vietoje bendruomenė kaip tik buvo padariusi talką, išvaliusi apylinkes ir sukrovusi į maišus surinktas šiukšles, tad komunalininkai artimiausiu metu jas turėjo išvežti. Šiukšlintojai, ko gero, nusprendė, kad tai gera proga atsikratyti senomis padangomis, neva vis tiek atliekos bus vežamos, tai galima ir dar pašiukšlinti.

Tačiau toks elgesys netoleruotinas, nes padangos turi būti pristatytos į surinkimo vietas, o ne išmetamos kur papuola. Atvežus padangas prie surūšiuotų atliekų, tvarkytojams tenka siųsti papildomą techniką ir rūpintis tokiomis atliekomis, nes į bendrus ar išrūšiuotų atliekų konteinerius tokios šiukšlės negali patekti.

„Važiavau į darbą ir pamačiau, kad prie bendruomenės sutvarkytos aplinkos žmonės iš bagažinės traukia ir padangas. Bandė pasinaudoti situacija, kad žmonės viską sutvarkė. Sugėdinau juos, liepiau susikrauti padangas atgal. Vidury baltos dienos jie jokios sąžinės neturi. Spjūvis į veidą visiems, kurie tvarkė aplinką, rinko šiukšles“, – kalbėjo Š. Žitkevičius.

Nešamės atgal, nes bendruomenė nenori gauti pinigų. Mes bendruomenei duotumėme pinigų.

Bandė papirkti?

Bendruomenės pirmininkas, filmuodamas šiukšlintojus, sulaukė ir akibrokšto. Padangas krovę vyrai pasiūlė kyšį, matyt, kad filmuota medžiaga nepakliūtų pareigūnams ar viešojoje erdvėje vyrų kas nors neatpažintų.

Vaizdo įraše matyti, kaip vyrai padangas krauna atgal į automobilio bagažinę, kelios padangos ten netilpo, todėl keliavo į saloną. Taip pat girdisi ir kaip vienas šiukšlintojų kalba apie pinigus.

„Nešamės atgal, nes bendruomenė nenori gauti pinigų. Mes bendruomenei duotumėme pinigų“, – vaizdo įraše girdisi vieno šiukšlintojo žodžiai. 

Š. Žitkevičius tikino, kad konkreti pinigų suma nebuvo įvardyta, tačiau kyšis pasiūlytas tada, kai vyras užsiminė, jog šiukšlintojams iškvies gamtos apsaugos pareigūnus.

Visas veiksmas vyko vienoje pagrindinių Vaišvydavos vietų – Piliuonos gatvėje. Pasak bendruomenės pirmininko, susikrovę padangas atgal į automobilį, šiukšlintojai pasuko link senelių namų. Kaip teigė vietos gyventojas, ta kryptimi daugiau nieko nėra, tik minėta įstaiga.

Kur priduoti padangas?

Primename, kad padangas nemokamai galima priduoti stambiagabaričių atliekų aikštelėse. Per sezoną nemokamai automobilio savininkas gali priduoti penkias padangas (keturios žieminės arba vasarinės bei viena nuo atsarginio rato).

Be to, padangų pardavėjai privalo nereikalaudami papildomai sumokėti priimti vartotojo atiduodamas senas padangas, jeigu atiduodamos padangų atliekos skirtos tam pačiam transporto priemonės tipui ir jų skaičius (skaičiuojant vienetais) atitinka perkamų naujų padangų skaičių.

Transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugas teikiančios įmonės taip pat privalo nemokamai iš transporto priemonių naudotojų (fizinių asmenų – gyventojų) priimti transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto metu susidariusias padangų atliekas.

Aplinkosaugininkai primena, kad atsikratę padangų nesilaikant teisės aktuose nustatytos tvarkos, gyventojai gali turėti neplanuotų išlaidų. Baudos už į gamtinę aplinką išmestas atliekas numatytos Administracinių nusižengimų kodekso 247 straipsnyje. Priklausomai nuo to, kokios atliekos ir kiek jų išmesta, bauda gali siekti ir kelis tūkstančius eurų.

Padangos suyra per daugiau nei 80 metų. Deginti jų negalima, nes išsiskiria kenksmingos medžiagos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai

Labai portretas
džiaugiausi, kai pamačiau tą vietą tvarkomą, ten buvo senų atliekų, šaunuoliai kas suorganizavo. O tiems gudručiams turėtų būti gėda

nuvažiuokit

nuvažiuokit portretas
nuvažiuokit prie senelių namų rojus vaišvydavoi ir pamatysit tuos nr

petras

petras portretas
tai dabar garantuotai nuvežė išsigimėliai į mišką ir ten išmetė tas padangas.... tai nežinia kas geriau
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių